Preskočiť na hlavný obsah

Hlasové ovládanie domácnosti - Amazon Echo dot (2. časť)

Dôležité upozornenie. Koncom roka 2017 spoločnosť Broadlink zmenila nastavenie ich HUBu a je možné, že nové zariadenie nemusí Alexu podporovať. Preto si pred prípadnou  kúpou  radšej overte kompatibilitu kupovaného zariadenia s Alexou. 

Aplikácia

Dnes sa pozrieme podrobnejšie na aplikáciu Amazon Alexa a jej nastavenie. Apku ako viete, si treba nájsť na nete. V Google Play nie je pre Slovensko povolená. To som už písal v predchádzajúcom článku. Nájsť ju nie je ťažké. Ja mám Android, takže do Google-a  napíšem "Amazon Alexa apk download". Vyberiem stránku a ak vyzerá aspoň trochu "zdravo", stiahnem súbor. Potom ho preženiem Antivírom na stránke www.virustotal.com. Tá Vám súbor poriadne skontroluje. Ak prejde všetkými testami, alebo aspoň drvivou väčšinou, tak si ju nainštalujem. Samozrejme to nie je 100% istota, ale nič lepšie nepoznám.

K sťahovaniu jedno dôležité upozornenie. Amazon niekedy začiatkom novembra 2017 vydal novú verziu (Bridge Version: 2.2.317.13) s funkciou Routines. O nej neskôr ale, pokiaľ už máte staršiu verziu tak odporúčam nainštalovať túto novú. Ako asi viete, aplikácia sa sama neaktualizuje ako iné, ktoré máte z Google play. Preto kým si nenájdete novú verziu, budete stále na zastaralej aplikácii.  Nová verzia teraz nie je povinná, ale môžem povedať, že funkcia Routines stojí za vyskúšanie. 

Apka Amazon Alexa funguje na spravovanie Alexy. Môžete s ňou nastaviť účet, párovať Alexu s Bluetooth zariadeniami, sťahovať a používať Skills a mnohé iné veci. Skills sú funkcie, zručnosti, ktoré po nainštalovaní Alexa získa. Pridávate si ich podľa potreby a záujmu. Napríklad ak budete využívať Broadlink RM hub, tak budete potrebovať Skill s názvom BroadLink Remote Control. Niektoré, vlastne asi všetky, potrebujú vytvoriť konto. To potom prepojíte s Alexou.

Pre ilustráciu, toto sú niektoré z mojich skills k mojim zariadeniam: 
  1. BroadLink Remote Control - Broadlink Hubu ktorý posiela Infra príkazy namiesto diaľkového ovládania
  2. eWeLink Smart Home Fan.  - Wifi prepínač ktorý mám na predlžovačke na ovládanie akéhokoľvek elektrického zariadenia ktoré je v nej zapojené. Napr. aktuálne to môže byť Vianočný stromček.
  3. iRobot Home - na pustenie robotického vysávača iRobot - toto mi žiaľ stále nefunguje
  4. Magic Home - na ovládanie LED pásov/svietidiel  v byte
  5. AnyMote Smart Remote - na ovládanie TV ktoré nie sú v blízkosti HUBu a teda posielam príkazy cez Wifi a aplikáciu Anymote spustenú na Android zariadení (tomu sa asi budem venovať v samostatnej časti)
  6. Find My Phone - skill ktorý síce nefunguje ako v podporovaných krajinách, ale ak máte na svojom mobile nainštalovanú aplikáciu IFTTT, a máte tento skill, tak si v aplikácii IFTTT v mobile môžete spustiť pravidlo. Potom keď poviete Alexe napr. "Trigger my phone", tak Vám pošle notifikáciu. Na ňu si už viete nastaviť nejaký Alarm, aby ste zapadnutý telefón podľa príchodzej notifikácie a zvuku našli. 

Späť k aplikácii a novej funkcii Routines. Amazon konečne vypočul užívateľov a umožnil im aspoň trochu si prispôsobiť a zjednodušiť príkazy zadávané Alexe. Táto funkcia Vám umožní zadať príkaz do aplikácie Amazon Alexa a priradiť požadované funkcie. Samozrejme iba anglicky. Napríklad na starej verzii aplikácie, keď som chcel prepnúť na Markízu, tak som musel povedať: "Alexa, turn on Markiza". Teraz, po nastavení Routine stačí povedať: "Alexa, Markiza". Dobrá vec je, že môžete na jeden slovný príkaz naviazať viac akcií. Takže ak napr. nastavíte slovný príkaz: 

  "Good night" 
 môžete mu priradiť akcie napr. 
  • vypni TV
  • vypni reproduktory 
  • vypni svetlá
Alebo ako na obrázku "Alexa, Start my day"
a spustia sa všetky uvedené funkcie a príkazy.

Niektoré hromadné príkazy sa dajú zadať aj bez Routines, ale teraz to môžete riešiť priamo v aplikácii. Bez Routines som to mal nastavené cez makrá v RM Task plugine na stále bežiacom Android mini PC. Je ale fajn, že sa to dá konečne spraviť aj priamo v aplikácii. Žiaľ stále musíte mať tie zariadenia akoby virtuálne vytvorené v sieti, čo mi stále zabezpečuje RM plugin.

Nie všetko je však ideálne. Po pár dňovom skúšaní môžem povedať, že chvíľu trvá, kým nájdete také jednoslovné výrazy, ktoré Alexa porozumie hneď. Jednoducho ak má byť príkaz jednoslovný, mal by byť dosť jedinečný na to, aby si ho Alexa nemýlila s iným slovom. Viac slovné príkazy sa jej totiž ľahšie identifikujú. Tiež čo mi nefungovalo je, že ak mám slovný príkaz a naň naviazanú rovnakú akciu viac krát, tak ju viac krát nevykoná. Konkrétne napr. zvyšovanie hlasitosti na repro sústave. Ak chcem zvýšiť hlasitosť iba mierne, mám nastavené jedno stlačenie a teda jeden príkaz "VOLUME UP". Ak chcem hlasitosť zvýšiť poriadne, zadal som zopakovať toto jedno stlačenie do Routine. Tá ale tento príkaz viac krát nepošle. Neviem, či je to chyba, alebo zámer, ale je to škoda. 

Toľko v dnešnej časti. Nabudúce už pôjdem na trochu zložitejšie veci. Konkrétne na aplikáciu RM Task (bežiacej na samostatnom Android mini PC), ktorá Vám vaše príkazy zmení na zariadenia v sieti a potom ich cez Alexu môžete spúšťať.

Komentáre

rombaran napísal(a)…
vdaka za pokracovanie .. tesim sa na dalsiu cast .. tuto som uz zvladol aj ked nie uplne.
Anonymný napísal(a)…
Kedy bude ďalšia časť? Robíš skvelú pracu. Ďakujeme
Dano napísal(a)…
Neviem kedy sa k tomu dostanem, cez sviatky idem preč, tak snáď po novom roku.
INAK ASI VIETE, ALE APLIKÁCIA JE UŽ V PLAY STORE AJ PRE NAS.
Anonymný napísal(a)…
Áno je uz normálne k stiahnutiu. Mam ale jeden problém. Tým ze som si kupil echo dot z nemeckého Amazonu, tak mi aplikácia obmedzuje skills a stále ma to chce hodiť do nemčiny. No ja to chcem všetko v angličtine. Nevieš ako sa to dá opraviť?
Peter napísal(a)…
Tento komentár bol odstránený autorom.
Dano napísal(a)…
V nastaveniach, tvoje meno Alexa asi 8me od konca je jazyk. Tam daj angličtinu a malo by to ísť. Pripadne vo všetkých nastaveniach lokácie si už môžeš dat aj Slobensko
Dano napísal(a)…
A asi sa na logu aj na účte Amazonu a tam si nastav tiež lokáciu Slovensko alebo ak nepôjde, tak radšej nejaké USA.
Peter napísal(a)…
Nechtiac som odstránil otazku. Píšem z mobilu, tak sa mi asi smykol prst. Ale ďakujem ti za rýchlu odpoveď. Vyskúšam to.
Peter napísal(a)…
Bude tretia časť?
Dano napísal(a)…
Bude. Mam ju už rozpracovanu, len som zrazu zistil, že niektoré veci mi fungujú lepšie inak ako som ichal doteraz a teraz riešim dilemu čo všetko napísať a co neriesit.
Peter napísal(a)…
Chodím sem každý deň a netrpezlivo čakám. Teším sa. Mám to uz aj je vcelku slušne dotiahnuté ale s niektorými vecami neviem pohnúť.
Dano napísal(a)…
Skús napísať sem, ak budem vedieť v krátkosti, napíšem to sem a potom to prípadne zhrniem aj do 3. časti. No skús.
Unknown napísal(a)…
Ahoj, nemůžete mi někdo poraditjak zprovoznit Spotify? Mám premium účet, ale i přesto mám v nastavení Alexy nabídku Spotify zašedlou, není možné ji aktivovat.
Děkuji za radu. Pavla
Dano napísal(a)…
Myslím, že toto súvisí s nastavením krajiny. Ja tam mam USA účet s vymyslenou adresou a nemám ani premium účet a Spotify ide v pohode.
Peter napísal(a)…
Dano ja mám tiež USA účet s vymyslenou adresou ale Alexa potrebuje premium účet Spotify. Inak Alexa nič zo Spotify neprehrá. Nechápem ako može isť tebe? Mál som platený účet Spotify a išlo to, teraz si to už neplatím a ni to teda nejde. Ale vysvietené Spotify mám aj v mobile aj v PC.
Unknown napísal(a)…
Díky, nastavovala jsem to všude v amazon echo, ale nenapadlo mě, že to musí být přímo v Amazon účtu. Nastavila jsem UK, London a už ro funguje.
Dano napísal(a)…
Jo to máš pravdu, ja som bol v tom, že ma aj Pavla platený Spotify. Ano ja mam platený.
Dano napísal(a)…
Upresním, ja som to zle pochopil. Som myslel, že hovorí o platenom Amazone Prime ten nemam, ale Spotify mam platený.
Peter napísal(a)…
Myslel som si ;-). No hlavne sme to doriešili.
Unknown napísal(a)…
Dořešili a děkuji oběma 😉
Martin napísal(a)…
Ako si viem pripojiť Spotify ak ho nemam Premimum?

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.

Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu , dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy. Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou.  Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia.  Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní.  Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími