Preskočiť na hlavný obsah

Malý, múdry, šikovný, HTC Wildfire S


Nastavenia pre maximálnu výdrž a efektivitu. 

Za ostatné dva mesiace sa v mojom blízkom okolí rozšíril záujem o smartphon-y. Žeby tu boli už Vianoce? Samotný tento fakt nie je veľmi prekvapujúci, čo ale prekvapujúce je, že ide prevažne o jeden typ telefónu - HTC Wildfire S. Aby som bol konkrétny, v mojom okolí ho za posledné mesiace kúpilo asi 5 ľudí. Ja som ho žene kúpil ešte v septembri 2011 a tak som sa rozhodol, že k tomuto populárnemu zariadeniu pridám pár poznatkov. Pre mnohých to nebude nič prevratné ani nové. Niektorým však pomôže. Väčšinu týchto tipov som už dal aj spomínaným kamarátom a známym, ktorí si tohto drobčeka zaobstarali  a odo mňa, ako "skúseného" HTC-čkára, pýtali rady. :).
Tento článok bude mať bližšie skôr k návodu (čo nahrať, čo ako nastaviť a pod.) ako k nejakej recenzii. Samozrejme netvrdím, že toto je jediné a najlepšie nastavenie systému Android aké existuje. To určite nie. Budem sa tu snažiť predstaviť pár vecí, na ktoré som prišiel (alebo som ich odniekiaľ zistil) a považujem ich za nápomocné.

Stručne o zariadení.
Telefón je menších rozmerov. Podľa mňa je skôr orientovaný na ženskú časť populácie, ktorá nepotrebuje lopatu typu HTC HD2, Samsung Galaxy S II, iPhone a pod. Realita je však taká, že tí moji známi, čo si ho kúpili by sa dali kľudne označiť za poriadnych chlapov. :). Samozrejme nevybrali si ružový, ako má moja žena, ale ten ametyst či ako sa tej inej čiernej farbe nadáva.
Spracovaný je kvalitne tak, ako je u firmy HTC už zvykom. Ani neviem, či niekedy vyrobili niečo nekvalitné. Telo síce nie je z kovu (to by bola iná cenová kategória...aj keď viď Samsung Galaxy SII.), ale drží pekne. Vo vnútri tiká 600 MHz procesor, ktorý dokáže pracovať svižne a spolu s 512 MB RAM (k tomu 512 MB ROM) poháňa Android vo verzii 2.3. Oproti staršiemu bratovi Wildfire (bez "S"), sa rozlíšenie displeja zlepšilo na 320 x 480 a batéria trochu schudla na 1 230 mAh. Tiež zmizol optický trackball. Inak v podstate ostal telefón rovnaký. Poďme ale k samotným nastaveniam.

Nastavenia bez potreby internetu

Najprv pár nastavení pre tých, ktorí tento telefón veľmi nechcú využívať ako smartphone a skôr im ide o telefonovanie a výdrž batérie. Pre maximálne šetrenie batérie treba urobiť pár úkonov. Mojej žene, ktorá iba telefonuje (cca 5-7 hovorov po 10 min.) a maximálne pošle pár SMS (1-2 denne), vydrží telefón s týmito nastaveniami cca 3,5 až 4 dni.
Ak sa aj po týchto zmenách budete chcieť niekde pripojiť cez Wi-fi na internet, budet to samozrejme možné jednoduchým zapnutím Wi-fi. Nič z nižšie uvedeného Vám nenastaví telefón tak, že by ste to museli neskôr opäť komplikovane meniť. Myslím, že iba Market si vypýta spustenie dát na pozadí, ktoré po skončení opäť treba vypnúť. Ak teda v danom čase využijete Android Market. 
Pre navigáciu v telefóne budeme používať dotykové tlačítka umiestnené na dolnej časti displeja. Najdôležitejšie pri nastavovaní bude asi tlačítko menu (3 čiarky nad sebou), ktoré je jedno zo 4 dotykových tlačidiel na tomto telefóne. Ďalej je tam späť (šípka vľavo), domov (domček) a hľadať (lupa).

Čo budeme vypínať/nastavovať:
  • 3G sieť (3G spotrebúva viac energie, hlavne ak nie je dostatočné pokrytie 3G sieťou)
  • akúkoľvek synchronizáciu a aktualizáciu účtov a aplikácii na pozadí
  • mobilnú sieť (mobilné dáta)
  • vibrovanie pri stláčaní kláves na klávesnici a pri iných dotykoch, samozrejme vibrovať pri zvonení ostane dostupné
  • znížte jas displeja na minimálnu pre Vás postačujúcu úroveň.
  • počas noci využívajte lietadlový mód (vypne všetky prijímané signály a pod.)
Ako na to?
Niektoré veci možno už vypnuté budú. To znamená, že ich nemusíte meniť ak sú v požadovanom stave. Ja pre istotu popíšem, čo všetko by som vypol. Pre ľahšiu orientáciu farby v texte označujú úroveň, na ktorej sa daná položka v menu nachádza. Napr. žlté zvýraznenie, je najvyššia položka v menu, pod ním sú podpoložky červenou atď. Keď ste na úvodnej obrazovke, stlačte tlačítko menu (3 vodorovné čiary), vyberte NASTAVENIA , potom BEZDROTOVA KOMUNIKACIA A SIETE. Tam povypínajte (nebude pri položke modrá  kvačka) tieto položky:
  • Wi-fi
  • Bluetooth
  • Mobilná sieť
Potom choďte v rámci tohto menu do položky Mobilne siete (tá položka bez kvačky) a nájdite Sieťový režim. Kliknite a zvolte LEN GSM.
Dajte dva razy späť aby ste boli v NASTAVENIACH (názov časti menu kde práve ste je vidieť v hornej časti obrazovky) a vyberte položku KONTA A SYNCHRONIZACIA. Tu vypnite obe vrchné položky: Udaje na pozadí a Automatická synchronizácia. Dajte späť a vyberte položku ZOBRAZENIE. Asi 4. položka je Jas. Kliknite a nastavte požadovanú úroveň jasu. Žena má nastavenú tak 1/5 z dostupnej intenzity. Úplne to postačuje. Dajte späť. 
Vyberte ZVUK. Choďte úplne nakoniec a vyberte poslednú položku. Vibračná odozva a vypnite to. 
Teraz by ste mali mať nastavené všetko, čo minimalizuje spotrebu a predlžuje výdrž telefónu. Ďalšie nastavenia, ktoré tiež pomáhajú znížiť spotrebu už vyžadujú stiahnutie aplikácii napr. z Marketu a teda vyžadujú prácu s internetom. O nich nižšie.

Nastavenia, aplikácie a ine fičúry. 

Ďalšie veci ktoré tu idem popisovať vyžadujú internet. Či už aktivovaná služba Internet od operátora, alebo máte doma Wi-fi a pripojíte sa s telefónom na ňu (náš prípad). Sú aj iné možnosti (stiahnutie aplikácie a manuálne uloženie do telefónu), ale to tu popisovať nebudem.
Najdôležitejšou aplikáciou v telefóne sa tak pre tieto účely stáva Android Market. To je prostredie kde môžete sťahovať a nakupovať aplikácie hry a pod. Tu nadviažem na predchádzajúce šetrenie energie a odporúčim Vám aplikáciu Juice defender
Nachádza sa ako vo free (bezplatná) verzii, tak aj vo verzii platenej Ultimate. Ďalšia aplikácia, ktorá šetrí drahocennú šťavu by mohla byť Advanced task killer, ktorou zatvárate nepoužívané aplikácie. Ako som ale nedávno čítal, tak vraj task killery ako také veľa energie neušetria. V každom prípade je dobrá na to, aby ste zatvorením vybraných aplikácii uvolnili trochu pamäte ak sa Vám zdá, že sa telefón trochu loudá :). Posledná aplikácia pre správu batérie, pre mňa na Android zariadeniach nepostrádateľná, je Battery monitor widget. Jednou z mnohých jej funkcií je aj história spotreby batérie. Tu napr. viete zistiť, ako sa Vám správa telefón počas noci a koľko vtedy "žerie" (pri lietadlovom móde by to malo byť niečo okolo 4mV a menej, pri zapnutom telefóne v nečinnosti, vypnutej obrazovke niečo okolo 5 mV). Tento program  zapisuje v určitých intervaloch (štandardne každých 5 min.) info, aká je aktuálna spotreba. Toľko k šetreniu batérie. Poďme ju trošku míňať.

Ako prvé do zariadenia s Androidom vždy nahrávam iný launcher (úvodná obrazovka a celé prostredie). Predsa len ten pôvodný nie je až toľko možností ako tie, ktoré si môžete stiahnuť z Market-u. Výborný je ADW.LauncherEX, ktorý má moja dcéra na tablete. Je platený a kúpil som ho v akcii za 10 centov. No nekúp to Teraz stojí okolo 2,3 €. Ak chcete niečo free, tak asi LauncherPRO.

Ďašlím dôležitým prvkom z môjho pohľadu je pohodlné ovládanie dôležitých funkcií. Medzi tie počítam:
zap/vyp Wi-Fi siete
zap/vyp lietadlového módu
zap/vyp automatickej synchronizácie
zap/vyp tichého módu

a prípadné ďalšie podľa Vášho výberu.

Na tieto účely používam Power widget ktorý je zadarmo. Tu si môžete nastaviť, čo všetko chcete ovládať z hlavnej obrazovky.  Posledný praktický widget (miniaplikácia na hlavnej obrazovke) je pre mňa Smoked Glass Weather Clock. Tento zahŕňa v sebe pekné hodiny, predpoveď počasia, dátum, stav batérie a stav pamäte a pod. Samozrejme ma veľké množstvo nastavení a tak si môžete vybrať, čo sa má zobrazovať.
HTC Wildfire S je podarený telefón.  Myslím, že jeho úspech prekvapil aj samotné HTC. :). Pracuje na otvorenom operačnom systéme Android a ten je potrebné vždy trošku poupravovať, aby bol "schopný života". Poslednou aplikáciou, ktorú by som odporučil stiahnuť je prehliadač internetu aj s Flash-om. Ten, ktorý to zvládne sa volá napríklad  Dolphine browser. Na začiatku zvolíte, či chcete flash objekty nahrávať okamžie, na požiadanie alebo vôbec. Doporučujem ešte po nainštalovaní reštartnúť zariadenie. Bez toho mi nefungoval správne.
Toto je teda môj pohľad na nastavenie smartphone so systémom Android 2.3. Čo Vy? Čo je pre Vás nepostrádateľná aplikácia, alebo widget? Ak chcete, napíšte v commentoch pod článkom. Možno niekomu pomôžete. :)

P.S. Obal, ktorý vidíte na videu je zo silikónu a bol kúpený na ebay.com a nájdete ho po zadaní slov "Silicone cover" a stál asi 2 Eura.

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
ved to je hrozný telefon strašný šunt a reklamu mu takú robíš
Dano napísal(a)…
To nie je reklama. Iba strucne info, ktore by mohlo zaujimat majitelov tohto telefonu. Nikde netvrdim, ze je to spica telefon. Je vsak pravda, ze je popularny. Ja by som ho tiez nechcel, ale to hlavne kvoli mensiemu displeju a pomalsiemu procaku. Na svoju triedu, teda taka slabsia stredna trieda, je to v poho. Ale chapem tvoj pohlad.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.

Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu , dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy. Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou.  Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia.  Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní.  Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími