Preskočiť na hlavný obsah

Hlasové ovládanie domácnosti - Amazon Echo dot (3. časť)

Dôležité upozornenie. Koncom roka 2017 spoločnosť Broadlink zmenila nastavenie ich HUBu a je možné, že nové zariadenie nemusí Alexu podporovať. Preto si pred prípadnou  kúpou  radšej overte kompatibilitu kupovaného zariadenia s Alexou. 

Po oboznámení sa so základmi, so zariadením ako takým v častich 1 a 2, jeho software-om sa dostávame k samotnej automatizácii, resp. k nastaveniu hlasového ovládania domu. Len zopakujem jednu dôležitú vec. Aplikácia „Amazone Alexa“ je v Google Play už dostupná aj pre Slovensko, čo je ozaj skvelá správa. Tým pádom dostávame aj všetky aktualizácie čo v appke pribudnú. Tiež ju už nemusíme hľadať niekde na internete. 

Rozhodol som sa, že zatiaľ preskočím jednu asi ľahšiu časť, ako využiť Alexu. Konkrétne ovládanie svetiel a Wifi - zásuviek. Toto mi príde ako tá jednoduchšia časť, kedy si zariadenie - LED pásy, alebo Wifi zásuvku prihlásite do domácej siete a cez aplikáciu napr. Magic Home a Skill Magic Home v Alexe, ich jednoducho ovládate.  Toto bude o tej zložitejšej časti a teda naprogramovaniu si vlastných príkazov posielaných cez HUB napr. do TV. Konkrétne napr. poviete Alexe - "Markíza" a ona Vám prepne na daný program.

Poďme ale už k samotnému nastaveniu pre ďalší level ovládania domácnosti. 

Čo k tomu potrebujeme?

          1.  Alexu

     2.  samostatne bežiaci Android mini PC alebo nevyužitý mobil s Androidom (je možné to mať aj na vlastnom telefóne, ale tu strácame schopnosti ktoré na zariadenie dáme, ak sme mimo bytu a tiež sa zvyšuje spotreba batérie na danom telefóne)


    3.   RM plugin (je v Google play) – free ale aj za malý poplatok - táto appka  spotrebuje najviac energie lebo simuluje každý vytvorený príkaz ako zariadenie v domácej sieti. Tak ho Alexa vie nájsť a spustiť. O tom ale neskôr. 


      4.  Broadlink RM2  HUB alebo
             aj RM Mini3

5.   Broadlink skill v aplikácii Amazon Alexa - nastaviť a spustiť. Potrebný ale iba na začiatku


Ako to bude fungovať?

Mal som pripravenú už túto časť, ale neskôr som zistil, že nie je nevyhnutné to mať nastavené tak, ako som si myslel. Inak povedané na začiatku som išiel podľa návodu Paula Hibberta z YouTubu. On použil Broadlink e-Control aplikáciu na nastavenie RM Hubu. Túto aplikáciu ale v podstate potrebujete iba pri prvotnom nastavení RM Hubu, resp. jeho zaradení do domácej siete.

Alexu máme nastavenú z minulých častí. Na externý mobil (ten, kde bude všetko bežať) nainštalujete aplikáciu RM plugin. Ďalší krok je diskutabilný. Ide o to, že keď som ja zisťoval ako na to, tak som sa dopátral k tomu, že by som si mal nainštalovať aj aplikáciu e-Control od Broadlinku. Tá by slúžila hlavne na to, aby ste nemuseli zadávať všetky príkazy/tlačítka z diaľkového ovládača, ale aby ste mohli naraz nahrať jeden ovládač a potom sa už len odkazovať na existujúce príkazy, napr. Play, Stop, číselné tlačidlá 1,2,3... a pod. Mne, neviem prečo, táto aplikácia nefungovala ako som si predstavoval. Možno preto, že má hodnotenie 3 hviezdičky.  Napríklad som mal TV program na čísle 23 a appka posielala 233. Preto som si jednotlivé príkazy nahral manuálne do RM pluginu a odkazoval sa na ne. Ďalší dôvod prečo nepoužiť appku e-Control je, že mi z nejakého dôvodu ostávali neplatné príkazy z tejto appky v RMplugine. Volanie príkazov potom nefungovalo dobre, lebo napr. pri TV ON volal príkaz TV, ktorý bol offline. To spôsobovalo nespustenie príkazu. Tých mám v RMplugine veľa. Viem, je to trochu zamotané, ale v podstate ide o to, že cez e-Control si nastavíte len Váš HUB - RM alebo RM mini a túto apku už nepoužívate a môžete ju zmazať. Samotné nastavenie robíte už len cez RM plugin.

RM plugin - nastavenie.

Po stiahnutí RM Pluginu a nainštalovaní môžete aplikáciu používať myslím bezplatne asi 7 dní. Potom za nejaký mini poplatok buď jednorázový, alebo ročný. Asi 5 EUR jednorázovo alebo tak nejak to bolo.

V RM plugine spustíte Alexa Bridge. Vojdete do časti Alexa Bridge a v ňom je možnosť Alexa devices. Tu si vytvárate zariadenia. Zariadenia budú predstavovať jednotlivé príkazy. Je to na začiatku trošku veľa manuálnej práce, ale budete to robiť iba raz. Príkaz predstavuje napr. vytvorenie tlačítka Play z Vášho diaľkového ovládania od TV.  Alebo cez toto menu zadáte jednotlivé čísla z diaľkového od TV a potom už sa budete vedieť na ne odkazovať v zariadeniach. T.j ak budete chcieť vyvolať kanál Markíza na čísle 1, nastavíte si nové zariadenie/device s názvom Markiza, ktoré pošle tlačidlo 1. Potom stačí povedať "Alexa, TURN ON Markíza", a je to. Slovo Markíza je aj v angličtine preto to ide. Iné, napr. Dajto,  musíte hľadať anglické alternatívne názvy aby to Alexa, ktorá rozumie iba anglicky pochopila. To je jedna cesta. Druhá cesta, podľa mňa spoľahlivejšia,  je ísť cez makrá. Tiež ich využijete, ak chcete zadať dvoj a viac ciferné čísla. Makrá sú veľmi šikovné a nájdete ich v 1. menu RM pluginu skoro na konci.  Výhoda makier je tiež v tom, že v nich môžete nastaviť aj pauzu medzi príkazmi. To sa často hodí a preto ak zadávam viac tlačítok naraz, napr. chod do menu v TV, vyber menu zvuk a vyber Bluetooth, tak to zadám v makre. Makrám sa budem venovať o chvíľu.

Programovanie príkazov a zariadení v RMplugin-e

Cesta k nastavovaniu príkazov a zariadení je:
Alexa Bridge (je tam kvačka ale kliknete na názov) - Alexa Device List - Add Alexa Devices  .
Zadáte názov zariadenia (príkazu) - Napr. tlačítko Play z TV ovládača a teda sa bude volať TV PLAY. Potom si pýta ON Command. Po kliknutí môžete zadať Single Device, Macro alebo Tasker task. Posledný zatiaľ vynecháme. Kliknete na Single Device a môžete si buď vybrať už naprogramované tlačítko, alebo naučíte HUB nový príkaz cez LEARN NEW CODE. Po kliknutí na LEARN NEW CODE je HUB asi 10 sekúnd v učiacom sa móde. Vtedy v blízkosti HUBu stlačte tlačidlo, kód, ktoré chcete aby sa HUB naučil V tomto prípade PLAY. Pomenujete ho a máte 1. tlačidlo, resp. 1. kód. Potom ho môžete okopírovať aj do off funkcie tohto zariadenia a je to (Stačí potvrdzovať kvačku a on sa opýta, či skopírovať aj do OFF). Po Alexa Discover a asi 30 sec. môžete vyskúšať napr. "Alexa TURN ON Play".  Pri iných zariadeniach môžete naprogramovať zvlášť príkaz pre ON  a OFF, ale pri PLAY Vám bude stačiť mať rovnaký príkaz v ON aj OFF. Takto si môžete naprogramovať celý ovládač, resp. stačí tie tlačidlá, ktoré plánujete využiť. Nemusíte všetky využiť hneď, len ich naučíte a pomenujete a neskôr ich využijete pri iným zariadeniach/devices.  Pozor, niektoré názvy zariadení, napr. aj toto play, Vám nepôjde zadať do Routines v Alexa aplikácii. To preto, lebo napr. slovo Play je aj štandardné slovo pre Alexu. Ja to riešim tak, že cez Routines volám príkaz Play iným slovom. Konkrétne GO. Potom poviem "Alexa GO" a ona stlačí Play. Routines je časť v appke Alexa, kde napíšete slovo a priradíte zariadenie alebo skupiny a pod. Je to výborné na to, aby ste nemuseli hovoriť TURN ON Play TV, ale len názov ktorý chcete. Potom to vyzerá tak, že poviete Alexa a názov programu napr. Sport1, alebo len MUTE a stíši sa TV a pod.


Makrá

Makrá sú v 1. menu RMpluginu skoro na konci. Postup v programovaní makrá je skoro taký istý ako pri pridávaní nového zariadenia. Výhoda je, že si môžete pridávať pauzu.
Konkrétne využitie môže byť napr. TV program. Pri makrách potrebujete už mať vytvorené kódy/tlačítka 1,2,3... a tiež vytvorené zariadenie/device , napr. Eurosport1.

Ideme teda do makier a nazveme si nové makro tiež Eurosport1. Dáme ADD CODE a vyberieme si z naprogramovaných príkazov. Keď je tento kanál napr. na čísle 35, vyberieme kód 3, dáme ok (kvačku) a ďalej tlačítko 5. Pre rýchlejšie prepnutie niekedy TV podporuje zadať OK, aby ste nečakali napr. 2s, než TV zistí, že iné tlačítko už zadávať nejdete. Ak to máte teda tak, tak vyberiete na konci tlačítko OK. Treba ho mať samozrejme tiež naučené, alebo ho to naučiť. Medzi jednotlivé príkazy si dajte pauzu napr. 0,5, ale lepšie 1s. a je to. Potom idete do Device list a vytvoríte si nové zariadenie Eurosport1. V ňom priradíte makro, ktoré ste vytvorili a je to. Po Alexa, DISCOVER to bude fungovať cez Turn ON Eurosport 1. Ak to chcete bez TURN ON, zadajte si to aj do Routines.

Vždy, keď budete chcieť nájsť nové zariadenia, ktoré ste v RM plugine vytvorili, nezabudnite povedať Alexe, discover. Ona začne hľadať nové zariadenia v sieti a po asi 20 sek. by Vám mala oznámiť výsledok. Napr. "I found a 5 new devices. Try to say, turn on TV.  To povie preto, lebo ak raz máte zariadenie cez RM plugin vytvorené, nemusíte ho využiť len cez Routine v Alexe. Môžete ho použiť aj štandardnými príkazmi, ktoré Alexa podporuje netreba ich nikde zadávať ani programovať. Konkrétne napr. Turn ON, Turn OFF, Switch ON atď. Potom, ak by ste v RM plugine naprogramovali nové zariadenie TV a k nemu priradili iba tlačidlo Power, tak stačí Alexe povedať, "Alexa, Turn on TV".

Pozor na jednu vec. Asi o tom viete, ale pre istotu. Zariadenia ako TV, zvukové dekódery a pod. nemusia, resp. väčšinou nepodporujú spätnú väzbu v sieti. Neviem to odborne nazvať, ale Vaša TV nedáva info o tom, či je zapnutá alebo vypnutá. Napadá ma, že sa to dá identifikovať asi tak, že zariadenie má iba jedno tlačidlo na zapnutie a vypnutie na ovládači. T.j. ak ho máte aj nastavené v RM plugine, napr. spomínané TV, tak Alexa nikdy nevie, či TV zapína alebo vypína. Ona len stlačí tlačidlo Power ktoré ste naprogramovali. T.j ak TV zapnete tým, že poviete Alexa TV ON, ona ju zapne. Ak ale TV vypnete ozajstným diaľkovým k TV, tak to Alexa nevie. Toto je dôležité napr. v Groups, teda v skupinách. Príklad. Máte skupinu "living room" Do nej dáte svetlá, TV a zosilovač. Ak zapnete TV manuálne cez diaľkové a potom poviete "living room ON", tak Vám Alexa zapne všetko v skupine. Ona nevie, že TV je už ON a tak pošle príkaz znovu a Vám sa TV vypne a svetlá a zosilovač sa zapnú. Svetlá v sieti štandardne vedia príkaz on aj off ale TV žiaľ nie.  Nie je to však žiadna tragédia, len na to treba myslieť.

Tak to je snáď všetko čo ma napadlo. Neviem, či sa mi to podarilo popísať tak zrozumiteľne ako som chcel ale je fakt. že toto by sa ľahšie ukazovalo na videu. Do toho sa mi ale nechcelo.  Verím, že Vám aj toto aspoň trochu pomohlo. Ak máte otázky, pýtajte sa v komentároch. Ak budem stíhať, rád odpoviem. 




Komentáre

Unknown napísal(a)…
Zdravím, mám Amazon Echo plus,skúšal som RM plugin podľa návodu.
RM plugin funguje ale iba na androide. Alexa mi nenájde žiadne zariadenia, ktoré sú nastavené v RM plugine.

Nainštaloval som si preto aj druhú App od Broadlink "Intelligent Home Center".

Alexa mi teraz nájde len tie zariadenia, ktoré sú nastavené v tejto App. Cez Alexu sa ale nedajú ovládať wifi vypínače broadlink TC2.Tiež sa nedajú programovať makra ako v RM plugine.
Dano napísal(a)…
Zadali ste do RM pluginu medzi Alexa devices nové zariadenie. RM Broadlink hub mate pripojený, fáze Alexe discover devices a nenájde zadané zariadenia v RM plugine? Kedy ste kupovali RM hub?
Unknown napísal(a)…
Áno presne tak v RM pugine pridám nové zariadenie, Alexa mi však nedájde žiadne zariadenie v RM plugine. RM hub som kupoval asi pred rokom. Nemôže byť problém, že je to echo plus?
Dano napísal(a)…
Nie, že je to plus by nemalo vadiť. Skúste ste po starom. nájdite v Alexe skill Broadlink remote control a ten nastavte. Pripadne nainštalujte aj tu appku IHC do android zariadenia. Potom skúste vyhladat zariadenia.
Unknown napísal(a)…
Neviem kde robím chybu ale nejde mi to.
Nakoniec sa mi to podarilo spustiť cez Homeassistenta.
https://www.home-assistant.io/
Unknown napísal(a)…
Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať, aký model Broadlink RM hubu používate a kedy ste ho kúpili (prípadne kde ste ho kúpili). Na internete som čítal články, v ktorých uvádzajú, že nové modeli Broadlink RM hubu nespolupracujú s Echom a nie je možné na nich nastaviť hlasové ovládanie pomocou Alexy.
Dano napísal(a)…
Zdravím, áno niečo také som čítal aj ja. Je pravda, že ja mám RM2 hub asi rok. Na YouTube je chlapík Paul Hibbert ktorý o tom dosť natočil. Ja som ho však pochopil tak, že nové už nefungujú cez Rf iba cez infra. Ale je možné , že tie nove už nejdu vôbec ako tu píše p. Hrbka ktorému to nešlo rozbehať.
Unknown napísal(a)…
Vďaka za rýchlu odpoveď.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.

Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu , dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy. Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou.  Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia.  Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní.  Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími