Preskočiť na hlavný obsah

Malý - veľký pomocník - ručný vysávač Electrolux ZB 4112

Pohľad z hora s nasadenou malou trubicou.
Dnešné domácnosti už začínajú napĺňať moje  predstavy o 21. storočí. Rôzne roboty a prístroje robia prácu za nás, alebo nám ju aspoň výrazne uľahčujú. Nám ostáva viac času na to, čo máme radi, alebo čo je dôležitejšie. Napríklad na naše deti. Práčka, umývačka, sušička. Niektorí sme lenivejší ako iní a tak si kúpime aj robota na vysávanie (o ktorom som písal tu), alebo elektrickú stierku – na umývanie okien- Kärcher WV 50 Plus). Za ostatné obdobie som mal možnosť vyskúšať širokú paletu týchto domácich pomocníkov. Medzi nimi napríklad práčku (LG F74A8QDS), alebo sušičku (AEG Lavatherm 76484 EIH). O týchto spotrebičoch pridám pár postrehov možno neskôr v samostatných článkoch.  Dnes sa zameriam na prístroj, ktorý používam ako doplnok k môjmu Robovi.  Tam, kde nemôže Robo, ide on. Malý, ručný, bezsáčkový vysávač Electrolux ZB 4112. Náš starý ručný Electrolux (neviem presný typ, ale bol to ten rozšírený, obľúbený, červeno strieborný), nech mu je zem ľahká, už nedokázal robiť svoju prácu dlhšie ako 2-3 minúty. Mali sme ho asi 6 rokov a musím povedať, že slúžil dobre. Po tradičnom rituály, hľadania a študovania informácií (internet, recenzie, ponuky na Heureke a Najnákup) som sa rozhodol opäť pre Electrolux. Samozrejme štúdium a pátranie bolo adekvátne k cene, takže to celé trvalo asi 2 dni. Prejdem ale k veci. 


Mne sa páči ten fialový. 
Zo spodu. Otvory pre trubicu a kefu.
Prvý dojem. „U mne dobrý“. Vysávač je vkusne vyrobený prístroj. Oproti môjmu starému typu je trošku väčší a na 1. pohľad si všimnete rozdiel v rukoväti. Pri starom to bola len rovná palica. Pri novom je to rukoväť v tvare písmena „O“. To znamená, že jeho prenášanie, je jednoduchšie. Prístroj nemusíte úporne držať celou rukou, ale môžete si ho zavesiť cez jeden prst. To ale len tí z vás, ktorí disponujú na prste poriadnym svalstvom. Vysávač je o trochu ťažší než jeho predchodca. Váži 1,8 kg. Ja osobne ho na prste nosím. Pri sedavej práci si tak doprajem aj trochu posilňovania.


Takto sa občas otvorí keď zachytíte trubicu pri pohybe nahor.
Rukoväť nie je nijak pogumovaná, čo je trošku na škodu. Pri jeho váhe by to určite zvýšilo komfort prenášania. Predná, vrchná časť sa skladá z malých strieborných dvierok, ktoré po otvorení môžete využiť na vysypanie alebo odsatie špiny. Vrchnú časť tvorí dvojdielne tlačidlo zapínania/vypínania vysávača a kúsok nad ním kruhové tlačidlo uvoľňujúce zbernú nádobu na špinu. Na špici je otvor na vysávanie, ktorý má na spodnej časti pár malých koliesok. Tie uľahčujú vysávanie. V spodnej, podvozkovej časti sa ešte nachádza príslušenstvo. Malá trubica na predĺženie „nosa“ vysávača alebo násadka s kefkou. Obe sú šikovne schované a tak ich môžete mať stále so sebou. Jedna z nevýhod, ktoré som si všimol je, že pri nasadení  krátkej trubice a jej zachytení pri pohybe z dola nahor sa stáva, že sa otvorí kryt na vysávanie prachu (viď. foto). Ide o to, že trubica sa nasadzuje do otvoru, ktorá je spojená s touto krytkou. Nie je to nijak závažné pretože väčšinou tlačíte na trubicu zvrchu, ale soudruzi to mohli vyriešiť možno trošku lepšie.


To je sila!
Otváranie a čistenie je veľmi jednoduché.
Vysávač tých 1,8 kg nabral asi pri zvyšovaní výkonu a objemu nádržky.  Napätie sa dostalo až na 12 V. Nie je to najviac na trhu (Bosch má myslím niečo s 14,4 V). Avšak musím povedať, že z výkonu som bol milo prekvapený. Ťahá ako ďábel. Výdrž batérie sa pohybuje okolo 15 minút nepretržitej prevádzky.  Veľmi sa mi páči, že prístroj má dva druhy spustenia do prevádzky. Prvá Start/Stop systém. Stlačíte tlačidlo v jeho spodnej časti a vysávač zapnete. Potom vysávate bez toho, aby ste museli tlačidlo držať. Ide na bežný výkon. Druhá možnosť je stlačiť a držať tlačidlo na vrchnej časti. Pri takomto spustení ho musíte držať a ak ho pustíte, vysávač sa zastaví. Výkon pri takejto prevádzke by som ale nazval turbo. Je citeľne silnejší ako pri spustení Štart/Stop systémom. Toto je výborný nápad a za toto by som súdruhov pochválil.

Energiu prosím. 
Nabíjacia stanica - dock
Nabíjaciu stanicu môžete nechať stáť, alebo ju zavesiť na stenu (vtedy sa odmontuje spodná časť docku). Mne sa zdá, že tvorca sa skôr zameral na tú stenu. Ak si dock položíte na zem a budete chcieť vysávač vložiť, vyžaduje to trošku cviku. Nabíjacie plôšky na vysávači sú zo spodnej strany asi v strede. Ak chcete teda prístroj nabiť, potrebujete ho chytiť za špic a nejakým takýmto úchopom ho umiestniť do docku. Vysávač tam musí byť proste „hore hlavou“.  Asi je lepšie mať ho buď na komode, stolíku, alebo tej stene. Stabilita docku tiež nie je práve najlepšia. Toto mala moja stará verzia vyriešené asi lepšie. Tam sa nabíjal prístroj špicom dolu. To ale znamenalo, že ste museli doplnkovú trubicu odobrať. Inak sa nabíjať nemohol. Pri tomto novom type môžete nechať nasadené to, čo chcete a nabíjanie možné je. Tak si teraz vyberte.

No tak ako, dobre či zle?
Keď to mám zhrnúť, tak musím povedať, že Electrolux ZB 4112 je dobrý vysávač. Ak mu odpustíte niektoré zaváhania určite Vám výborne poslúži. Ja svoju kúpu neľutujem. Najdôležitejšie veci fungujú perfektne. Výborný ťah a dostatočná výdrž na jedno nabitie. Bonusom navyše už sú pre mňa vychytávky ako 2 druhy spustenia do prevádzky a príslušenstvo, ktoré máte vždy poruke.

TIP:
Ak máte napr. poruke obchod NAY, ale cena v ňom sa Vám zdá privysoká, skúste to čo ja. Nájdite si najnižšiu cenu v e-shope (ktorý ale musí mať aj kamennú predajňu - napr. HEJ, Andrea Shop a pod.) a v NAY-i im povedzte, že chcete využiť garanciu ich najnižšej ceny. Povedzte cenu napr. z HEJ.sk. Oni síce neradi,  ale hneď po overení si ceny na Internete Vám vyhovejú a dorovnajú najžišiu ponuku :). Už som tak zobrať pár spotrebičov, lebo mám NAY blízko. :) Aspoň teraz to tak platí. Uvidíme ako dlho. :)

Ak sa Vám recenzia páči, poteší like, +1 a podobne. 
Ďakujem.


Páči sa mi:
-          dobrá výdrž
-          väčšia nádobka (0,7 l)
-          2 druhy spustenia (start/stop a prevádzka s držaním tlačidla)
-          príslušenstvo schované v tele prístroja

Možnosti na vylepšenie:
-          odsávací/vysypací otvor sa pri nasadení malej trubice a jej zachytení občas otvára
-          vyššia váha
-          chýba mi pogumovanie rukoväte
-          spevniť dockovaciu stanicu pri použití na zemi
-          mohol by vysávať aj tekutin


Komentáre

Dano napísal(a)…
Vaše komentáre a názory tu rád uvítam.
Anonymný napísal(a)…
Ďakujem, vaše postrehy mi veľmi pomohli pri výbere :).
Na Váš blog sa budem určite vracať. S pozdravom k.Tkáčová
Dano napísal(a)…
Ďakujem za spätnú väzbu. Potešila. :-)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.

Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu , dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy. Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou.  Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia.  Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní.  Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími