Preskočiť na hlavný obsah

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.


Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu, dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy.

Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou. 

Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti malej Scoobe 230 navýšenie skoro o 20 m2 plochy. Na sucho je to necelých 100 m2.


 Je to kočka.

V čiernej farbe vyzerá luxusne. Teda vyzerala luxusne, keď sme ju čistučkú vybrali z krabice. Neskôr, ak ju budete nechávať niekde len tak položenú na poličke, to už s jej krásou bude horšie. Jej miery sú skoro ideálne. 25 x 22 x 8 milimetrov.Povrchová úprava celkom úspešne priťahuje prach. Je to spôsobené už skoro štandardným vyhotovením dnešných spotrebičov (roboty, TV a pod.) zvaným „piano“. Elegancia sa jej ale uprieť nedá. Daňou za to bude občasná potreba utrieť ju od prachu.  Ak uvidíte Braavu prvý raz, predpokladám, že budete rovnako ako ja prekvapený jej miniatúrnymi rozmermi. Druhý raz Vás prekvapí, keď ju chytíte do ruky. Na svoj mini zjav je dosť ťažká. Váži necelé 2 kg. Toto má asi svoje opodstatnenie v efektivite umývania. Rozhodne platí, čím ťažší robot, tým väčší prítlak. Tým pádom aj lepšie umývanie. Asi nedokáže vyvinúť mopom taký tlak pri umývaní ako moja žena, ale Bára zas nehíka ani pri sebaväčšom fľaku ktorý má umyť. V zadnej časti je ukrytá vyklápacia rúčka, za ktorú môžete Braavu 380 prenášať.  Osobne to veľmi nevyužívam, lebo sa mi lepšie uchopí tak, že ju chytím za časť, kam sa pripája nádržka. Po výške.


Výklopná rúčka
Zadná časť
iRoomba Braava 380 je veľmi jednoduchý robot. Na tele má iba 3 tlačidlá a 3 diódky. Tlačidlo kvapky, na mokré umývanie, tlačidlo metličky na suché a tlačidlo napájania pre zapnutie a vypnutie. Funkcie kvapky a metličky sú zdvojené. Krátke stlačenie spustí bežné umývanie, dlhé (podržať cca 3 sekundy) spustí rýchle umývanie. Vtedy Braava neumýva až tak poctivo. Vynechá pohyby okolo nôh stola a pod. To isté platí pre suché vytieranie. Diódky slúžia na indikáciu  komunikácie s navigáciou North Star. Podľa toho ako má a nemá signál sa rozsvietia alebo zhasnú. Ale to nie je až tak dôležité.


Bára, choď na to. 

Úvodná príprava na umývanie je asi o málo zložitejšia ako pri Roombe 780. Aj keď... posúďte sami. Treba zobrať handru, namočiť ju, potom napustiť podložku (slúžiacu ako držiak handry a aj ako nádrž na vodu a saponát), namontovanie, umiestnenie navigácie a hotovo. Pozor na to, aby handrička nepresahovalo vymedzenú plochu na prichytenie. Nám sa to stalo na začiatku a už som ju chcel ísť vrátiť. Našťastie po znovu nasadení handričky išlo všetko tak, ako má.


Ale kadiaľ?

Navigácia North Star funguje dobre. Idú do nej dve batérie typu C. Ja som to, tak ako aj pri Roombe 780, opäť riešil adaptérom z C na AA. Tam, kde Báru vypustíte, tam aj skončí. Ide postupne. Začne v blízkosti navigácie (kde by ste mali vždy podľa návodu začínať) a postupne prejde celý dostupný priestor. Pohyby pri umývaní sú iné ako pri suchom stieraní. Pri umývaní je to taký tanec. Úkrok vľavo, málinko späť, úkrok vpravo a málinko späť a znovu o kúsok ďalej.  Pri suchom stieraní je to klasická hokejová rolba. T.j. prechádza priestorom postupne a rovno vpred. Občas sa akoby zastaví a premýšľa. Znamená to, že naväzuje kontakt s navigáciou čo indikujú diódy.

Ako si poradí s fľakmi môžete vidieť na nasledujúcom videu.

Ak máte náhodou Roba ako my (alebo niektorého z Roomba vysávacích robotov), nemusíte sa „báť“, virtuálne steny/majáky z nej nefungujú. Je to škoda. Určite by to bolo elegantnejšie riešenie pri umývaní jednej miestnosti ako dávať fyzické prekážky (napr. zaťažené krabice od topánok). Teda ak nemáte prahy. My ich máme len málo a preto, ak chcem napríklad umyť len kuchyňu, musím dávať prekážku. Ale na druhej strane môžem umývať väčší priestor na jeden raz. 




Ako rieši prechod, resp. zastavenie na prahu.

Po skončení umývania a zahratí Vášho obľúbeného songu, ste na rade Vy. Oddeliť nádržku s handričkou, opláchnuť, prípadne vydrhnúť handričku od prachu a špiny, vyždímať a dať vysušiť. Nádržku vypustiť a nechať odtiecť. Báru na nabíjačku a už ste doumývali. Kedy vymyslia robota na toto? Handru môžete v prípade veľkého znečistenia hodiť do práčky. Naša je zatiaľ relatívne čistá, tak uvidím, kedy pôjde prvý krát do prania.



 
Záver. 

Z môjho pohľadu je Braava 380 veľmi dobrý pomocník. Poradí si relatívne aj s odolnými fľakmi ako môžete vidieť na videu.  Aby som bol ale úplne úprimný, poviem Vám jednu "prekvapivú" pravdu. Nie je to človek. Ak máte fľak, resp. niečo prilepené na podlahe, čo horko-ťažko zoškrabete z podlahy nechtom, to Bára umyť nedokáže. Možno fľak alebo špinu zmenší, ale čarovať ešte nevie. Bežné znečistenie a prischnuté kvapance od malinovky zanesené prachom ale zvládne dobre.  Za nás, teda hlavne za ženu môžem povedať, že návrat k tradičnému manuálnemu umývaniu nehrozí.

Ak Vás nesklamal Robo, tak Vás ani Bára určite nesklame. Odpracujú si svoje za nulovú mzdu a nepovedia pri tom ani pol slova.  Jednoducho je to jedna milá, pracovitá rodinka iRobotov. :)

Ak sa Vám recenzia páči, poteší like, +1 a podobne. 
Ďakujem.

Výhody:
  • veľmi tichý
  • až 33 m2 na jedno nabitie
  • nezamáča podlahu (skoro vôbec, iba toľko, čo potrebuje, určite menej ako Scooba 230)
  • nabitý za cca 4 hodiny (nabíjačkou dodávanou k prístroju)
  • navigácia North Star – rýchlejší ako Roomba 780, lebo nechodí náhodne
  • neprekročí žiadnu prekážku ani lištu ani koberec (pre mňa výhoda, pre iného možno nie)
 
Nevýhody: 
  • vituálne steny/majáky z Roomby 780 a pod. by mohli fungovať aj na Braave 380
  • pomohla by detekcia špiny/fľaku kde by sa na danú oblasť viac zameral 
  • ako štandardné príslušenstvo by už mohla byť rýchlo nabíjačka (dock) a nie len obyčajný nabíjačka

Komentáre

Dano napísal(a)…
Tu rád uvítam Vaše postrehy a pripomienky.
Unknown napísal(a)…
Prečo ste sa rozhodli pre Braava a nie pre Scooba?
Dano napísal(a)…
Asi pre to, že umyje všetko čo u nás potrebujem na 1. raz. Tiež som čakal, aké budú na Scoobu reakcie a nič obrovské som na zachytil. Ďalej asi navigácia, ktorá navig uje tak, ako ma.
Unknown napísal(a)…
Poradí si Braava aj s laminátovými podlahami? Nenecháva príliš veľa vody za sebou?
Dano napísal(a)…
Toto som písal. Je na všetky tvrdé povrchy, čiže aj parkety a pod. A nezanecháva skoro žiadnu vodu navyše. Men ako mopom... teda podľa mňa.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj, mas skvele recenzie! Chcel by som sa ta opytat, aky saponat sa da do braavy pouzit? Dakujem. Peter
Dano napísal(a)…
Caf, ďakujem. K otázke. Teoreticky by si mal dávať nejaké originál saponaty, ale my dávame nejaké obycko. Myslím Ajax. Hlavne aby to nebolo agresívne. To je ale na tebe. :-)
Anonymný napísal(a)…
Ok. Diky za odpoved. Takze ak som spravne pochopil, tak nejde ani tak o braavu, ale o parkety:)
Dano napísal(a)…
Aj o parkety, ale myslel som to skôr tak, že niektoré zariadenia priamo v manuále píšu, že do prístroja nesmú ísť prostriedky na báze alkoholu alebo tak. Aby sa nepoškodili nejaké vnútorné komponenty. Teraz neviem ako je to napísané pri Braave, ale asi hlavne platí, aby si tam nedával nejakú lacnú náhradu mydla, ktorá bude agresívna ako k podlahe, tak aj k vnútru zariadenia. :)
Maja napísal(a)…
Zdravím, chcem sa spýtať, ak som tomu dobre pochopila, tak cez prechodovú lištu neprejde? Ďakujem
Anonymný napísal(a)…
Tak uz aj ja som majitelom braavy a roomby. Vyuzil som vianocnu akciu cez cetelem bez navysenia. Su to neskutocni pomocnivi, hlavne braava umyva dokonale. Snad sa v dalsich generaciach roomby dockame rovnakeho navigacneho sydtemu ako v braave.
Dano napísal(a)…
Ja by som skôr uvítal, keby bol Robo rovnako tichý, ako Braava.
:-)
Anonymný napísal(a)…
ahoj, Dano
Mam Braavu asi 10 dni, kupila som si ju aj na zaklade tvojej recenzie. Som z nej uplne nadsena, ale dnes zacala blbnut. Dala som ju umyvat do spalne, predtym som odpratala vsetky prekazky, nech sa moze vyblaznit. Asi po 5 minutach oznamila, ze ma poruchu. Detekovali sme podla manualu, ze sa zasekla v priestore, ale zaseknuta rozhodne nebola, priestoru mala okolo seba dost. To sa zopakovalo asi 5 krat. Napokon som ju dala do kuchyne, kde umyla bez problemov, potom naspat do spalne, umyla tiez. Ty spominas vo svojej recenzii, ze na zaciatku si ju chcel tiez vratit, lebo blbla kvoli zle nasadenej handricke, chcem sa spytat ako sa to prejavovalo? Nam blikalo 15krat cervene svetielko. Nechcem vypadat ako dement, aby som nereklamovala nejaku banalitu, teraz si uz neviem spomenut, ci som handru potom nejako napravila, ked uz potom fungovala. Inak je to vynikajuci pomocnik, mal si pravdu. My ho volame Fero, podla suseda, ktory v nedelu robi rajony.
Dano napísal(a)…
K tej prechodovej lište. Nie neprejde. Ani malinku. Je to aj na videu.
Dano napísal(a)…
Ahoj, no podľa mňa to bolo to isté ako u mńa. Pozor na to, kam až siaha handra. Nesmie presahovať za ten suchý zips. Radšej nech je voľná a prichyť ju napr. iba do polky suchého zipsu, ale hlavne nech nezasahuje do tej stredovej medzery. U nás od vtedy všetko OK. :)
Anonymný napísal(a)…
Mne na prechodovu listu zajde handrickou a potom sa otoci, co strasne vitam, pretoze takto umyje aj tu listu bez toho aby zdrhol do inej miestnosti:). Peter.
Anonymný napísal(a)…
Ahojte, chcem sa spýtať tých 33m2 je pri suchom alebo mokrom mopovaní. A ak pri mokrom potom sa mu minie náplň v nádržke alebo sa vybije.
Dano napísal(a)…
33 je na mokré umývanie, potom sa vybije, ale toľko som ešte neumyval, :-)
Anonymný napísal(a)…
a aký dlhý čas mu to asi trvá tých 33m2. A koľko sa potrebuje potom nabíjať. Lebo ja mám obyvacku z chodbou spolu bez prechodovej lišty a to je cca 50m2 to asi nezvládne na raz.
Dano napísal(a)…
Čas umývania závisí od štruktúry bytu. Nám našu kuchyňu, predchodobu a chodbu umyje asi za hodinu aj niečo. Nabíjanie, ako je aj v návode napísané trvá s bežnou nabíjačkou (dodávanou k Braave) cca 4 hodiny. S rýchlonabíjačkou (treba zakúpiť, myslím cca 60 eur) to trvá 2 hodiny.
Unknown napísal(a)…
Ahojte, ďakujem za všetky Vaše rady, typy, idem si ho aj ja kúpiť, dlho som čakala na takýto vynález len som bola trošku skeptická nebyť Vašich poznatkov. Konečne si sadnem s pohárom vína a budem ho sledovať....dám mu meno jeho sponzora, čiže manžela....
Dano napísal(a)…
Výborne, len nezabudnite, že pred tým treba povysavat, aby neroznasal špinu. Z môjho pohľadu je brat Robo výborný pomocník. Potom sa už o podlahu doma netreba skoro vôbec starať. Viem, že to znie ako nejaká reklama, ale je proste tak. :-)
Unknown napísal(a)…
Áno môj drahý manžel mi chce kúpiť aj vysávač...
Maja napísal(a)…
Ešte sa chcem spýtať dve otázky: 1. p. Gabike Ste odpísal, že predtým treba povysávať, aby neroznášal špinu - takže nestačí keď Braava predtým pozametá?
2. aký dosah má navigácia? Máme veľké otvorené priestory a dúfam, že má veľký dosah, aby som nemusela stále navigáciu prekladať. :-) Ďakujem za odpoveď
Dano napísal(a)…
Ahoj, pokial mate vela spiny, vlasy prachba tak tak braava to len rlaci pred sebou.Robo to vcucne, takze logicky braava az tak dobre tutu pracu neodvedie. Dosah zial neviem,ale myslim,ze tych 5m urcite. Aasi aj viac
Unknown napísal(a)…
My máme veľkú obývačku spojenú s kuchyňou 7x7m a prekladám navigáciu trikrát z hľadiska dispozície nábytku a pod....ale som maximálne spokojná, umýva super, zo schodov nepadá, inteligentný pomocník, vysávať treba pred umytím, ale to som robila vždy...Gabika
Anonymný napísal(a)…
Po konzultácii z play sk. som zistil, že tá brava má dosah 6x6 m. Ake prostriedky použivate pri umývaní dlažba a plávajúca podlaha.
Anonymný napísal(a)…
prosim vas musi byt brawa stale v sieti zapojena aj ked je uz nabita bateria a svieti na modro ? alebo sa moze odpojit nabita zo siete a odpocivat odlozena do dalsieho dna.
Dano napísal(a)…
Nie, nemusí byť stále v sieti. Nabije m ho a nechám vypnutý stat v kúte.
Anonymný napísal(a)…
dakujem , neviem si predstavit ze by mal byt stale v sieti ako pisu v popise baterie medzi nahradnymi dielmi , ktore sa daju dokupit .
Anonymný napísal(a)…
http://www.irobot.sk/produkty/prislusenstvo/braava-380-bateria/
Anonymný napísal(a)…
Recenzie Dana mam ulozene,tak sa mi pacia. DAKUJEM. Mame mop a chystame sa na zaklade Danovej recenzie kupit aj vysavac 780. Ja som s mopikom spokojna, hlavne, ze to nemusim robit JA! Len ked je handricka vlhkejsia, tak potom vidiet stopy po koleckach. Nevadi, hlavne ze je vona a cisto. CO VSAK NEZVLADAM-odhadnut ako zmapoval priestor, co vsetko sa chysta poumyvat, ci mam prenasat navigacnu stanicu. Viackrat sa stalo, ze neumyl naraz aj obyvku aj kuch. Vyhodnotil, ze dost a prestal, hoci nebol vybyty... :o( Ako na neho? Ako zistit jeho rozsah.... Prosim poradte. Zuzana
Dano napísal(a)…

Ahoj, najprv ďakujem za priazeň. :-)
K tvojej situacii, je ťažko sa vyjadrit, ale píšu, že je na cca 33m2 ak si dobre pamätám. My to mame tak akurát a robí to na 1x a dobre. Ak k flakom. Ja som si stopy po kolečkach nevšimol.
Anonymný napísal(a)…
Pekny dnik prajem,
mam otazocku k Bare:
ked mam v miestnosti kusovi koberec, ako sa k nemu sprava? Identifikuje ho ako "povrch, ktory sa neumyva" a tak ho obchadza, alebo umyva aj ten? Vopred vdaka za odpoved aj pekne a uzitocne recenzie :o)
michelle
Anonymný napísal(a)…
Cakam na odpoved ohladom ne/vyhybaniu sa kobercu :o)
michelle

PS: kusovy koberec samozrejme, nie kusovi :oO
Dano napísal(a)…
My máme tiež taký. Samozrejme sa mu vyhne. Bara nevyberiend asi žiadnu, ani na malinku prekážku.
Anonymný napísal(a)…
mam ju tiez a vsetko, co je tu o nej napisane plati. niet sa na co stazovat.ani funkciu sucheho zametania by som nezahadzovala,robi to poriadne a nestraca velmi omrvinky.okrem napr. nôh stola,len sa musi posielat na zametanie castejsie.lepsie je pouzit skratene zametanie/mopovanie (podrzanie tlacidla viac ako 2 sek) len na centralnu cast priestoru a potom po nej skontrolovat okraje stien a nabytku,aj tak nie je vela na doupratovanie po nej.naviac sa setri jej cas prace a aj bateria.jednoznacne odporucam, len treba vediet, ze co dokazem ja za 15 min,robi ona asi hodinu,ale nevynecha nic /mam 2 kocky/.pre lenivcov a zaneprazdnenych ako stvorena.
Anonymný napísal(a)…
Danko, vdaka za odpoved. My mame koberec taku tu kravsku kozu, ten je velmi nizky, tak dufam, ze ani na ten nevylezie.. :o)
michelle
Anonymný napísal(a)…
Mam dotaz ohladne naplnenia braava-y cistiacim prostiedkom. Mozem ju naplnit a nechat polozenu na zemi nejakych 5 hodin (nevytecie)? [ Jedna sa mi o to aby som ju mohol dialkovo pustit {nerieste ako ;) } po tom co povysava roomba]
Dano napísal(a)…
Podľa mňa nie, ale nemám odskúšané.
katka napísal(a)…
Pěkný den. Braavu jsem si právě objednala, ale mám otázku, jak ji pocítím na spotřebě - vyúčtování. Přece jen ji budu nabíjet asi dost často. Děkuji
Janette napísal(a)…
Mam otazku, ktorá tu už okrajovo padla:
Dano, mate približne rovnakú keramickú podlahu ako my,.ale u nas naozaj zostavaju po umytí stopy koliečok, čo vzhľadom na "chaotický"pohyb Braavy vôbec nevyzerá dobre. Podotýkam, že podlaha je čistá,len tá guma sa sa tam otláča a ak na ňu z istého uhla svieti svetlo, je to dosť vidieť.
PS: Roombu 780 máme viac ako rok, a keď som sa rozhodovala či riešiť robotické umývanie, rozhodla som sa pre Braavu na základe Vašej recenzie...mám ju len od dnes a veľa som od nej očakávala, preto ma to mrzí, lebo naša podlaha je po manuálnom vytretí mopom krásna,hladká, a teraz to po Braave nevyzerá ani zďaleka tak dobre - žeby ozaj nebola handrička dosť vyžmýkaná? Ďakujem.
Dano napísal(a)…
Neviem v com inom by mohol byť problém, ako v špinavej alebo nevyžmykanej handre. My absolútne nemáme stopy po kolieskach. Možno záleží aj od typu podlahy. Možno zanecháva strašne slabucku stopu po handre ale nie je to o nič insie, ako ostávalo po mape. Dajte vedieť, či vyzdimanie pomohlo.
Unknown napísal(a)…
Príčinou môže byť aj typ čistiaceho prostriedku, keď dám viac tak aj mne to robieva. Skúste menej. A taktiež viac vyžmýkať handričku. Inak je to vynikajúci pomocník. Gabika.
Anonymný napísal(a)…
Dobrí deň, dostala som k narodeninám Rombu 780 a som s ňou nadmieru spokojná aj keď Robíka ako som ho pomenovala nemám ešte dlho povymetal mi s pod nábytku všetku zastrčenú špinu, ktorú som musela pracne vymetať ja raz do roka keďže som postaršia pani v rokoch a často sa mi na kolená nechce :)) lebo je potom problém sa postaviť a vysávač a mop to nevybral nikdy až za nožičkami, prečítala som si Vašu rezenziu na Roombu 780 a hodne mi pomohla takže sa Vám chcem touto cestou za ňu poďakovať a potom sam natrafila na Vašu recenziu na Braavu 380 a musím povedať že to bola láska na prvý pohľad dokonca už má aj meno budem ho volať Mopík len bude chvíľu trvať kým si ju budem môcť dovoliť kúpiť ale už sa nemôžem dočkať keď si ju donesiem a pustím, miilujem tieto technické vymoženosti ktoré uľahčujú človeku život. Prosila by som radu aké čistiace prostriedky používate do Braavy 380 na dlažbu a aké na plávajúcu podlahu, budem rada za túto pomoc
Dano napísal(a)…
Dobrý deň a ďakujem. My veľmi nerozlišujeme prostriedky na podlahu a parkety. Všade dávame to isté, čo žena používala pre bežný moc. Takže nejakú nie agresívnu Jar.
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň, nemáte niekto skúsenosti s robotickými mopmi. Dakujem za odpoveď.
Norika napísal(a)…
Ahoj Dano!!!
Objednala som si Braavu aj na zaklade Tvojej recenzie. Už sa na ňu teším.-)
Dano napísal(a)…
Výborne, určite dobre poslúži.
;-)
Anonymný napísal(a)…
Baterku ... Teda Braavu 380 som kupil manzelke ne vianoce. Mame rodinny dom, ktory baterke zvladne na 2 nabitia. Je to jednoduchy pristroj na ktory sa lahko zvykne, pred tyzdnom nas baterka opustila po 4 mesiacoch -musel som ju reklamovat - pri naraze do prekazky zaradila spiatocku a cuvala v kruhu asi minutu v kuse - potom zapipala. Zistil som ze predny naraznik sa po naraze nevraca spat na povodne miesto, ostane na jednej strane zaseknuty a baterka si mysli ze je stale v prekazke. Dufam ze nam ju skoro opravia, lebo dnes som robil cely dom rucne a islo ma vyrutit ... Neocenitelny pomocni. Inak my mopujeme 2x do tyzdna bez saponatov len cistou teplou vodou a je to OK. Pokial mate velake priestory ako my - robime to tak ze ju pustime na jednej strane a ked doumyva pustime ju z opacnej strany mistnosti. Obyvacko kuchynu jedalen mame 11 mestov na dlzku a 5,5 m na sirku a je to akurat. Vela zdaru robo-fanatici.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano. Chcem sa spýtať, ako zvládne vysávanie? Na všetkých videách vidím, že behá s handrou, čiže nieje to klasický robot. vysávač, ale iba stiera a zberá špinu do handry? Alebo keď dám na sucho, funguje ako klasický robot. vysávač, a pekne pozberá väčšie smeti i prach? Na tvojom videu nevidím (možno mi uniklo), ako zmyje dáky fľak? Vráti sa k nemu viackrát, prípadne sa pozastaví na tom mieste, zaregistruje, že tam niečo je? Ďakujem, Lucia
Dano napísal(a)…
Ahoj, nie je to vysávač, je to skôr mop . To znamená, že on nemá sací výkon, ale iba stiera na sucho alebo na mokro. Nemá ani detekciu spiny. T. j. nevráti sa na miesto podľa toho, ci je tam viac spiny. Môžem však povedať, že umyje dostatočne bežné flaky. Samozrejme neumyje nejaký zaschnuty fľak, čo ide ledva rukou zoskrabat. :-)
Anonymný napísal(a)…
Včera som si kúpila Braavu 380 ja som ho nazvala Mopík už som sa ho nemohla dočka, mám Roombu 780 a som nadmieru spokojná, ale mám jednu otázku, či Mopík tak ako Roomba má byť stále na nabíjačke alebo ho stačí nabiť po vybití a nechať tak, / nikde som to v návode nenašla, aj keď je pravdou , že som ho zatiaľ preletela len zbežne lebo som na to nemala čas/ ? Už raz som Vám zadávala dotaz 25.3 k inej otázke a tak sa aj teraz teším na Vašu odpoveď.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj, pekna recenzia. Chcel by som sa opytat ci nabijat treba presne ako vyrobca udava alebo ma robot funkciu po nabiti automaticky vypne. Jedna sa mi o to aby sa baterka neprebijala ked ju dam nabijat cez noc.

Dakujem.
Dano napísal(a)…
Ahoj,
my ju nechávame po nabití len tak položenú na poličke. Inak povedané, pokojne ju nechaj aj cez noc a ráno ju odpoj z nabíjačky. Neboj, prežije to :).
Nech dlho slúži.
Anonymný napísal(a)…
Děkuji za spoustu informací, 380 máme týden a spokojenost. Je to taková "šmrdlinka". Je na to, aby čistá podlaha zůstala čistá.
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň,
mám robotický vysávač a aj mop, hlavne vďaka vaším rozsiahlym recenziám, som o obom nadmieru spokojná ale mala by som jeden dotaz, k obom robotom je možno dokúpiť množstvo náhradných dielov ale nenašla som nikde kde by sa dali dokúpiť zátky na čistiacu podložku Pro-Clean, mám obavy že časom sa tá guma opotrebí a nebude riadne riadne tesniť alebo sa utrhne a kvôli tomu kupovať celú novú podložku je tak troška drahá záležitosť. Keď som hľadala všetko o Braave 380 predtým ako som si Mopíka kúpila a tak som natrafila na stránku kde tieto zátky mali ale vtedy som nevedela že je to taká dôležitá vec a napriek môjmu prehliadaniu histórie v počítači nemôžem túto stánku nájsť , tak sa chcem opýtať či neviete kde je ju možné zohnať. Za odpoveď ďakujem
Dano napísal(a)…
Dobrý, neviem prečo sa Vám zdá, že zátka nevydrží. podľa mňa jé večná. Nemám pocit, že by nevydržala. Žiaľ o totmto náhradnom diely som nepočul a ani ho nehľadal, takže Vám nepomôžem. Možno eBay. Držím palce.
Unknown napísal(a)…
Dobrý deň, skúste sa informovať na kontakt viď nižšie. Ja som pri kúpe dostala náhradný, ale tiež som videla na ebay veľa náhradných komponentov na irobota....Gabika

Ivan Mucha
product manager

infolinka: 0900 111 151
e-mail: info@irobot.sk
www: www.irobot.sk
PLAY electronics
Výhradný dovozca iRobot v SR
Kragujevská 19 | 010 01 Žilina
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň pán Dano,
ďakujem za odpoveď, asi som moc chúlostivá aj mne sa zdá že by mala vydržať hodne, ale môže sa stať, že sa uthne alebo pôsobením vody sa guma oslabí a čo potom, takže sa radšej informujem dopredu .


Dobrý deň pani Gabika Zacharová,
veľmi pekne ďakujem za odpoveď, snáď to pomôže a niekde to zas nájdem, a isto aj zavolám na Vami uvedené číslo a ak sa niečo pozitívne dozviem tak dám vedieť.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano!!!
Co mas nové? Aj vysavac aj braavu mam po Tvojich recenziach....-)))
Norika
Anonymný napísal(a)…
P.s: majú mená vysávac=Braňo, braava=Bára.
Uzitocne recenzie, pekná, múdra stránka.
Norika
Dano napísal(a)…
Ahoj. Co nove? Robovi sme na narodeniny kúpili novú batériu. 😀Myslím, že ho potešila.
Inak sa vytesujeme z Sodastream.
Anonymný napísal(a)…
Super recenzia. Kupene. Spokojnost navacsia-mame tmave parkety, 120m podlahy a male dieta. Len mam pocit, ze po roku upratovania podlaha tak nevonia ako na zaciatku. Ked bola nova, vosla som dnu a vona od prostriedku, teraz nic moc, ale teda umyje, len vona mi chyba. Co potrebuje herecka, aby sme boli tam kde na zaciatku. Vdaka za rady. Manzel vymenil tu malu gulocku, ktora vo vnutri prepusta tekutinu do utierky...a nic, vona mi chyba. DAKUJEM, DAKUJEM.
Janette napísal(a)…
Zdravím, Dano,
nechystáte sa na recenziu Scooby a Winbota? Mám síce Roombu aj Braavu, ale na vystave nábytku ma Scooba celkom oslovila. A tie okná...pre robotických nadšencov a lenivé gazdinky(myslím seba) by sa šikli, nie?
Dano napísal(a)…
Scoobu by som otestoval, ale ešte mi ju nik naponúkol na testovanie a kupovať si ju neplánujem. Tak isto ako toho winbota. Ten mi príde neefektivny. Ja používam na okná Kärcher WV 50 a s tým je to rýchlejšie a pomerne jednoduché.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano!
Testujeme Winbot 730, tiež super vecička. ....naša Vilma.-) Porobí, vyleští, lepím ju všade kde sa len dá....na vstavané skrine (zrkadlo), okná. Obsluha jednoduchá, super pomocníčka na okná.
Norika
Dano napísal(a)…
Ahoj, no to co som videl na videách ma teda nepresvedcilo. Pomalé, hlučné, nedokonalé a relatívne drahé zariadenie, ktoré aj tak musím stále obskakovat na to, aby to umylo mojich napr. 11 okien. To s karcher elektrickou stierkou w50 to mam asi za 10tinu času a nie s oveľa väčšou námahou a za zlomok ceny. Ale to je len môj skromný názor. Verím, že ti slúži dobre.
Karolinka napísal(a)…
Dobry den, myslite, ze Braava zvladne dom s cca 160m2 a prechodovymi listami?
Dakujem
Dano napísal(a)…
Dobrý, myslím, že to mám aj na videu.
Braava nezvládne žiadny prah. Ani nizučký. A na jedno nabitie urobí tak asi 40 m2.
Karolinka napísal(a)…
Takze ho neodporucate?
Karolinka napísal(a)…
Tento komentár bol odstránený autorom.
Dano napísal(a)…
Prosím prečítajte si recenziu. Verím, že je to z nej zrejme. ďakujem
Anonymný napísal(a)…
Ahoj, pochopila som spravne, ze braava stale umyva tou svojou handrickou aj celu izbu ? Lebo ja ked myjem podlahu, tak handru vyplacham aj pat sestkrat. Scooba naproti tomu spinavu vodu odsava a umyva stale cistou , len stierkou stiera spinavu vodu do spinaveho zasobnika. Zda sa mi to omnoho hygienickejsie. Len ten zasobnik treba dobre cistit. A pouz t mozno aj ocot, a ten desinfikuje. V com je teda braava lepsia od scooby?
Dano napísal(a)…
Áno používa stále tú istú handru. Ja netvrdím, že je lepšia. Mne vyhovuje.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj,
tak uz aj ja som majitelkou mopika Barusky. Suche mopovanie je super, no pri mokrom som trochu sklamana, podlaha -laminat je sice vyumyvana dobre, ale po kolieskach nechava robotik viditelne stopy, co ma priserne stve. Handra je pri tom vyzmykana dobre. Vie mi niekto poradit v com moze byt problem, zly umyvaci prostriedok alebo zle nariedenie s vodou ? Kolko umyvacieho prostriedku mam dat do nadrzky?
Unknown napísal(a)…
Ahojte, včera som nastrihala jednu skvelú handru podľa pôvodnej modrej na irobotka a môžem vrelo odporúčať aj takúto alternatívu. Mám dokonca pocit, že je podlaha aj lepšie umytá......
Dano napísal(a)…
Super, ďakujem za tip, určite vyskúšam. Bolo by aj fajn vedieť, akú presne handru si vyskúšala. :)
Unknown napísal(a)…
Eudorex Parquet - 100 % mikrovláknová handrička na
6,80 € a urobíš z nej 3.
Unknown napísal(a)…
/storage/emulated/0/Android/data/com.htc.sense.browser/files/TMP
Dano napísal(a)…
Super, ešte raz ďakujem za tip.
Unknown napísal(a)…
Vďačne. Ja ďakujem za super tip s iRobotom. 😃


Unknown napísal(a)…
Vďačne. Ja ďakujem za super tip s iRobotom. 😃


Anonymný napísal(a)…
mozem sa opytat ci ste mali pri robotovi aj zarucny list? v knihe ho neviem najst. vedel by mi niekto oskenovat a poslat mailom? potrebujem ho k reklamacii velmi by st emi pomohli, dakujem vopred Lucia
Unknown napísal(a)…
AHOJTE,

mám Braavu 380, ale vyše rok a pol stál v kúte a nič nerobil, pred nedávnom som sa rozhodol že je na čase opäť využiť jeho služby :). Pripojil som ho do nabíjačky a čakal, čakal, čakal, až pokým mi došlo, že môžem čakať aj do nekonečna ale robotík sa proste nezapne. Tak som to dával za vinu baterke, na nete som našiel baterku (originál) stojí cca 50€ hneď ale pod tým som zbadal baterku - neoriginál, a recenzie pri nej boli: je úplne v pohode a skvele funguje.

No a môj problém: dám robota nabíjať a 1. nesvieti žiadna kontrolka, aj keď nabíjam celú noc, tak ráno keď ho zapnem iba prebliknú kontrolky a toď hold cele,

má niekto podobné skúsenosti ? stalo sa Vám už toto?
Anonymný napísal(a)…
Ak sa niekto rozhoduje, či kúpiť, alebo nie, možno mu tento komentár pomôže. Nemôžem hovoriť o dlhom časovom horizonte, nemám Braavu 390 dlho, ale čo je dôležité, som spokojná.
Pozitíva:
- tichý chod
- jednoduchá obsluha
- (zatiaľ) žiadne problémy
- vyzmetá a vymopuje dočista
- nemusím sa namáhať ja.


Negatíva:
- v rohoch nie vždy vyzberá všetko, ale nie je problém metličkou a lopatkou dokončiť za ňu tých pár väčšíh drobností (spravidla sú to dve-tri z misky omylom "odskočené" granulky, máme mačky)
- zdá sa mi malá nádobka na vodu.
Zvykla som si totiž predtým umývať podlahu tak, že nie jednou vodou celý byt, dokonca ani len jednu miestnosť. Vždy som chodila po kúsku stierania do kúpelne mop vyprať, nanovo vyžmýkala (mám ten otočný). Síce je to zdĺhavejší proces, ale s uspokojivým výsledkom. Pre mňa nie je príliš hygienické umývať s tou istou vodou, to je skôr presúvanie špiny z miesta na miesto, ako poriadne umytie. Pre mňa neplatí: čo je mokré, to je čisté. Nakoľko nikto nič doposiaľ iné nevymyslel okrem Scooby, ktorú som mala pôvodne v úmysle kúpiť, ale nie je na plávajúcu podlahu - v nej sú totiž dve nádoby: jedna na čistú, druhá na znečistenú vodu, čo sa mi zdá hygienické a takto by som si predstavovala ideálneho pomocníka. No, ale keďže je na trhu len Scooba, ktorú nemôžem z vyššie uvedeného dôvodu mať, a Braava, volila som Braavu. Keďže umýva každý deň, a dosť poriadne, tak som spokojná, aj napriek tomu, že s malým množstvom vody. Neprekáža mi jej presúvanie medzi miestnosťami, keďže cez prechody neprejde - aspoň môžem dať dolu handričku, preprať v mydlovej vode, nasadiť a každú miestnosť umýva nanovo, načisto.
Odporúčam.
Anonymný napísal(a)…
Ak sa niekto rozhoduje, či kúpiť, alebo nie, možno mu tento komentár pomôže. Nemôžem hovoriť o dlhom časovom horizonte, nemám Braavu 390 dlho, ale čo je dôležité, som spokojná.
Pozitíva:
- tichý chod
- jednoduchá obsluha
- (zatiaľ) žiadne problémy
- vyzmetá a vymopuje dočista
- nemusím sa namáhať ja.


Negatíva:
- v rohoch nie vždy vyzberá všetko, ale nie je problém metličkou a lopatkou dokončiť za ňu tých pár väčšíh drobností (spravidla sú to dve-tri z misky omylom "odskočené" granulky, máme mačky)
- zdá sa mi malá nádobka na vodu.
Zvykla som si totiž predtým umývať podlahu tak, že nie jednou vodou celý byt, dokonca ani len jednu miestnosť. Vždy som chodila po kúsku stierania do kúpelne mop vyprať, nanovo vyžmýkala (mám ten otočný). Síce je to zdĺhavejší proces, ale s uspokojivým výsledkom. Pre mňa nie je príliš hygienické umývať s tou istou vodou, to je skôr presúvanie špiny z miesta na miesto, ako poriadne umytie. Pre mňa neplatí: čo je mokré, to je čisté. Nakoľko nikto nič doposiaľ iné nevymyslel okrem Scooby, ktorú som mala pôvodne v úmysle kúpiť, ale nie je na plávajúcu podlahu - v nej sú totiž dve nádoby: jedna na čistú, druhá na znečistenú vodu, čo sa mi zdá hygienické a takto by som si predstavovala ideálneho pomocníka: nasať vodu, umyť, vysať do inej nádoby, nasať čistú atď. Preto nie je na plávajúce podlahy, lebo najskôr povypúšťa vodu po miestnosti, potom ju odstraňuje, čo vedie k odutiu dosiek. No, ale keďže je na trhu len Scooba, ktorú nemôžem z vyššie uvedeného dôvodu mať, a Braava, volila som Braavu. Umýva každý deň, a dosť poriadne, tak som spokojná, aj napriek tomu, že s malým množstvom vody. Neprekáža mi jej presúvanie medzi miestnosťami, keď cez prechody neprejde - aspoň môžem dať dolu handričku, preprať v mydlovej vode, nasadiť a každú miestnosť, prípadne dve menšie spolu, umýva nanovo, načisto.
Umývam ňou okrem izieb s plávajúcimi podlahami aj podlahovú krytinu v kuchyni, wc, kúpelni a na chodbách a všade k spokojnosti.
Odporúčam.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia.  Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní.  Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími