Preskočiť na hlavný obsah

Hlasové ovládanie domácnosti - Amazon Echo dot (1. časť)

Aktualizácia: Dôležité upozornenie. Koncom roka 2017 spoločnosť Broadlink zmenila nastavenie ich HUBu a je možné, že nové zariadenie nemusí Alexu podporovať. Preto si pred prípadnou  kúpou  radšej overte kompatibilitu kupovaného zariadenia s Alexou. 

Ďalšia žena v domácnosti.

Teraz mám doma tri a toto je štvrtá. Ani neviem ako som sa k nej dostal. Možno som o nej niekde čítal, neviem. Zrazu však bola u nás doma. Na začiatku to bol iba taký pokus. Pokus za 90 EUR, ktorý vyšiel. Dnes, po pol roku jej používania môžem povedať, že to bol skvelý ťah. Nebudem sa tu rozpisovať o pocitoch. Túto recenziu berte skôr ako návod. Možno úvodné info k Vašej 1. hlasovej asistentke (alebo asistentovi) v domácnosti. Sumár niečoho, čo by som ja v mojich začiatkoch s Alexou uvítal. Je naozaj veľa vecí, ktoré sa dajú pri automatizácii s Alexou nastaviť a teda aj popísať. Preto som sa rozhodol z toho urobiť mini seriál. Toto je teda 1. časť. Budem sa snažiť písať minimálne jednu časť mesačne. Uvidíme, koľko dielov vyjde. Preto sa pokojne zapojte do diskusie a pýtajte sa, čo by ste chceli vedieť. Ak budem vedieť odpoviem, prípadne Vašim otázkam venujem ďalšiu časť.

Na to, aby som sa dostal do stavu, kde som teraz, som musel veľa pátrať, čítať, sledovať YT, skúšať a podobne. Prečo? Cieľom nebolo nič menšie ako dosiahnuť komplet automatizáciu a hlasové ovládanie domácnosti. Jednoducho, ovládať doma všetko. Okrem ženy a detí samozrejme.  Po rokoch už viem, že toto nedosiahnem. Čo je ale dôležité, nechcel som dávať do toho viac peňazí, ako je nevyhnutne potrebné. Preto som sa vydal touto cestou študovania, zisťovania a pátrania. Jednoduchšia cesta je asi kúpiť si celé riešenie od jedného výrobcu (myslím že niektorý z operátorov začal niečo na tento štýl ponúkať  a začína to myslím na 300 EUR ale to sú len ovládače). To má ale podľa mňa viaceré úskalia.  Okrem ceny, sú to aj možnosti využitia a kombinovania rôznych produktov. Samozrejme ponúkané komplexné riešenia sú zatiaľ trochu inak zamerané ako som ja potreboval. Napríklad uzamknutie domu a pod.

Moje vybavenie.

Na začiatok pár faktov. Nemám žiadne Apple výrobky. Sme Androidová rodina, takže žiaľ nebudem vedieť poradiť v tomto smere Apple užívateľom. Nie jablčkári neodchádzajte. Myslím, že aj tak časť návodu môže pomôcť aj Vám. Ďalej. V domácnosti mám TV ktoré sú zapojené do domácej siete. Či už káblom, alebo cez wifi. Preto ich potom viete ovládať cez appky, a teda cez Alexu. Na hudbu využívam Spotify, preto sa nastavovanie hudby bude týkať  tejto služby, ale ostatné ako Pandora a pod. to majú rovnaké. Nefajčím, nepijem, nechodím veľmi často na pivo (to vyzerá, že ja vlastne nežijem) a preto si občas môžem dovoliť nákup nejakej tej „fičúry“, ktorá podľa mňa zlepšuje náš život v domácnosti.

Čo, alebo kto je Alexa?

Alexa alebo oficiálne Amazon Echo dot je malý brat (alebo sestra) väčšieho a drahšieho (cca 200 EUR) zariadenia, ktorý sa volá iba Amazon Echo. Je to hlasová asistentka. Tiež to môžeme volať smart reproduktor. Ide o  zariadenie, ktoré má  hlavný „mozog“ v cloude Amazonu. T.j. väčšinu vecí rieši tak,  že pošle príkaz do Amazonu a naspäť prijme riešenie, požadovanú info alebo príkaz. Z toho vyplýva, že musí byť pripojená do internetu cez WiFi. Káblové pripojenie nemá. Má tlačítka na ovládanie hlasitosti, vypnutie počúvania a tlačítko na zadanie príkazu. Napája sa cez mikro USB adaptér a má 3,5 audio jack na pripojenie napr. väčšieho reproduktoru. K tomu sa môžete pripojiť aj cez Bluetooth. Alexa je dobrá (alebo zlá, vyberte si vy) lebo stále počúva. Takže určite nie je určená pre paranoidných ľudí. Ale ako raz niekto povedal: „To, že som paranoidný ešte neznamená, že po mne nejdu“. . Hovorí ale iba anglicky. Takže nejaké základy by ste mali mať.

Čo budeme na naše hlasové ovládanie domácnosti potrebovať.

Amazon Echo dot. Buď novú 2. generáciu, alebo aj staršiu 1. generáciu, ktorá je  lacnejšia.  Možnosť je aj kúpiť veľký Echo, ale to už ide proti tomu, čo som písal v úvode, minimálna cena. Rozdiel novej verzie oproti 1. verzii je hlavne v ovládaní hlasitosti. Na starej máte otočnú vrchnú časť a tým  zvyšujete alebo znižujete hlasitosť, na novej máte tlačítka plus a mínus. Tiež novšia verzia je trochu menšia. Inak fungujú v podstate rovnako a pokiaľ viem, ani výkon sa veľmi nezmenil. Ešte v porovnaní s veľkým Echo-m, ten má vlastne len silnejší a kvalitnejší reproduktor. Inak by malo byť všetko rovnaké.

Čo budeme ovládať a ako?

LED svetlá alebo iné svetlá, pripojené do domácej siete. Ovládanie TV, či už to, ktoré je v miestnosti s Alexou a infra Hubom (o tom neskôr), alebo tie TV, ktoré sú pripojené do domácej siete. Tie, ktoré nemajú priamy dosah cez infraport z Hubu, tak budeme ovládať cez Android aplikáciu Anymote. Tá by mala bežať na nejakom stále zapnutom Android zariadení pripojením do domácej siete. V mojom prípade to je mini PC X96 kúpené z AliExpressu za asi 50 EUR aj s klávesnicou a diaľkovým. Poslúži ale akékoľvek iné Andorid Mini PC.  Toto mini PC je potrebné aj pokiaľ chcete Alexe dávať nejaké svoje príkazy ktoré robíte cez aplikáciu RM plugin. Tá beží na mini PC a umožňuje nahrávať a posielať makrá do HUBu. Anymote, bežiaci tiež na tomto mini PC zas rieši posielanie príkazov cez Wifi do domácej siete. Ďalej používam Wifi prepínač na predlžovačke. Do nej môžete pripojiť čokoľvek a potom to zapínať alebo vypínať cez Alexu. Môžeme povedať, že takto viete hlasom ovládať všetky zariadenia, ktoré máte v domácej sieti, alebo majú diaľkové ovládanie. Teda napr. aj klimatizáciu a podobné zariadenia.   Takže to zhrniem.

Zariadenia ktoré využívam:

  • Echo dot 2 (Alexa) asi 90 EUR
  • 2x LED svetlá asi 40 + 20 EUR
  • Broadlink RM PRO 3 asi 30 EUR Namiesto drahého LOGITECH Harmony za 120EUR. Toto posiela infra príkazy od Alexy do zariadení. Napr. tak nahradí Vaše diaľkové ovládače.
  • Wifi modul na predlžovačku asi 6 EUR
  • BT adapter LOGITECH. (Na BT pripojenie Alexy k repro sústave, ktorá BT nemá) asi 50 EUR. Ak Váš audio systém má propojenie cez BT, tak toto nepotrebujete.

Aplikácie:
  • Alexa - na ovládanie a nastavenie Alexy (stiahnuté z netu, lebo na Google Play pre našu krajinu nie je k dispozícii)
  • RM plugin (lite je free, alebo 6 EUR)
  • Anymote cca 9 EUR (ale je aj free s obmedzením čo ale poslúži
  • Spotify (na hudbu)

Toto asi na začiatok stačí. Berte to skôr ako taký teaser (upútavku) k tomu čo bude. Možno už teraz vidíte, že to bude aj trochu technické. Nepopieram, určite technické zručnosti mať treba. Prípadne niekoho, kto Vám  pomôže. Podľa mňa však nejde o nič náročné. Trochu vás to musí baviť, inak sa na to asi vykašlete. Keď ale vydržíte, môžete si uľahčiť život a pritom mierne nahliadnuť do budúcnosti.

V ďalšej časti  budem písať niečo o aplikácii. Ako ju stiahnuť, ako využijeme SKILLS a pod. 



Komentáre

rombaran napísal(a)…
ahoj, vdaka, ze si sa pustil do tohto zdielania sa o zivote s alexou. si ma inspiroval, som chvilu / rok-dva nad tym vahal, ze nemusim mat kazdu blbost a ze aj tak to na slovensku moc nebude fungoval ale teraz som sa do toho pustil echo dot je uz na ceste z amazonu aj ten broadlink rm. len teda zistil som, ze maju infra verziu aj verziu s rf, ta infra je len za 13 eur. som si ju kupil ale pre istotu sa chcem spytat, ci som neurobil chybu. vidim, ze v spojeni s ifttt to moze mat potencial. tesim sa na pokracovanie.
Dano napísal(a)…
Zdar, niet zač. Pokiaľ ide o tvoje nákupy. Podľa mňa tým, že kúpiš lacnejšiu verziu sa obmedzuješ len v tom, koľko toho bude vedieť ovládať ten Broadlink modul. Možno neobsiahne niektoré diaľkové, ktoré budú pracovať na iných frekvenciách. T.j. možno TV bude ovládať ale nejaký audiosystém nie alebo podobne. Pokiaľ ide o spojenie s IFTTT. To využívam tiež, ale trochu menej vzhľadom k tomu, že je tam mierne oneskorenie pri spustení. Napr. Klímu mi to púšťa asi minútu. Kdežto cez infra to ide skoro hneď. :)
rombaran napísal(a)…
ahoj, tak alexa je doma. celkom sa chytila. este cakam na doplnky z ciny. napises pokracovanie? podarilo sa ti rozchodit prehravanie slovenskeho Radia FM cez alexu? nejak ju to neviem naucit. inak sa pekne chytila s bluetooth reproduktorom co mam doma.
Dano napísal(a)…
Chcem napísať aj pokračovanie, však je o čom písať, ale veľa ľudí sa o to zatiaľ nezaujímalo. Teda súdiac podľa komentárov. Tak uvidím. Pokiaľ ide o rádia, tie som veľmi neskúšal, lebo rádio veľmi nepočúvam. Niekde na nete alebo na YT som videl niekoho, ako to opisoval. Spomínal niečo, že je problém zapnúť napr. Fun radio Slovensko, lebo mu púšťa rádia z iných štátov. Radio FM neviem či spomínal. Na YT je jedno dlhé video (možno si ho už videl). Volá sa Amazon Echo dot - kompletná recenzia. Pozri možno tam.
rombaran napísal(a)…
hej, tie radia mi tiez pusta z inych statov, potreboval by som ho naucit pustit slovensko :). ako si vyriesil nastavenie lokality pre pocasie? slovensko mi nastavit neslo, tak som nastavil nejaku rakusku dedinu ale priamo moje mesto by bolo lepsie.
Dano napísal(a)…
Pokiaľ viem tieto lokalitné veci ti nepôjdu. Nespadáme do krajín kde to funguje. Neviem z akého si mesta, ale na počasie sa mi stačí opýtať aj s názvom mesta. Napr. Whats the Weather in Bratislava?. Tak mi to ide v poho. :)
rombaran napísal(a)…
super vdaka za tip, som z pezinka. som sa pytal len what is the weather? a kedze som nastavil tu dedinu v rakusku, tak mi to zacalo recitovat toto. tak skusim :). na to radio som nic nenasiel, tak sa skusim naprogramovat si vlastny skill, ktory bude prehravat stream z webu. podla mnozstva skills na rozne radia by to nemuselo byt take tazke .)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.

Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu , dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy. Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou.  Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia.  Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní.  Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími