Preskočiť na hlavný obsah

Lacný tablet nie len pre dieťa - Archos 70.

Lacný tablet nie len pre dieťa - Archos 70.

Motívy, ktoré ma viedli k zakúpenie tohto tabletu, sa Vám budú zdať asi zvláštne. Možno aj trochu mimo, ale tak proste fungujem. Som čistý konzument nových technológií a vidím v tom obrovský potenciál pre moje deti :). 

Blížia sa Vianoce a ako asi väčšina rodičov, aj my sme rozmýšľali, čo tej našej malej kúpiť. Bude mať 5 rokov a podľa mňa už má všetko. Od bábik rôznych veľkostí, tvarov a farieb, odrážadiel, bicyklov a podobných premiestňovacích strojov až po kuchynky, domčeky a "petshopákov". Verte, že  90 % z toho nie je od nás. Jednoducho rodina, hlavne starí rodičia, si nedajú pokoj. Mám pocit, že kým budú mať peniaze aspoň na jedlo, neprestanú s nakupovaním rôznych darčekov pre svoje vnúčence.  Môžeme hovoriť čo chceme, nič nezaberá. Hračky sa hromadia. Nechcem, aby to znelo, že som nevďačný. To určite nie, hlavne, keď viem, že nie všade majú detičky takéto šťastie. Určite radšej riešim tento typ problému ako opačný extrém a teda, akú jednu hračku dieťatku na Vianoce kúpiť. My máme to šťastie a peniaze si zatiaľ zarobiť vieme. Späť k téme. Rodine som oznámil, že už nechcem tretí domček pre panákov, ani piatu Chou-Chou bábiku, ba ani štvrtý kočík a už vôbec nie 35. "petshopáka" (Preháňam iba trochu.). Každý ten darček je dosť drahý a hlavne zbytočný. Povedal som, že keď chcete minúť peniaze, radšej ich dajte mne a ja kúpim malej tablet. A tak sme sa dohodli. Teda to som si myslel. Realita je taká, že aj tak všetci pokupovali ešte nejaké "drobnosti".
Samozrejme, nebolo to tak jednoduché. Žena bola zásadne proti. Vraj „Na čo bude 5 ročnému dieťaťu drahý tablet?“. Trvalo to dlho, ale ženu som nakoniec presvedčil (návod pre oteckov, použil som nižšie popísané argumenty). Verím, že nebude ľutovať ani ona, ani malá, ani ja. 

Pozitíva:
  • výborný pomer cena-výkon
  • veľmi dobrá výdrž batérie pri pozeraní a využívaní tabletu
  • Android 2.2.1 s Marketom poskytuje veľa zábavy
  • celkom dobré továrenské spracovanie
  • váha iba okolo 400 g

Negatíva:
  • nie úplne doladený systém pri nečinnosti tabletu, z čoho vyplýva vyššia spotreba pri lietadlovom móde (mód, pri ktorom je skoro všetko vypnuté)
  • povrch tabletu sa veľmi ľahko "zapacká" a ťažšie sa vyleští
  • Android Market nie je štandardne nainštalovaný
  • pamäť iba 256 MB občas pocítite 

Čo ma viedlo ku kúpe tabletu pre päťročné dieťa?
  • je v predškolskom veku a už teraz sa zaujíma o písmenka (väčšinu už pozná) a tie tu môže trénovať koľko len chce (veľa aplikácii na výuku abecedy a pod.) 
  • bavia ju hry, kreslenie a vlastne všetko na mojom dotykovom mobile, s ktorým pracuje lepšie ako moja žena 
  • ponuka zábavy na tabletoch je veľmi široká (hlavne pre Android, samozrejme, aj pre iPad, ale kto by kupoval pre päťročné dieťa iPad.) 
  • do budúcna možnosť skoro plnohodnotne (je tam aj flash) využívať Internet 
  • chcem, aby nové technológie boli jej prirodzenou súčasťou a zvykala si na ne už od detstva
  • dobrá pomôcka, napríklad pri dlhých cestách autom a pod. 
  • nechcem už ďalšie haraburdy v dome 
  • jeden dodatočný bonus navyše, hrá sa s ním aj naša najmladšia dcéra (má 15 mesiacov). Aplikácie a pesničky sú na Android-e už aj pre také malé deti a verte, teší sa z nich náramne.  

Prečo práve Archos 70?
  • systém Android s možnosťou Android marketu (Market = hry, aplikácie, zábava stiahnuteľná do tabletu. Aj keď Market nie je štandardne v tablete nainštalovaný, dá sa doplniť.)
  • cena (podľa mňa najlepší pomer cena –výkon)
  • kvalita prevedenia v rámci low-cost (lacného) zariadenia
  • ponúkaný výber veľkostí zariadenia (7 palcov je fajn) s váhou okolo 400g
  • dobrá batéria (oproti konkurencii v podobnej cenovej relácii)

Spracovanie zariadenia. 

Telo je spracované vzhľadom k svojej cenovej kategórii výborne. Všetko lícuje ako má. Je pomerne ľahký, čo vyplýva aj z jeho veľkosti, ktorá je adekvátna k 7 palcovej obrazovke. Drvivú väčšinu času ho bude využívať moja malá a preto je tých 7 palcov akurát. Výborná je nožička pre postavenie tabletu, napríklad na stôl. Nie je polohovateľná vo viacerých uhloch, ale iba v jednom. T.j. môžete ju vysunúť na maximum a postaviť skoro kolmo alebo úplne skryť. Nič medzi tým nie je. Teda možné to je, ale tablet to veľmi isto v požadovanom uhle nedrží. Určite je to však veľmi praktická vec. Za seba však môžem povedať, že ju vôbec nevyužívam, lebo som kúpil na e-bay-i obal, ktorý ju dokonale nahradí (viď. video). 


Displej nepatrí k špičke na trhu ako napr. na iPade. Je dobre pozerateľný aj z horších uhlov, ale len v horizontálnom smere. Pri vertikálnom pohybe sa stráca trochu jas. Obrazovka má rozlíšenie WVGA 800 x 480 pix.,  ktoré úplne postačuje. Pokiaľ ide o dotyk, tak ten tiež neohromí. Tu je vidieť, že Archos šetril na tomto mieste asi najviac. Na dotyk samozrejme tablet reaguje, ale občas sa stane, že musíte klepnúť znovu. Najväčší rozdiel, oproti top displejom, je v tom, že na tento musíte trošku viac pritlačiť. Nehovorím o tom, že musíte do displeja vytlačiť dieru, len dotyk musí byť trochu tvrdší. 

Samozrejmosťou je pripojenie zariadenia cez micro USB port, napr. s počítačom, jack na slúchadlá a výborná je možnosť rozšíriť kapacitu pamäte o micro SD kartu. Mini HDMI konektor na prepojenie s Vašim LCD je už niečo, čo častokrát nevidieť ani pri drahších zariadeniach. Káblik si však musíte dokúpiť. Na boku sú dve tlačítka na zmenu úrovne hlasitosti a jedno samostatné na zapnutie a vypnutie obrazovky. 
Reproduktory patria k štandardu. Nič fantastické, ale ani neurazia. Čo však veľmi kvitujem je, že sú umiestnené na prednej časti tabletu hneď vedľa displeja. To znamená, že ak pozeráte filmy a podobne, zvuk smeruje priamo k Vám.  
Jedno malé negatívum k spracovaniu. Povrch displeja aj rám okolo je z materiálu, ktorý sa veľmi ľahko „zapacká“ a odtlačky na tablete sú celkom vidieť. Ich zotretie ide trochu ťažšie, ale samozrejme ide to.

Software, systém a jeho reakcie. 
V tablete je nainštalovaný operačný systém  Android vo verzii 2.2.1. Teda aspoň v čase, keď som písal túto recenziu tam bol. Jeho reakcie sú dostatočne rýchle na to, aby ste pri ňom nestrávili polovicu života čakaním na vykonanie nejakej akcie, ako tomu býva u lacných čínskych tabletov. Prehrávanie videa je tiež svižné. Spomalenie jeho reakcií na Váš dotyk však občas môžete čakať. Hlavne pri náročnejších operáciách, respektíve pri spustení viacerých aplikácii. Jeho 256 MB pamäte sa s dnešnými tabletmi s 512 MB resp. 1 GB pamäte nedá porovnávať. Určite však na základné veci postačuje. Pomalšie reakcie napríklad pocítite tak, že sa Vám „Angry Birds“ a podobné graficky krajšie hry budú načítavať dlhšie (napr. cca 30 sekúnd pri Angry Birds).

Vzhľadom k tomu, že som ho kúpil pre malú, musel som urobiť aj pár nastavení. Najdôležitejšou požiadavkou, ktorá prišla od mojej ženy, bola ružová Kitty tapeta (ktorú cez vianoce nahradila Christmas HD live wallpaper) a „oblečenie„ tabletu do ružového obalu. Obe sa dali splniť veľmi ľahko. Obal sa dal vybaviť za cca 2€ na ebay.com. Ďalej to už bolo o trošku zložitejšie. V zásade však nič strašné.

Na začiatku som si nainštaloval MARKET, ktorý tu štandardne nebol. To som uskutočnil pomocou súboru gAppsInstaller v5 (verzia sa môže meniť od toho, aký firmware máte v tablete. To znamená, že možno budete hľadať už verziu 6). Chce to trochu zručnosti alebo googlenia. Ak viete trochu anglicky, tak Vám pomôže určite staré známe XDA developers a ich vlákno, venované práve tomuto tabletu. To je základ na to, aby ste si tam mohli dať všetko, čo potrebujete. Pôvodný market AppsLib, ktorý tu je, je len nejakou osekanou verziou, ktorú som skúšal len 5 minút a stačilo.

Ako prvé som v Android Markete hľadal rôzne launcher-i (domovské obrazovky - voľný preklad), aby s tým mohlo jednoducho robiť aj päťročné dieťa. Hlavne som chcel, aby som mohol dať na úvodnú obrazovku ikonky, ktoré budú označovať skupinu hier a aplikácii. Tak som rozdelil aplikácie pre malú do skupín ako: Maľovanie, Učenie, Video, Hry, Pexeso, TATO a pod. Perfektne to splnil až tretí launcher pod názvom ADW.Launcher, ktorý bol pred Vianocami v Andoid markete v akcii za 10 centov. Ďalej som vyberal prehrávač videa, ktorý by rýchlo zobrazoval videá aj v zložkách tak, aby mohli byť prehľadne zobrazené seriály a filmy. Tu som, žiaľ, ideál nenašiel. Najbližšie však bol mVideoPlayer. Zobrazuje filmy v zložkách s náhľadom najrýchlejšie. Problém je, že terajšia verzia má nejakú chybu, kde nedovolí pretáčať niektoré formáty, ktoré sa inde pretáčať dajú. Výborné na ňom však je, že ak nevie niečo prehrať (tento napríklad neprehráva AC3 zvuk pri videu), umožní Vám to otvárať automaticky v prehrávači, ktorý určíte. 
Ďalšie „detské“ nastavenie spočívalo už len v hľadaní ideálnych programov (výučba) a hier. To zabralo teda veľa času, ale myslím, že sa to podarilo. Dovedna som dcérke na jej „tabuľku“ nahral asi 50-60  programov a hier. Niektoré sú krásne. Už teraz sa teším ako bude žiariť, keď sa s tým bude môcť hrať.

Batéria a výdrž. 
Pri systéme Android trochu zložitá téma. Batéria má podľa môjho zistenia kapacitu 4192 V. Neviem, či to údávam dobre, lebo reálnu hodnotu som nevedel nájsť. Píšem to, čo mi ukázal Battery monitor widget. Ak si systém trošku nevyladíte, môžete mať spotrebu vyššiu. Ja som sa snažil systém vyladiť (napr. aj pomocou platenej aplikácie JuiceDefender Ultimate, je aj free verzia) a myslím, že výdrž je dobrá. Sú tu však určité faktory, ktoré zamrzia. Ak vypnete obrazovku a zapnete flight mód (lietadlo), spotreba sa síce zníži na minimum, ale aj tak stále bežia niektoré procesy, ktoré znižujú kapacitu batérie viac, ako by som chcel. To však nedokážete vyladiť ničím. Napr. môj smartphone HTC HD2 s Windows mobile cez noc „zožerie“ 3% batérie. Archos niekedy 10 alebo aj 20 %. To všetko napriek tomu, že vypnete všetko, čo sa dá. Prepnete ho do lietadlového módu (všetky wifi, signál a pod. sa vypnú), povypínate synchronizáciu a pod. a spotreba je stále na môj vkus vysoká. Jediné, čo pomáha, je vypnúť tablet úplne. To potom nežerie skoro nič. Možno tak 1 % denne. To sa však musíte zmieriť s tým, že ak ho chcete zapnúť, čakáte cca minútu, kým je použiteľný (závisí od množstva nainštalovaných programov a hier). Napriek tomu všetkému, musím povedať, že batéria je výborná. Jeden príklad za všetky. Pri zostatkovej hodnote 18 % som dokázal dopozerať 2 hodinový film. T.j. tých udávaných 5 - 7 hodín videa je realita a to je výborné.

Záver a hodnotenie.

Nie je možné porovnávať Archos s iPad-om alebo Samsungom Galaxy Tab. V žiadnom prípade sa týmto tabletom nevyrovná. Pravda je však taká, že on sa ani vyrovnávať nechce a spoločnosť nastavila cenu tak, aby zodpovedala ponúkanému tovaru. T.j. pomer cena výkon je výborná. Dovolím si tvrdiť, že lepšia ako pri vyššie spomínaných značkách. Nižšia cena 190 € (teraz dokonca už len 160 €) oproti 500 - 600 € za lepšie značky je proste cítiť v zníženej kvalite, ale nie až tak, ako by to mohlo vyzerať podľa ceny. Keby ste sa ma opýtali, či by som kúpil tento tablet pre dcéru znovu, povedal by som - Áno. Pre seba by som ho asi nekupoval, ale to len preto, že som náročný užívateľ a očakávam od mojich zariadení perfektné a rýchle fungovanie. Funkciu zábavy a učenia pre moju malú to splní dokonalo a to je to, o čo mi išlo.
Moje hodnotenie ako low-end tabletu: 7/10

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
ok, len sa píše bicykel a nie bycikel, ale ináč v pohode
Dano napísal(a)…
hanba mi :(
ďakujem za upozornenie.
opravené
Anonymný napísal(a)…
Tak ako,bola dcera 'happy' z darceka? Tiez mam 5-rocnu slecnu, tak ma zaujima ci to bol vhodny darcek pre jej vek. Vdaka
Dano napísal(a)…
Prekvapujúce nebolo to, že moja 5 ročná dcéra bola nadšená a že chce byť na ňom teraz stále "zavesená". Prekvapujúce je, že sa ho už dosť rázne domáha moja ani nie 1,5 ročná, ktorá ledva chodí a blaboce pár slov. Ona proste chce "deti". To je pre ňu spievankovo 2 od Podhradskej. Sám nechápem. Dokáže to dokonca celé dopozerať, čo je asi 50 minúť. Samozrejme potom má stopku na celý deň. Musíme to obmedzovať. :). Moja 5 ročná sa na tom učí už počítať, čítať a hrá sa rôzne hry. Najviac však zatiaľ pozerá jej filmy - Na vlásku, Bambulku a pod.
Anonymný napísal(a)…
Vdaka za odpoved (z 24.01.12 07:35)

1.Da sa na tablet pripojit nejaky externy HDD alebo kluc (cez micro USB) a rozsirit tak pamat, resp. prehravat z neho obrazky/videa ?

2.Nenasli ste na tento tablet medzitym nejake puzdro/obal aj u nas v SR ?

3. da sa na tablet pripojit externa klavesnica alebo mys (nieco podobne ako na tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=Y7H-EupM9g4)

Jaro
Dano napísal(a)…
Ahoj
neviem ci sa da pripojit externy hdd. Neskusal som. Ja som rozsiroval o 16 GB pomocou micro sd karty.

Iny obal na SR som urcte nepozeral.Nemam dovod. S tymto som velmi spokojny.

S tou klaesnicou som to tiez neskusal, ale myslim,ze to nepojde.
Anonymný napísal(a)…
gratulujem vam pani k skoremu vypestovaniu zavislosti na el.hrackach pre vase deti...skoda, ze su ludia taky kratkozraki a nevidia, ze to moze byt pre ich buducnost aj nebezpecne.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.

Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu , dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy. Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou.  Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia.  Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní.  Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími