Preskočiť na hlavný obsah

Recenzia iRobot Roomba 780

Poznámka: Recenziu som postupne dopĺňal o nové poznatky a zistenia. 

Voľakedy sci-fi, dnes realita. Po naozaj dlhom zvažovaní som si po umývačke riadu zaobstaral aj robotický vysávač. Ako mám vo zvyku, najprv som iba veľa čítal o rôznych značkách a typoch. Po dlhom štúdiu dostupných materiálov a fór padol výber na značku iRobot. V slabej chvíli som sa pohrával aj s myšlienkou kúpiť Samsung NaviBot S. Lákala ma na ňom funkcia automatického čistenie robota. Ako som neskôr pochopil (aj keď nemám vyskúšané), som rád, že som si vybral iRobot. O tom ale neskôr. Podľa mojich zistení dosahuje iRobot najlepšie výsledky pri vysávaní. 

Niekedy okolo polovice júla 2011 som bol tiež veľmi blízko zakúpeniu verzie Roomba 581, čo bola vtedy najvyššia rada. Dozvedel som sa však, že onedlho má vyjsť nová 700-ková rada a tak som si radšej počkal. Verím, že som urobil dobre. Na začiatku hneď priznám, že nemám osobné skúsenosti so žiadnym iným typom robotického vysávača. Dokonca ani so staršími verziami od iRobot, takže nemám s čím porovnávať. Preto budem písať len o skúsenostiach s týmto jedným typom iRobot Roomba 780 (momentálne najvyššia rada spomínanej značky). Voláme ho... Robo.

Na začiatok pár otázok: 

Vysáva naozaj dokonale?
Stojí za tie peniaze?
Môžem môj starý vysávač zahodiť?
Netrvá jeho vyčistenie (kontajner, kefky, kolečko, senzory....) dlhšie, ako trvalo moje doterajšie vysávanie so starým vysávačom?

Na všetky tieto otázky skúsim odpovedať v priebehu a na konci recenzie a pridám aj nejaké to foto a video.

Obsah a balenie

Nebudem sa veľmi rozpisovať o obsahu a balení, vzhľadom k tomu, že tieto informácie sú  dostupné kdekoľvek na internete. Napríklad aj tu. Stručne len zhrniem, že tento model má oproti väčšine ostatných navyše 2 majáky (ktoré môžu byť ako maják alebo virtuálna stena) a niektoré náhradné diely (napr. kefa, gumová kefa, 2 HEPA filtre, diaľkové ovládanie).

Testovacie podmienky

Aby ste mali približnú predstavu. Náš Robo "maká" na 4-člennú rodinu v 4-izbovom byte, kde máme väčšinou parkety a kamennú dlažbu. Staršia (5 ročná) dcéra má v izbe koberec cca 2x3 metre. V obývačke máme druhý, menší koberec, ktorý sa veľmi ľahko špiní. Obidva majú relatívne nízky vlas (cca do 0,5 cm). 

Možno to bude znieť strašne, ale bez Roba to u nás vyzeralo väčšinou tak, že obidva koberce boli relatívna dosť špinavé. Mám na mysli každodenný prach a hlavne vlasy a rôzne drobnosti sa tam držali celkom statočne. Náš malý ručný vysávač, ktorý som používal tak každý 2. deň, na ne jednoducho nestačil. Veľký manuálny vysávač sme vyťahovali zriedka. Ja ani žena sme nemali chuť s tými kobercami bojovať. Pridajte k tomu leto a deti milujúce pieskovisko a už máte asi predstavu o najväčších problémoch našej podlahy.

Základ je v nastavení

Skôr ako začnete naplno robot využívať, mali by ste urobiť najprv pár úkonov. Okrem prečítania si manuálu (čo väčšina robí, až keď zlyhajú všetky možnosti), treba vybrať miesto pre základňu a miesta, kde budete väčšinou nechávať majáky. Toto sa v praxi ukázalo ako zásadné. Tie treba nastaviť tak, aby sa nekryli so základňou a ani medzi sebou. Vzhľadom k signálu, ktorý je šírený ako kužeľovitý lúč, treba citlivo vybrať umiestnenie majáku, aby ohraničoval časti bytu tak, ako potrebujeme. Mne sa napríklad na začiatku stalo, že robot mal povysávať celý byt, ale po návrate domov som zistil, že urobil iba 1 izbu a spokojne odpočíval v docku (základňa). Neskôr som zistil, že chyba bola v nesprávne umiestnenom majáku. Pozor tiež na zrkadlá, kde sa signál z majáku odráža a tým pádom môže zmeniť aj smer a dosah signálu. Na majákoch by som uvítal nejaké laserové zameriavače, aby človek presne vedel, kde nastavuje hranicu a kde je práve dosah majáku. Možno iRobot Roomba 880 :ô). Ideálne by bolo mať ku každým dverám jeden maják. Ja osobne však už nechcem v blízkej dobe utrácať ďalšie peniaze a tak sa snažím riešiť upratovanie celého bytu iba pomocou dvoch majákov. V podstate by to malo postačovať. 

Upratujem, upratuješ, upratujeme.


Keď idete vypustiť tigra, teda Roombu, mali by ste (no nemusíte) pripraviť miestnosti tak, aby mal Robo čo najviac priestoru na upratovanie a nič mu nezavadzalo. Znamená to napríklad v kuchyni zdvihnúť stoličky (Robo prejde len ak je medzera medzi nohami nábytku väčšia ako je on sám - logicky, teda 35 cm), ďalej odpratať koberčeky, rohože, ktoré nie sú dosť ťažké na to, aby ostali na mieste. V opačnom prípade ich Robo "trošku" popremiestňuje :). Samozrejme rôzne hračky a predmety, ktoré jednoducho neustoja Robove dobiedzanie, by mali ísť preč. Robo síce má asi milión senzorov, ale je nastavený zámerne tak, aby sa prekážky dotkol. Inak by zastavoval napríklad aj na záclone a podobne. Dotyk je vraj jemnejší ako pri predchádzajúcich modeloch. Z môjho pohľadu, ak prekážku vidí, dotyk je veľmi jemný (skoro až citlivý). Ak ju nevidí (malinké, úzke predmety), tak je to trochu silnejšie. Nie je to však nič, čo by Vám rozmlátilo alebo poškodilo nábytok. 

Samotné upratovanie prebieha asi tak, že po rozmiestnení majákov a spustení robota sa najprv pohybuje v časti bytu, kde vyšiel z docku. Jeho pohyby sú relatívne náhodné. Sú dopĺňané určitými naprogramovanými pohybmi ako napríklad okolo nohy stola (krúživý pohyb okolo nohy), alebo pri zvýšenom znečistení (pohyb dopredu, dozadu). Keď nadobudne pocit čistoty, premiestni sa za 1. maják a upratuje od 1. po 2. maják. Nakoniec prejde 2. maják a upratuje poslednú časť. Po skončení upratovania v 3. časti bytu začne hľadať 2. maják. Keď ho prejde, hľadá 1. maják a potom dock. To znamená, že nejde priamo do docku, akoby si niekto myslel, ale ho hľadá. Podľa informácii, ktoré som našiel na nete, iRobot s návratom do docku nikdy problém nemal. To sa mi aj potvrdilo. Jeho úspešnosť návratu "domov" je u nás 100%.

Majáky 
Do jedeného majáku idú dve veľké batérie typu C. Mali by vraj vydržať cca 2-3 mesiace. Dá sa povedať, že to aj platí (doplnené po roku používania).

TIP: 
Do majákov môžete použiť aj klasické tužkové batérie typu: AA. Stačí dokúpiť umelú redukciu z batérie typu C na tužkové, teda AA (niečo takéto:TU). Ja to mám z ebay-u (8 ks) za cca 3 eura. Samozrejme tie ale vydržia o málilinko menej. Ja mám doma ale veľa nabíjacích AA, tak preto to riešim takto. :ô)

Majáky nemajú možnosť vypnutia alebo zapnutia. Všetko je automatické, to znamená, že ak sa robot rozbehne, majáky sa zapnú (svieti zelená dióda), ak zájde do docku, majáky sa po krátkom čase vypnú. To je síce fajn, ale čo nie je fajn je, že ak budete často upratovať napríklad aj samostatnú izbu, majáky budú počas vysávania zapnuté. Tie sú totiž veľmi citlivé na signál od Roba. Jednoducho vedia o tom, že Robo pracuje aj keď ho zavriete do izby na druhej strane bytu a nechcete majáky používať. Takto sa batérie vybíjajú aj keď nie je treba. Škoda. Životnosť batérií v majáku by bola potom asi dlhšia. Ak však budete používať väčšinou upratovanie celého bytu, túto záležitosť nemusíte absolútne riešiť. :).

TIP: 
Ak chcete predĺžiť životnosť batérii, tak ak práve maják nepoužívate, otvorte na ňom kryt batérii. Takto sa maják nezapne ak práve nie je využívaný. Ja to tak robím.  

Približný dosah majáku na rôznych stupňoch.
Druhá dôležitá vec pri majáku je, že prepínačom, ktorý je na ňom umiestnený, určujete hlavne šírku signálu. Pri 1. stupni (najmenší znak signálu) má maják dosah asi 2 metre. Šírka je však minimálna. Skoro by som až povedal, že pri tejto úrovní je to rovná čiara. Pri takomto nastavení povysáva v oblasti signálu najlepšie. Samotný maják okolo seba vysiela v okruhu asi 20 cm ochranný signál, ktorý vysávač neprekročí. Pri najširšom (poslednom stupni) necháva neupratanú celú šírku plochy signálu (viď. obrázok, čo je zelené, to neupratuje). Čo môže byť na dlhú vzdialenosť (viac ako 2 m) aj celkom dosť. Pri ďalších dvoch úrovniach sa signál už rozširuje, ale aj predlžuje. To som zistil tiež až neskôr pri komunikácii s podporou firmy iRobot (Ktorá mimochodom funguje presne tak, ako si to predstavujem. Perfektne).

Celý byt,  jedna izba, alebo malý bod?
Ak Roba zavriete do jednej izby, tak po 20 - 30 minútovom upratovaní cca 15m2 plochy začne hľadať dock. Ak zistí, že ho nemá v dosahu, po ďalšom čase s úsmevom zapípa, že skončil. Tak sa čas upratania môže vyšplhať aj na necelú hodinu. Záleží, či ho tam necháte hľadať dock alebo nie :). Pri hľadaní docku svieti na displeji modrým "DOCK". O tom viac neskôr. Čas vysávania závisí aj od členitosti izby. Tu musím skonštatovať, že vysávanie jednej izby je skoro dokonalé a po skončení nenájdete v dostupných miestach ani smietku. V zásade asi platí logické pravidlo, že čím väčšiu plochu upratuje, tým je jeho úspešnosť vysávania nižšia. Samozrejme úspešnosť neklesne pod vysoko postavenú hranicu. Ide len o to, že pri upratovaní celého bytu nejakú tu smietku občas nájdete. Stále je to ale lepšie ako ja a žena dohromady. :). Raz za čas, keď ma napadne, zoberiem malý ručný vysávač a prejdem miesta, kam sa Robo nedostane. Fyzika nepustí. Do úzkych dier, za  nábytok a pod. bude treba stále využívať starý manuálny vysávač. Toľko k odpovedi na ďalšiu otázku z úvodu. Jeden z programov, ktorými Robo disponuje, je tiež SPOT. Ten sa postará o povysávanie malého miesta (asi 1m2), na ktoré ho položíte. Využitie tejto funkcie je asi zbytočné vysvetľovať.

Dlažby, parkety alebo koberce? To je jedno.
Podľa môjho názoru Robo lepšie čistí koberce. Tento pocit som nadobudol asi preto, že ak skončí s kobercom, ten vyzerá ako vytepovaný. To nepreháňam. Keď však skončí s podlahou, tá je akurát tak pripravená na Scoobu (robot na umývanie podláh a odpoveď je NIE, ešte NEEXISTUJE ROBOT, KTORÝ BY AJ UMÝVAL AJ VYSÁVAL - moja recenzia na umývacieho robota Braava 380 je tu.). T.j. treba ju ešte umyť, aby vyzerala ozaj perfektne. Keďže Scoobu nemáme (možno ďalšie Vianoce), umývanie je na nás. Teda táto časť spadá do úloh, ktoré má na starosti moja žena. Ja vysávam a mením žiarovky. Spravodlivé rozdelenie úloh v domácnosti je veľmi dôležité :). Dobrá správa však je, že po vysávaní Robom dokážete podlahu umyť už oveľa rýchlejšie. Podlaha je totiž tak povysávaná a vytretá, že na nej neostane skoro žiadna špina, ktorá by sa mopom len ďalej roznášala. Umývanie je tak už oveľa kratšie a jednoduchšie, ako tomu bolo v minulosti. Tak mi to povedala žena. :). Slovo vytretá som nenapísal náhodou. Robo má totiž vo svojom podvozku aj gumenú kefu, ktorou akoby podlahu stieral. Keď sme pri podvozku. Robo by mal byť schopný prejsť aj cez 1 cm prekážku - teda napríklad prah.

TIP:
Idete kupovať iRobot? Možno sa Vám zídu skúsenosti, čo mi poslali iní užívatelia tohto vysávača. V skratke. 
Najlacnejší môže znamenať: bez slovenského návodu, bez kompletnej fakturácie alebo so zárukou uplatňovanou niekde v zahraničí. Oficiálni predajcovia poskytnú napr. aj možnosti bezplatného odvodzu a dovozu kuriérom v prípade reklamácie alebo bezplatné poradenstvo na telefóne.


Hlučnosť.
Hovoriť o vysávači, že je tichý, je asi zvláštne. Je to predsa vysávač a ten jednoducho musí nasávať a čistiť, čo nie je veľmi tichý proces. Mimo to, väčšina doterajších vysávačov patrila asi k najhlučnejším domácim spotrebičom. Ja si však dovolím tvrdiť, že tento robot je celkom tichý. Jeho zvuk mi pripomína starý mlynček na kávu, iba je jemnejší a tichší. Párkrát sme robota pustili aj keď už deti spali a ja som pozeral telku. Nikdy sa zatiaľ neprebrali. Nemôžem povedať, že sa dá v pohode počúvať hlas z TV, keď sa Vám Robo preháňa popod nohy. Pri zvýšení hlasitosti sa však TV pozerať dá (štandardne pozerám TV na hlasitosť 5, pri Robovi cca 20...to Vám určite pomohlo). Keď potom prejde do ďalšej miestnosti, je to už oveľa lepšie. V zásade ho však večer nepúšťam. Dávame ho upratovať najmä vtedy, keď sme mimo domu.

Komunikácia Robot - človek
Tá je, žiaľ, zatiaľ iba jednostranná. Buď na Vás kričí on, alebo naopak :). Teraz naozaj. Buď Vám niečo oznamuje verbálne (napr. "Prosím nabite Roombu") - teda hovorí čo chce, čo práve ide robiť, robí, s čím skončil, alebo zobrazí na displeji niektorú z ikon. Nahovorených jazykov je niekoľko, ale slovenčina alebo čeština dostupné nie sú. Najbližšie je asi poľština. Škoda. Ďalšia komunikácia prebieha cez dotykový displej, kde sa zobrazujú rôzne ikonky. Ten je veľmi jednoduchý a nastavujú sa na ňom základné veci ako čas, dátum a plánovanie vysávania. O tomto sa dozviete viac v návode. Čo tam ale napísané nie je, že povrch Roba je z lesklého materiálu, na ktorý sa ľahko chytá prach a ten je celkom vidieť. Takže ho treba občas trochu preleštiť.

TIP:
POZOR! Ak sa Robo akokoľvek zasekne, "zamrzne" alebo nereaguje na nič, len tam niečo svieti nezabudnite, stačí podržať stredové strieborné tlačítko CLEAN asi na 10 sekúnd. Robo sa vypne a potom ho môžete znovu zapnúť a používať. Ak nepomôže ani to (čo sa mne ešte nestalo), je to už asi na servis. Ak ste ale kúpili Roba od dobrého predajcu, bezplatne Vám ho odvezú aj dovezú (to však ponúka málo e-shopov a preto majú nižšie ceny).

Čistenie vysávača

Asi najmenej príjemná časť vysávania. Však čo iné Vám už ostáva, keď vlastne všetko ostatné robí robot :). Vysypávanie zásobníka je ozaj asi na 30 sekúnd (my máme kôš blízko docku). Táto verzia má v sebe aj indikáciu plného zásobníka. Z mojej skúsenosti robot indikuje plný kôš až vtedy, keď je naozaj úplne plný. V našom cca 85m2 byte pri vysávaní cca 2-3x týždenne to bolo skoro až po dvoch týždňoch. Samozrejme, nepočítam prvotné upratovanie, ktoré robil. Vtedy sa plnil veľmi rýchlo a ja som nečakal na signál. Vyprázdňoval som ho hneď. To, čo Vám nájde pri prvotnom vysávaní, bude extrém, s ktorým sa už nikdy nestretnete. Teda pokiaľ ho budete púšťať (alebo mať naplánovaný na vysávanie) pravidelne.

Trošku zložitejšia časť čistenia sa týka kefy, filtrov a kolieska. Samozrejme, toto nemusíte (teda z môjho pohľadu, manuál myslím hovorí, po každom vysávaní) robiť tak často ako vysýpať kôš. Treba však kontrolovať hlavne vlasy omotané okolo ložísk kefy, osky a tiež koliesok. Vo výbave robota sú dva výborné nástroje na jeho čistenie (tie zvláštne červené predmety z umelej hmoty). Jeden je taký prstencový hrebeň. Tým prebehnete hore dolu po kefe a relatívne ľahko ju tak zbavíte vlasov a chlpov. Ten druhý, aspoň ja som to tak pochopil, je na čistenie ložísk. Jeho tvar trochu pripomína také deformované, nepravidelné písmeno U. Za jednu časť ho uchopíte a s druhou, tou tenšou, sa snažíte vlasy nabrať. Pomáha pritom aj malá žiletka pri spoji tohto U-čka. Lepšie to vysvetlí asi video, ktoré demonštruje čistenie vysávača. Ešte raz pripomínam, toto všetko nerobíte podľa môjho názoru viac ako 2x mesačne.

Tu sa dostávam k tomu, prečo som si nevybral Samsung NaviBot S s automatickým čistením. Nech je ten Samsung akokoľvek výborný, neviem si predstaviť, ako by robil túto druhú časť čistenia. Predpokladám, že dokáže vyčistiť zbernú nádobu vysávača, ale namotané vlasy z kefy a z ložísk asi automaticky neodstráni. Ak áno, ospravedlňujem sa firme Samsung za podcenenie ich robota. Z tohto dôvodu som si povedal, že aj tak sa robot nevyčistí sám a budem mu musieť tak či tak venovať nejaký čas. A keďže podľa informácií, ktoré som nazbieral, má iRobot lepšie riešený systém vysávania (náhodným pohybom prechádza tú istú plochu viac krát), vybral som si Roba. A neľutujem. Ale je možné, že toto tvrdia aj majitelia robotov od iných výrobcov :).


Záver
Robo sa u mňa zaradil k ďalším pomocníkom z budúcnosti. Neviem ako to inak popísať. Odchádzate z domu, zapnete pračku, umývačku riadu a robotický vysávač. Po 3 hodinách sa vrátite a máte vypraté, riad je umytý a byt povysávaný. Ako už bolo niekde spomenuté: "Vysávanie som neznášal. Teraz ho milujem.". Čo by za tieto stroje pred 50 rokmi naši prarodičia dali?


Stojí za tie peniaze? Pre mňa jednoznačne áno. Ak už uvažujete o kúpe takéhoto vysávača, tak na to asi máte. Sú aj lacnejšie verzie a značky, ale ja si radšej počkám, našetrím a kúpim to, čo považujem za najlepšie na trhu (v rámci svojich možností).


Po viac ako mesiaci už viem, že nám Robo ušetrí veľa energie a času, ktorý teraz môžem tráviť s deťmi. Postará sa tiež o to, aby boli doma perfektne povysávané podlahy a koberce. To je presne to, čo som od neho očakával. Splnil moje vysoké nároky a presvedčil dokonca aj moju neveriacu ženu. :)

Ak sa Vám recenzia páči, poteší like, +1 a podobne. 
Ďakujem.


Pozitíva:
- vysáva perfektne, koberce vyzerajú ako vytepované,
- na jedno nabitie povysáva celý byt,
- naplánovanie opakovaného vysávania na presný čas a deň v týždni,
- náhradné diely v balení,
- majáky v balení (nie iba virtuálna stena - tak sa môže prechádzať po byte a vrátiť sa späť)
 
Negatíva (pre mňa sú toto iba detaily k dokonalosti):
- majáky by sa mohli dať vypínať aj manuálne
- automatické "vycucnutie" zbernej nádoby so špinou by tiež bolo fajn
- slovenčina alebo čeština v nahovorených jazykoch by potešila

Moje hodnotenie 9/10

Komentáre

Dano napísal(a)…
Možno neskôr pridám ešte ďalšie video. Počkám kým sa zašpiný veľký koberec. :)
Dano napísal(a)…
doplnil som dosah majákov na jednotlivých stupňoch
Vlado napísal(a)…
Dano: skvělá recenze, moc díky!! Včera jsem si tohoto "Roba" pustil poprvé doma a byli jsme s manželkou nadšení, tak uvidíme, až zkusíme více místností najednou. Tvoje recenze se mi dobře četla, asi jsme udělali dobře, že jsme šli do této Top řady. Dvě malé otázky: 1) dá se vypnout, aby to celé nesvítilo, pokud zajede do docku? zdá se mi to zbytečné, ale vypnout jsem ho dokázal jen mimo dock 2) obývák s kuchyní uklízel odhadem 40 minut a pořád "šmejdil", i když už to bylo perfektní, museli jsme ho poslat "domů" manuálně. Je to tak ok? Jde o cca. 40m2, složitý tvar...(klidně na vladimir.jezek@email.cz).
Dano napísal(a)…
Ahoj, som rád, že sa recenzia páčila. K otázkam.
Pokiaľ ide o svetlo, tak neviem o tom, že by to šlo vypnúť. On tak indikuje, že je v nabíjačke a nabíja sa. Môžeš to prekrývať nejakou dečkou ak ti to moc svieti. Mne osobne sa to páči. :)

K 2. otázke. To sa stáva aj mne. Ja mám pocit, že je hotovo, ale on stále maká. Proste chce byť dokonalý. Skús sledovať modrý nápis DOCK na displeji. Pokiaľ je v uzavretom priestore, alebo ohraničenom virtuálnou stenou, tak po dovysávaní začne hľadať dock (to indikuje spomínaným textom). Vtedy ho už kľudne môžeš zobrať a uložiť spať. :), lebo keby mal DOCK v dosahu, už by doň smeroval. Inak, ak máš pocit, že už je všetko ako má byť, kľudne ho môžeš zobrať vlastne kedykoľvek. :)
Dano napísal(a)…
Vlado: inak čo ťa nakoniec videlo k kúpe práve tohto vysávača? :) celkom ma to zaujíma..
Vlado napísal(a)…
Dano díky. Ta světýlka jako taková mi vůbec nevadí a celkem se mi to líbí, ale znervózňuje mě, že to zbytečně bere proud (nejde o peníze ale o "eko" princip)....proč jsem si koupil tento? Jsem klasický chlap - líbí se mi technika, obdivuju věci, ze kterých je cítit, že výrobce přemýšlel, myslel na spotřebitele, neprodává "fenomén robo vysavač", ale opravdu chytrý a kvalitní výrobek. Tak jsem došel k závěru, že by to měl být iRobot. No a 780 proto, že má dva majáky, což se mi do velkého domu hodí, dotykový displej (to musím mít všude, nejlépe i na ledničce, manželka si ze mě dělá srandu :-), HEPA filtry a ta cena pro mě není zabijácká. Jak se říká, nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.....(a pak je rozladěný dát k ledu a nebo kupovat znovu)...jinak mi mu říkáme "Šmejdil" nebo po moravsky "Šmejdila" :-))
Inuska napísal(a)…
No,chlapci pobavili ste ma... :)
už dlho blúdim po nete a hľadám, ktorý robot bude vysávať za mňa z rôznych dôvodov. Zdravotných, pracovných, časových a aj keď sa mi len tak nechce... :D :D :D
a teda Dano, klobúk dole nad tou recenziou, pobavila ma...
aj keď stále uvažujem o tom, kto by mi tú dlážku aj umyl... :)
nuž, ale asi zainvestujem, zabývam ich do vstavanej skrine, alebo pod gauč v pracovni a nech si behajú a upratujú... :) doteraz som čítala rôzne recenzie a bola som na pochybách... ešte keby som našla takú peknú recenziu aj na taký umývací robot a som celá "happy"... :) Tak nech slúži! :)
Dano napísal(a)…
Inuska, som rád, že si sa pobavila :). Mál som tam aj viac vtipov, ale aby to nebolo moc infantilné, tak mi to žena zosekala...
Inak k Robovi. Neviem či ho dáš pod sedačku alebo tak. Ja som tiež o tom uvažoval, len potom keď som zistil, že ho občas budem chcieť ručne vybrať z docku alebo niečo podobné, dal som ho k ruke. Trošku je tam na prdku aj to, že signál docku trochu prekrýva signál z diaľkového. T.j. trošku dlhšie trvá, kým ho z docku diaľkovým vyženieš. :) Ale je proste SUPER. Vrelo ho odporúčam každému.
Dano napísal(a)…
dodatok:
Ak mi niekto podaruje Scoobu, spravím recenziu aj na ňu :))))).
Inuska napísal(a)…
Dano, díky za tip.
V pracovni mám takú vyššiu sedačku, tak to otestujem, ak nie, dám ho tak, aby slúžil :)
Určite zvažujem kúpu oboch, ale akurát to lustrujem na Amazone, že ako to preclím, lebo doteraz som sa so všetkými nákupmi vošla do 150€ :D
A tam sa to dá kúpiť za celkom rozumnú cenu. Odbočím od témy, ale potrebovala som náhradný diel do práčky vyrábanej na Slovensku, kde mimochodom ani taký nebol v ponuke (tvrdili mi, že sa taký náhradný diel nevyrába a nútili ma kúpiť celý komplet dielov na výmenu za 50€) a tam som to kúpila za 5€ len ten diel, čo sa tu údajne nevyrábal a s dovozom 8€... Ale k veci... URČITE SI MA PRESVEDČIL... Už sa teším na nový vianočný darček :)))
Vlado napísal(a)…
Inuska: určiťě budeš spokojená, po prvním týdnu s Robem je rozhodnuto i u nás - jdeme i do Scooby (vytírání). Ne vážně - jsem přesvědčený, že tak, jak "vyšmejdí" Robo, bychom s vysavačem neuklidili, ty parkety vypadají jako vyleštěné. Ještě kdyby něco vymysleli na schody :-))
Dano napísal(a)…
My pôjdeme do Scooby až keď zas na ňu našetríme. Takže asi o rok :)))). Ale asi je to tiež nevyhnutelné...
Vlado napísal(a)…
Oooops, tak jsem včera četl recenze na Scoobu a nic moc. Na Roombu jsem v podstatě nic negativního nenašel, ale Scooba někoho nadchla, ale byla i spousta takových, kteří jí vyčítali, že je příliš "mokrá", že špínu "rozpatlává" atd. atd. Dost lidí ji podle svých slov vrátilo. Kdybyste měli nějaké zkušenosti od reálných uživatelů, budu rád. Fajn den!
Dano napísal(a)…
To o tom, že je príliš mokrá som počul aj ja. Ale to beriem s rezervou, pretože aj keď žena doumýva, tak čakáme 10 min. kým voda uschne. O rozmazávaní špíny. Podľa mňa je to o tom, ako pred tým povysávaš. Keďže máš Roba, tak povysávané bude perfektne nie? :))))

Ale tiež skôr než do toho pôjdem, budem veľa čítať.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj,ja som rozmyslala o type 770, no ale teraz neviem, po takejto recenzii :-). V obchode mi ani nevedeli povedat rozdiel medzi 770 a 780,okrem ceny samozrejme. Neviete nahodou niekto? Dakujem
Dano napísal(a)…
Rozdiel by mal byť len v príslušenstve. Myslím, že má iba 1 maják a neviem či má náhradné diely.
Anonymný napísal(a)…
Dano, aký zvuk vydáva tvoja Roomba? Ja som totiž pred týždňom kúpil manželke model 555 - teda starší ako máš ty. A mám pocit akoby vydával divné zvuky. Okrem pravidelného zvuku motora v ňom niečo hrkoce. Aj keď ide po rovnej plávajúcej podlahe, tak počuť z neho také pazvuky. Neviem, či to je normálne alebo nie.

Diky. Palo
Dano napísal(a)…
caf, no ja neviem ci pri 555 su ine zvuky ja som inu roombu velmi nepocul. pochybujem vsak, ze by pazvuky boli normalne. moj robo vydava ako som pisal taky jemny zvuk mletia kavy. myslim, ze sa iba minimalne meni prechodmi na iny povrch. skus ho pozriet v kamennom obchode. napr. v Nay som ich videl pustenych
Bongo napísal(a)…
Zdravím, dík za fajn recenziu, tiež sa to čudo chystám kúpiť...

Mohol by ale pls niekto vyskúšať, či zvládne prejsť 2cm prah? Alebo nejakú podobnú prekážku v takej výške.
Dano napísal(a)…
Zdar,
ja to môžem skúsiť. Nie je problém. Len je asi rozdiel, či je to 2cm oblúčik, alebo 2 cm hrana. Ale myslím, že by to mal zvládnuť.
Dano napísal(a)…
Takže prekážky odskúšané. Žiaľ mal som iba drevený hranol o výške 2,2 cm a ten neprešiel. Skúsil som obuvak, výška 1,4 cm s mierne skosenými hranami a ten v pohode. :)
tak aspon tak...
RastoRuSK napísal(a)…
Ahoj. Tak 26.11. sa aj u nas narodil Felipe (rozumej irobot 780) :). Je super, len sa mi stava, ze mi niekedy nepovysava druhu izbu. Ako to riesite vy? moze to byt sposobene majakom, ktory mam zapnuty medzi izbami v dverach?? Inac, nedam na neho dopustit.:)
Dano napísal(a)…
Tak blahoželám k novému prírastku. :)
Ťažko posúdiť dôvod, keď som nevidel štruktúru izby a to, ako boli majáky rozmiestnené.

Predpokladám, že prepnutie stena a maják si mal čeknuté. Niekedy ja ťažké odhadnúť dosah a prekrývanie signálu. Tak možno to bolo v tom.

A odpoveď na tvoju otázku. Áno, aj mne sa to občas stane. Väčšinou, keď dám blbo maják, alebo sa mi prekrývajú signály majáku so základňovým signálom. Mám trošku blbo umiestnený dock a aj preto musím rozvažovať čo kde kedy dám.
RastoRuSK napísal(a)…
AHoj. Tak uz je to ok. Majak som dal tak, aby ho zakladna nevidela a resetol som felipeho. Predpokladam, ze to mohlo byt aj sposobene premiestnenim zakladne, pricom si irobot naskenoval strukturu izieb este zo stareho umiestnenia zakladne. Takze je to ok. prisiel som domov a cisto ako v kostole :). No super!!
Dano napísal(a)…
Tento komentár bol odstránený autorom.
Dano napísal(a)…
Som vedel, že tvoj Felipe nie je žiadny flákač. :)
Anonymný napísal(a)…
ahoj. Bol som milo prekvapený z tejto recenzie. Fakt je super. Bol som rozhodnutý už predtým že si kúpim Roommbu a táto recenzia mi to len potvrdila. :-)
Dano napísal(a)…
Zistené info k zvláštnym zvukom/pazvukom ktoré začne niekedy robot vydávať (väčšinou asi 500 rada).
Pri tejto rade bolo obzvlášť dôležité čistiť pravidelne špinu, vlasy, ktoré sa namotávali pod žlté ložiská na kefkách. Preto ak Váš Robo vydáva zvláštne zvuky, skúste pozrieť všetko čo treba čistiť. Skúste napríklad začasť pri vyššie spomínanom.
Dúfam, že pomohlo.
Anonymný napísal(a)…
Po slovensky je TEN RAD !!!
Rada moze byt napr. Slovenska narodna
RastoRuSK napísal(a)…
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Dano napísal(a)…
RastoRuSK tvoju otázku som zmazal. Dúfam, že neva.

Odpoveď na ňu je však - nie :).

Zmazal som aj pôvodné znenie svojho príspevku.

Keby niečo píšte mi mailom.

A DAKUJEM KOLEGOVI ZA UPOZORNENIE NA GRAMATICKU CYHBU OHLADNE "RAD". AJ BY SOM JU OPRAVIL, ALE VIEM PRISPEVOK IBA ZMAZAT, NIE EDITOVAT :(.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj dano, lepšiu recenziu som ešte necitala, dovozcovia by sa mali motivovať ked písali jednoduchý nevystizny Slovensky návod. Ale teraz k veci, asi dva týždne mám kupenu Roombu irobot 581, perfektný robot, len mi zabudli v obchode povedať že je dobrý len do bytov resp. Domov o vymere do 150m2. A kedže môj dom ma ďaleko cez 150m2, aby som povysavala aj iné poschodie, musím ho dať znova nabit na pár hodín. A tak ho chcem predať niekomu kto ma vymeru
Do 100-150m2 za 419 EUR ( pôvodná cena 500 EUR a mám ho necelé 2 týždne ) a kúpiť tu 780-tku čo o nej píšeš. Takze ak by ste niekto chcél kúpiť irobot roombu 581 za super cenu, píšte na danka3472@zoznam.sk, Dana
Anonymný napísal(a)…
Keby som namiesto batérií typu C použil toto: http://www.ledshop.cz/redukce-na-baterie~z4928.html

Stane sa niečo?
Dano napísal(a)…
Tak to je zaujimavy napad. Otazka je, ci to bude dostatocne silne. Nemam to vyskusane, ale vnukol si mi napad a budem pozerat na ebay.com ci to nemju aj tam a lacnejsie. toto mi pride, ze by to tam mohlo byt. Potom vyskusam. Zatial neviem ospovedat.
Anonymný napísal(a)…
Hej, tak už som to vyskúšal a funguje :-)

V jednom elektre to mali 0,5€/kus. Napätie majú rovnaké oba typy, takže tu nie je problém, tie C budú mať len väčšiu kapacitu (výdrž), ale aj to IMHO zavísí od kvality...
Dano napísal(a)…
Tak to je super infoška vzhľadom k tomu, že mám nakúpené asi 3 páry tuškových AA nabíjateľných batérií. Hneď to idem zháňať:)
Anonymný napísal(a)…
Náš dostal meno Spartakus :)
Dano napísal(a)…
Spartakus ..no pekne. :)

Inak ešte k tým adaptérom z AA na C batériu pre využitie do majákov.
Na Ebay.com
som vyhľadal "AA to C adapter" a voala :)...

8 kusov za 2,5 €.
No nekúp to ,keď naše (teda aj české shopy) to ponúkajú cca 1.1 € za kus...
Alexandra napísal(a)…
Ďakujem za skvelú recenziu. O niečom takomto uvažujem dlhšie, kúpiť rodičom pretože majú psíka ktorý je teraz vnútri a zametať po ňom chlpy z podlahy treba každý deň. Aj vysávanie na prízemí všeobecne. Toto by to hodne uľahčilo. Predchádzajúce modely mali myslím aj príslušenstvo pre lepšie čistenie po zvieratách.

Nevieš ako je to s dostupnosťou spotrebného materiálu u nás? Kefy filtre atď.
Dano napísal(a)…
Neviem čo máš na mysli. Príslušenstvo na Roombu majú asi viaceré obchody. Napr. nejaké nájdeš aj tu:
http://www.play.sk/roboticke-vysavace-irobot-prislusenstvo
Alexandra napísal(a)…
Presne to som mala na mysli, či to je dostať aj v našich e- alebo kamenných obchodoch. Častokrát totiž nejaký 'vychytávkový' tovar alebo relatívne novinky trpia nedostupnosťou náhradných dielov a príslušenstva u nás a človek to zháňa kdekade po zahraničných weboch (čo dnes tiež už nie je problém, našťastie).
Anonymný napísal(a)…
IRobot 780 som si kúpil na základe tejto recenzie. Manželka ho dostala pod stromček. Zatiaľ ho skúšame bez programovania a po týždni môžem povedať , že funguje dobre. Predsa mám na Vás skúsenejších jednu otázku. Po prvom 12h. nabití vydržal vysávať 3 hod. No po druhom a ďalšom nabití vydrží vysávať max. 1,5 hod. a už hľadá dock. Je to v poriadku, alebo mám vadnú batériu ???? Môžete mi napísať aj na mail: alse@zoznam.sk
Ďakujem - ALEX
Dano napísal(a)…
čaf,
to,že začne hľadať dock nemusí hneď znamenať, že je vybitá batéria. Môže to byť napríklad vtedy, ak už povysával a už nemá čo vysávať. Tak hľadá dock. Napríklad. Dám vysávať iba jednu izbu, zavriem ho tam a on cca po 30 min začne hľadať dock. Alebo mu majákmi vyhradím 2 izby a on potom začne hľadať dock.
Anonymný napísal(a)…
On má na hornej strane takú akoby plastovú rukoväť, ale dá sa to vyklopiť len čiastočne a bojím sa silnejšie potiahnuť, aby som to nezlomil. Má to nejaký účel?
Dano napísal(a)…
Tá rukoväť je na prenášanie :)
A áno, dá sa to vyklápať iba čiastočne. Aj ja som sa bál, či to bude držať, ale nemal som najmenší problém s ňou. :)
Attila napísal(a)…
Veľmi dobrá recenzia, vďaka!
Mňa však trápi, že čo sa stane, ak síce byt správne rozdelím na 3 časti pomocou tých 2 majákov, ale Roombe sa napríklad baterka vybije už v druhej časti bytu. Teda asi sa vráti v pohode na základňu nabiť sa, ale potom, už nabitý si bude pamätať, že má pokračovať už len od druhej časti bytu (teda začínajúc _za_ prvým majákom)? Alebo začne znova upratovať od miesta základne, a teda možno do poslednej časti bytu sa takto vôbec nedostane?
Dano napísal(a)…
Zisťujem, lebo nemám odskúšané a nechcem zavádzať.
Dano napísal(a)…
Ako som predpokladal, ak sa robot ide nabiť, už sa nevráti na predchádzajúcu pozíciu. Čaká na nový príkaz.
Attila napísal(a)…
Ďakujem za info. Potom usudzujem, že človek má vyberať model, ktorý má dostatočnú výdrž, keď danú plochu bytu musí zvládnuť na jedno nabitie. Pre 780-ku sa udáva 120 m2 (3 hodiny vysávania), inde som čítal 80-100 m2 (2 hodiny vysávania) pre nižšie modely.
FAKAM napísal(a)…
Súčasne najlepší vysávač na trhu. Oproti iným značkám je v inteligencii uplne niekde inde.

Ak už je tento model pre niekoho drahý, tak kúpiť slabší ale len túto značku.

realne vysledky:
http://www.youtube.com/watch?v=XE7GQFEbeL8
http://www.youtube.com/watch?v=B9xxTvU0nns
http://www.youtube.com/watch?v=2UvyKWvhtB8
Daniel napísal(a)…
Ahoj, ako uz bolo mnoho krat uvedene > skvela recenzia, ktora mi napomohla ku kupe Roomby 780.

Dano, mam vsak otazku tykajucu sa prevadzkovania:
Vsade (internet, manual, atd) sa pise, ze Roomba musi byt na Docku neustale mimo casu ked vysava.
Je toto vazne nutne???
Vsade sa to zdovodnuje ubytkom kapacity na baterie :-((

Tento dotaz uz polozil aj Vlado ale odpoved dostal len na svetlo, ktore roomba pocas nabijania vydava.
Dakujem za odpoved
Dano napísal(a)…
čaf Dano,
to je ťažká otázka :). Aj keď sa ma tu čitatelia pýtajú veľa rôznych odborných vecí ja stále tvrdím, že nie som profík servisák ani predajca a pod.
Jedine čo ti k tomu môžem povedať je môj neodborný názor.
V tomto prípade si myslím, že nejde ani tak o to, čo firma iRobot napíše, že ako sa má a nemá nabíjať ako o to, ako je najlepšie zaobchádzať s daným typom batérie, ktorý je v prístroji použitý. Tu si myslím, že iRobot vychádza z praxe a odporúčaní, ktoré sú pre danú batériu najlepšie.
Neviem, či sa ti môže niečo s batériou stať. Či sa skráti jej životnosť, alebo sa úplne odpáli (to asi nie). V každom prípade ti odporúčam ak máš záujem googliť info o nabíjaní batérií. Za posledné obdobie som videl dosť takých článkov. Žiaľ nie vždy sú tam rovnaké názory. :ô)
Držím palec a snáď nájdeš uspokojivú odpoveď.
Anonymný napísal(a)…
Možem sa spýtať na rozdiel medzi 780 a 581?Ďakujem!!!
bananova rybicka napísal(a)…
Niekde som čítal, že po nabití má na tom docku spotrebu pod 2W, takže by som to nejak moc neriešil...
bananova rybicka napísal(a)…
Niekde som čítal, že po nabití má na tom docku spotrebu do 2W, takže by som to asi nejak moc neriešil...
Katy napísal(a)…
Děkuji az super recenzi, taky uvažuji o koupi 780 robůtkovi. Kupujete ho v tuzemsku nebo v zahraničí? Jak je to pak s opravou? Díky!
Dano napísal(a)…
Tento komentár bol odstránený autorom.
Peter napísal(a)…
Dobry den, chcel som sa spytat co spravi Robo ked zisti ze v obyvacke ma koberec(chlpaty) asi tak 2cm tenke chlpy. Povysava? Vyhne sa mu? Alebo sa do neho zamota? Toto je jedina vec, ktora mi brani v kupe :) Dakujem
Dano napísal(a)…
Môj názor je, že ak naň dokáže vyliezť, tak ho skúsi povysávať. Zamotať by sa nemal. Tie 2 cm nie sú až tak veľa. Ale ako dobre a či to spraví Vám ukáže len test, alebo povie niekto, kto to má odskúšané. Ja žiaľ taký koberec nemám. :(
Anonymný napísal(a)…
Ahoj, dnes mi kurier doviezol "Roba" podla avizovaneho terminu do 3 dni. Faktura prilozena, cena aku garantoval Dano. Zaverom mozem dodat, ze odporucam nakup a dakujem. Roman
Dano napísal(a)…
To som rád. Nech dlho a dobre slúži. :)
pali napísal(a)…
citam citam a som asi za iRobot Roomba 780 co ako poradite
roomboš napísal(a)…
Ak ten 2 cm koberec nema tmavé farby tak by to šlo. Moj roomboš po takom koberci tiež behá. Aj tak sa vačšina kobercov časom udupe a tým sa zníži ich výška.
Anonymný napísal(a)…
Skvela recenzia aj samotny nakup. Dakujem Dano. Trosku sklamanie len z toho, ze SK dodavatelia Vam nedodaju baterku k DO a virtualnym majakom. Zakaznici v zahranici tento servis maju a v samotnej krabici su na tieto veci aj urcene miesta :(
Dano napísal(a)…
Jo to máš recht, baterky by sa určite hodili. Ale ja som to aj tak riešil všetko nabíjacími a tak tie ich som nepotreboval. Dokonca ako to niekto už písal, do majáku som dal tuškovú AA batériu nie veľké C pomocou redukcie (ebay 8 ks 2€) :)
Anonymný napísal(a)…
http://youtu.be/0CDseP1zsgg
Anonymný napísal(a)…
nadmieru spokojnost, akurat mensi problem s rozpoznavanim mensieho prechodu schodov ( 6cm znizenie a 25cm dlhy schod ) roomba zide na nizsi schod kt. je o 6 cm nizzsie ako podlaha a tam sa nasledne zasekne , nevie ist ani naspat a dole nezide lebo dalsi schod je uz o 20cm nizsie, vomu abrani senzor. Ale kedze je v baleni 2x virtualna stena tak sa to da lahko odblokovat aby na problematicky schod nesiel.
Je to uropbeny nestandardny schod, s normalnym schodom a prechodmi problem nema, detekuje prevys a cez hranu dole nikde inde v dome neprejde.
Takisto barania kozusina s dlzkou chlpou cca 9cm : robot sa pretrepe asi do stredu kozusiny ale naspat uz vyjs nevie a nahlasi chybu

Co sa tyka upratovania...jednoznacne najlepsie na trhu. krasne uprata vsetko, nezanecha za sebou ziadnu spinu.Prezil uz aj synove obliatie vodou ( naskocili chybove hlasenia ake ani v navode nie su :) ) ale po vybrati baterky a presuseni funguje vsetko bezproblemovo. Po novom Roomba nosi synove figurky a plysaky pri cisteni :)

Vrelo doporucujem, krasna pohoda, uz ziadne sobotne vysavanie... :)))
Maja napísal(a)…
Máme Roombu 770. Voláme ho ITY.Všetko super,som veľmi spokojná až na včerajšok. V polovici upratovania sa úplne vypol,nehľadal dock a ani pri premiestnení do docku sa nezačal nabýjať akoby zamrzol(neviem).Máme ho asi 2 mesiace a aby to bolo v batérii sa my nezdá. Používam ho raz za týždeň,čistím ho,starám sa ako o člena rodiny...Neresetovala som ho pri prvom použití a nemal ani prednastavenia.Poraďte prosím...
Dano napísal(a)…
skúste resetovat... podržať veľké tlačítko viac ako 10s
Maja napísal(a)…
Ďakujem...Teraz som to urobila,chvíľu išli nastavenia a potom sa rozsvietila batéria na červeno.Je v docku a aj tak sa nenabíja.Už uvažujem, že nám nezostáva nič iné len nová batéria...alebo reklamovať?Kupovala som ho cez internet.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano. Aj u nás už 780 upratuje a aj na základe tvojej recenzie. Len by som potreboval poradiť s menším problémom. Vysávač vysáva ale netočí sa mu predná bočná kofka. Zobrazuje sa nám hlásenie, že sa vymotáva z káblov. On však v žiadnych kábloch nie je. Už som ho aj resetoval a nič. Reklamovať? Ďakujem.
Dano napísal(a)…
Ahoj.. A nemá namotane nič okolo kefy.. Aj si ju odmontoval a vyčistil? Ak áno tak asi ozaj reklamácia.
Robo napísal(a)…
Ahoj...recenzia je najlepšia akú som kedy čítal...chcem si kúpiť 780-ku...ale mám jednu otázku:bude fungovať aj na tmavo-sivej plávajúcej podlahe? Lebo keď som čítal recenzie na rôzne druhy robotických vysávačov,tak mnohé na takýchto podlahách nefungujú :(((( Ďakujem
Anonymný napísal(a)…
Kramlice lenivé, chytím vysávač povysávam,chudnem,cvičím naraz nebudem kupovať nejakú blbosť ktorá má programátor na 2roky slúženia... to môžem každý mesiac zobrať ten špinavý koberec vyhodiť ho a kúpiť nový
Anonymný napísal(a)…
Zdravim precital som si Vasu recenziu a je naozaj super ze si niekto najde cas napisat svoje skusenosti . Mam zopar otazok, nas bungalov ma rozlohu cca 110m2 obyvacka s kuchynou plus chodba je prepojena a z tej chodby je vstup do dvoch detskych izieb spalne a kupelne. Zvladne podla Vas roomba na jedno nabitie tych nasich 120m2? Staci nam na to roomba 770 alebo potrebujeme tu 780ku ktora je podla vsetkoho o 100eur drahsia? Skratka ja mam poziadavku na povysavanie celeho domu a tusim ta roomba 780 ma funkciu room...nieco teraz neviem ako sa to vola cize uprace jednu izbu a ide do druhej len neviem ci to spravi iba na zaklade majakov alebo je to jej umela inteligencia. Zda sa mi zbytocne utratit 100eur za 780 ak to nevyuzijem. Poradte mi prosim ak viete daujem.
Dano napísal(a)…
Este k tej tmavej podlahe o pár príspevkov vyssie. Ja myslím, že by nemusel byť problém. V kazdom pripade je potrebné vyskúšať. Ja žiaľ takú podlahu nemám. Možno dá niekto svoju skúsenosť s tmavou podlahou.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj
veľmi zaujímavá diskusia a super recenzia
ja som sa už rozhodol pre 780, len ešte nájdem dobrého dodávateľa :D

padla tu otázka aký je rozdiel medzi 770 a 780
takže toto som zistil:

780 má okrem iného oproti 770 vylepšené nasávanie - sacia sila je lepšie prenášaná priamo medzi zberné kefy - toto ma na nej zaujalo no a samozrejme majáky - ktoré ale nie sú asi potrebné pre tých, ktorí si nechajú upratovať len 1 izbu.
Lucia napísal(a)…
Ahoj Dano,
velmi zaujimave hodnotenie, uvazujem roombu 780 kupit...
Prosim Ta, mozes mi objasnit funkciu tych dvoch majakov? Rozumiem, ze ked su ako pomyslena stena, ze vytvorenu ciaru neprejdu, ale ked ich pouzijem ako majaky a v roznych stupnoch nastavenia, vo vytvorenom kuzeli nebudu vysavat? Alebo kazdy z nich maju funkciu privolanie robota do dalsej izby? Kde ich mam umiestnit, ked chcem aby robot povysaval aj kupelnu a WC pri dvojizbovom byte + kuchyna a vstupna chodba. Zakladnu chcem umiestnit do spalne.
Dakujem za radu.
Dano napísal(a)…
Ahoj. Ako som písal. V oblasti signálu je povysava, ale to si vieš regulovať tým, ako umiestnis vežu a aký dáš dosah. Ja preto vacsinou dávam ten najnižší signál do úzkych priestorov. Majak v režime majak (nie stena) funguje tak, že vysiela signál stop, kým neprejde vypočítaná čas. Po tomto čase sa prepne a pustí robota, nechá ho prejsť. Potom zas funguje ako stop. Neviem je to zrozumiteľne.
Anonymný napísal(a)…
Vyššie niekto písal o tmavých čiernych kobercoch a podlahách. Ano, je to pravda, roboty po takej farbe neprejdu. Viem to, lebo tiež máme čierne koberce a tiež sme veľmi chceli roombu. Podarilo sa nám to vyriešiť cez kontakt od Dana. Zatiaľ sme spokojný. Tiež vďaka za dobré odporučenie na seriozneho predajcu spodporou.
Anonymný napísal(a)…
Vysávač je to skvelý ale iba dovtedy, kým vysáva .... jedného dňa prestal a začal sa po špine len prechádzať (a to napriek pravidelnej údržbe a čisteniu)
Čo teraz, Roombisti?
Dano napísal(a)…
No veľa som o takýchto chybách nepočul. Ale čo iné poradiť ako servis? Ak je v záruke a kupované cez dobrého predajcu, tak ho stačí zabaliť a oni si preň prídu a donesú na vlastné náklady.
Anonymný napísal(a)…
Čo teraz, Roombisti? volaj hneď predajcovi a nešpekuluj. Ten moj, mi vždy dobre poradí.
Unknown napísal(a)…
Ďakuejm za informácie, pomohli.. Písal som Vám mail ohľadom záujmu a doporučenia :)
Anonymný napísal(a)…
Prosím prečo mi na novej nepoužitej Roombe svieti kontrolka kôš na červeno?
Stano napísal(a)…
Mame ho 1 deň a vidím že na vrchu ten vystúpený priesvitný čudlík je doškrabaný v tej výške mame radiátore a aj keď tam vlezie robot tak s čudlikom už nie.akú plní funkciu ?
Dano napísal(a)…
pokiaľ viem, je to vysielač na komunikáciu s dockom a majakmi
Anonymný napísal(a)…
Dobrý večer . Ako to robíte že Vám s dvoma majákmi povysáva celý 4 izbový byt ? Michal
Dano napísal(a)…
dobrý deň,
ja už teraz väčšinou nevysávam celý byt na jeden raz.Tam kde sme málo by chodil zbytočne často a kde je veľa pohybu (detska izba) zas treba častejšie.
V čase, ale keď som ho púšťal na celý byt som rozmiestnil majáky tak, aby som byt rozdelil len na 3 časti a nechal ho behať. Samozrejme výsledok je o málo horší ako keď robí iba časti bytu, ale stále je to super. :)
Unknown napísal(a)…
Ahoj Dano,

skvela recenzia a dik za tips. Chcel som sa opytat ako si pochodil s tymi adaptermi z C na AA baterie? Taktiez by som este rad skonzultoval majaky. Uci sa robo postupne miestnosti a kde su majaky. Najskor mi spravil to co Tebe, ze dal len izbu s dockom. Po zmene miesta majaku sa zas dostal az za druhy a potom mu v tej miestnosti zdochla bateria, asi sa nevedel vratit. A to je prave pre mna ta zahada, ze sa tam dostal ale nevratil sa s5.

uci sa robo aj ked ho clovek prenaviguje s ovladacom?

ked pises, ze uz vysavas len selektivne miestnosti, ako to robis? donesies ho tam, zavries a potom neskor odnesies?

dik
Dano napísal(a)…
Adaptéri na batérie fungujú dobre. Odporúčam každému.
K učeniu. Pokiaľ viem, Robo sa veľmi neučí, kde majáky sú. On proste ide tak ako má naprogramované a ako mu majáky dovoľujú.
K tomu NE/návratu do docku. Pozor aby ste nezabudli resetnúť Roba v prípade neštandardného skončenia vysávania.
Príklad. Dáte ho povysávať jednu izbu. Vy dojdete po 20 min. a zdá sa Vám, že už je izba čistá. Tak kliknete na CLEAN a zoberiete Roba do 2. izby kde ho pustíte. Robo si ale uchoval svoj výpočet pre izbu 1 a možno mal vysávať ešte 10 min. Tento čas bude teda vysávať v 2. izbe a skončí. Preto treba pri takomto neštandardnom presune Roba vypnúť úplne a až potom dať do 2. izby.
K poslednej otázke. Áno, už väčšinou vysávam iba časti bytu.
Anonymný napísal(a)…
Skusal som u nas doma dva rozne vysavace, jeden som mal pozicany od svokry, iRoomba, ale bohuzial si nespomeniem typ, myslim ze 770. Mame rodinny dom, cca 120m2, obyvacka s kuchynou a chodbou + 2x izba + 1 kupelna + 1 x WC, vsetko oddelene dverami. Roomba mala cca pol roka, bohuzial cely priestor nedala na jedno nabitie. Kvalita vysavania dobra, ziadne dalsie problemy. Ja som kupil Smasung Navibot 8850. Oproti Roombe trosku hlucnejsi, kvalita vysavania rovnaka. Urcite ma ale lepsie osetrene senzory, pretoze sa menej nabeha, rozumnejsie si navoli trasu pohybu. Tiez to neda na jedno nabitie, ale vyhoda je oproti Roombe, ze sa vrati do nabijacky, nabije sa a pokracuje tam kde skoncil. Takze u mna vyhral Samsung.
Anonymný napísal(a)…
ahojte... no tak je už aj u nás.... Na začiatok som skoro dostal infark, lebo som zabudol na jednu vec. Nízky priestor pod gaučom. Ako vliezol tam na milimetre, ale nabehol tam na kábel ani neviem z čoho a zasekol sa tam.... Trochu sa mu poškriabal displej a ošúchal sa ke´d sa snažil dostať von... ale jednoducho som kúpil nadstavce na nohy gauča a trochu som ho zvýšil.... Na to že zatiaľ upratal asi 2x tak je to fakt super stroj. Len ma stále jedujú tie majáky, neviem kam ich mám dať aby prešiel do ďalších izieb... naozaj to stačí dať len medzi dvere (teda pri zárobne?) - oboch izieb?????? Ďakujem inak super recenzia... sánka dolu šéfe :-)
Anonymný napísal(a)…
Ach tie majaky,tiež ich mám a nepoužívam ich , má niekto záujem ich kúpiť ?
Anonymný napísal(a)…
Ahoj robotickí nadšenci. Tiež som spokojná s roombou.
Mňa od kúpy odrádzalo, že budem musieť často čistiť súčiastky robota, ale
pomocou pár trikov to mám hotové za tri minuty. Bála som sa, že čistenie mi zaberie polhodinu.
Dano, super kontakt, dobre mi tam poradili.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj, môžeš mi, prosím, poradiť, ako tie majáky umiestniť? Neviem, kde robím chybu, ale môj robo 780 ich ignoruje, či už prepnem na virtual wall alebo na lighthouse. Jednoducho chodí po celom byte a nevysáva postupne každú zónu zvlášť. Mám ich vedľa zárubne otočené smerom do izby a umiestnené tak, aby predelovali byt na 3 časti. Ďakujem. Martina
Anonymný napísal(a)…
Ahoj. Ja mám otázočku na bezdrôtové ovládacie centrum-wireless command center. Predáva sa irobot aj s týmto alebo sa musí dokúpiť samostatne? Alebo vôbec nie je nutný pre chod vysávača? Ďakujem za odpoveď.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj. Uvažujem o Roombe (príp. Samsung). Ako som pochopila z predchádzajúceho nevie pokračovať tam kde skončil a že ten Samsung to dokáže. Potrebujem to do domu, kde mám 3 izby plus kúpelka, šatník, WC- takže 6 dverí. Poupratuje mi to celé poschodie? Budú na to stačiť tie 2 majáky? Ďakujem za radu.
Anonymný napísal(a)…
Dobry den, uvazujem nad kupou tohto vysavaca a chcela by som umiestnit dokovaciu stanicu pod vyssi gauc. Nikde som vsak nenasla jej rozmery, predovsetkym vysku.... Vedel by ste mi poradit, kde ich najdem, resp. zmerat? Vopred dakujem. Efa
Dano napísal(a)…
dobry, je to do 10cm
Jnao napísal(a)…
Ahoj Dano,

Super recenzia. Ako čítam, tak veľa ľudí má problém s umiestnením majákov. Môj byt sa skaldá z dvoch poschodí - každé o ploche cca 50 m2, tak či onak budem musiet "Robiho" premiestnovat fyzicky, to jest, že na jedno poschodie o ploche cca 50 m2 by nemal byť problém. Chcem sa spýtať, aký je rozdiel medzi 620 a 780, typ 620 stojí o poovicu menej, výsavat budem každé podlažie zvlášť, čiže problém v nabíjaní pri ploche nie je, rád by som aby tam boli aj hepafiltre, či ako sa tomu vraví, aby bol samozrejme dobrý sací výkon ....ak sa 780 od 620 líši len majákmi, ktoré možno fakt nebudem ani potrebovať, a tehcnickými vychytávkami, ktoré by som nevyužíval / rozumej ma ako človeka, ktorý nie je až tak technicky vyspelý, ale som sám chlap, a teší ma, že sa nebudem trápiť až tak s vysávaním :)
Dano napísal(a)…
Ahoj, no ja 600kovu sériu nemám vyskúšanu ale cočo viem, tak 780 má hlavné dlhšiu výdrž na batériu a kvalitnejšie vysávanie.
Anonymný napísal(a)…
Ahojte, je možno dokoupit a hlavně provozovat i 3-tí maják ? Bude fungovat? Jsou nějak označené majáky 1 +2 ? Má to robot naprogramované když mu přibyde 3tí maják? Děkuji M.
Dano napísal(a)…
Všetko sú rovnaké, takže môžete meniť podľa potreby.
Anonymný napísal(a)…
Nj ale jak pozná že má jet maják 1+2+3 a né 1+3+2 nebo 3+2+1 nebo 3+1+2 ...atd...? Děkuji za odpověď...MP
Dano napísal(a)…
Asi nerozumiem. Jemu je jedno či je to 1,2 alebo 3 - teda jedno pred spustením. On príde k majáku a neprejde cez neho kým nevysáva vypočítaný čas danú plochu. Ak ho prejde, už vie, ktorý signál prešiel (teda tak to chápem ja) a ak upratuje medzi 1 a 2 majákom, tak ak už prešiel 1, tak vie, že najbližšie prechádza cez 2 atd.
Anonymný napísal(a)…
Aha tak pak už rozumím :))) v tom případě je jedno který "najde" jako první. Může i díky jinak rozmístěným překážkám pokaždé jet i jiný sled majáků i když budou pořád na stejném místě...
PS: ráno jsem ho objednal;)

Děkuji!
MP
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano

Z ktoreho obchodu si kupoval vysaca???
Dano napísal(a)…
ahoj, ja som kupoval z play. sk
Anonymný napísal(a)…
Aj ja patrím od štvrtka k roombistom.Objavil som dotykové tlačítko s názvom dock,úplne vľavo,ako jedno zo štyroch. Predpokladal som,že je to príkaz na návrat do docku,napr. po ukončení funkcie SPOT.Ale mýlil som sa,roombo sa nevrátil na dock,začal vysávať chaoticky,dokonca náhodne prešiel okolo docku,ale nezaparkoval.Možete mi niekto poradiť,načo je tlačítko dock,nikde som to nemohol zistiť.
iRobotu roombo zdrar.Milan
Dano napísal(a)…
Ahoj, tlačítko dock funguje, len asi inak ako myslíš. Ako som písal aj V recenzii. Ak ide do docku, tak nie priamo, ale on ho hľadá, kým nezachyti jeho signál. Ak ti po stlačení dosku okolo neho prechádza môže to byť aj tým, že nemá dobrú pristavaciu drahu. Inak povedané potrebuje aspoň 2 M priestoru pre dočkať. Ak ani to, môže byť problém s dockom .
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano,ďakujem,až teraz som sa dostal k NB.Medzitým sme s manželkou už prišli na to,ako to funguje,treba povedať,že trochu ťažkopádne,lebo musí Džango,ako sme ho nazvali,musí byť kolmo na dock a potom si pomaličky prišpacíruje a zaparkuje.Ináč je to pre moju manželku taká zábava,ako pre deti internet.Denne masíruje podlahy a vymýšľa,prečo ho treba znovu spustiť,neviem,či neubudne z hrúbky dlažby a parkiet.Predpokladám,že ju to tak o rok prestane baviť.Samozrejme doporučuje širokému okruhu susedov a priateľov.Robotizácia ju ovládla dočista,už sme boli pozrieť robotický umývač okien Hobot v Datarte,lebo ho predáva exkluzívne,dokonca mali aj zľavu 20%,ale len s kupónom z časopisu Marianne,ktorý sa vypredal šmahom ruky.Šok zažila žena,keď zistila,že Roomba je o 119 eur lacnejšia s kupónom,ešte šťastie,že sa k nemu nedalo dostať dva týždne pred akciou.Po hobote bude na programe určite scooba,už študuje technické datta a ja prerábam tohtoročný rodinný rozpočet.
Robotizácii zdar, Milan z Košíc.
Dano napísal(a)…
Tak super. A áno, prestane Vás to baviť. Už bude len dohodnúť kto bude čistiť Roba teda u vás Džanga. U nás to robím ja, asi tak 1 za 2-3 týždne. :)

Inak na umývanie mám ja toto Kärcher WV 50 Plus. Je to lacenjšie než tá sranda čo píšeš, ale Ja som s tým obehol v 4-izbovom byte okná + logiu za cca hodinu. :)

Anton Krajcik napísal(a)…
Dobrý deň,
rád by som sa spýtal aká je vaša praktická skúsenosť maximálnou a minimálnou výškou:

- maximálna výška prahovej lišty,ktorú dokáže prekonať medzi jednotlivými izbami?

- minimálna výška nábytku (gauč, kreslo), pod ktorú je schopný sa zmestiť?

Ďakujem za odpoveď.
Dano napísal(a)…
dobrý, s max výškou prahu je to zložitejšie. Či je prah obly alebo hranatý. Ten horší prípad, hranaty, by mal do 0,5 cm prejsť. Ale zvládne asi aj vyššie. Minimálna výška pod ktorú sa zmestí je daná jeho výškou a teda min 95mm.
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano,zdraví ťa Milan,

u nás nie je problém s čistením,pretože automaticky mi to pripadne a vôbec sa nemusíme dojednávať.Čistím po každom väčšom vysávaní alebo niekoľkých menších.Najradšej odmotávam vlasy z osiek,to je vlastne najzložitejšie.Som zvedavý,kedy niekto vymyslí robot na vysávanie prachu na policiach,krištálových vázach,soškách a nábytku.Napriek Džangovi,ktorý dokonale povysáva podlahy,musím vytiahnúť Rainbow a povysávať prach na zariadení,sedačkách a parapetoch.
Čo sa týka zamedzeniu zašprajcovania Džanga pod nábytok,mám rovnaký problém,lebo priestor pod komódami,nočnými stolíkmi atď,je 10 cm.Riešim to papundeklovými tvárnicami alebo škatuliami od ktorých sa odráža.Len raz sa zašprajcoval vyčnievajúcim čudlíkom.Na tento účel nemožno použiť maják,lebo jeho lúč je veľmi dlhý.
Pozdravujem roombistov na celom Slov. Milan
Anonymný napísal(a)…
frasedgAhoj, Dano,
my mame takisto problem s nevysavanim, alebo "spacirovanim" sa Roomby po spine :-) je vycistena kompletne, aj zresetovana, tak mi napada, ci nie je problem v baterii, nemas s tymto skusenost? Ako dlho by mala bateria vydrzat, ked pripustime, ze nie vzdy bolo s Roombou (resp. Robom) zaobchadzane uplne podla predpisov a odporuceni (nie vzdy oddychovala v docku, obcas sme jej nechtiac prekazili vypocty premiestnovanim po byte...) Predava sa aj nahradna, stoji 70 EUR, co je vcelku dost, ty si ju uz potreboval menit? My ju pomerne intenzivne (cca 3x tyzdennne po jednotlivych castiach velkeho bytu)pouzivame cca 1 rok. Dik!
Dano napísal(a)…
Ahoj, No my ho máme už vyše roka a neregistrujem ani, že by Robo vydržal menej ako na začiatku. Občas aj my zoberieme Roba z nedokončenej izby a dáme ho do inej a pod. To ale podľa mňa problém nie je. My ho máme ale vždy po vysávaní v docku. Batéria by podľa mňa mala vydržať bez väčšej zmeny cca 1,5 až 2 roky. Tak asi tak.
Atheos napísal(a)…
Ahoj Dano,
chcem sa dnes opýtať,či nevieš o nejakom lacnejšom zdroji hepa filtrov.Normálne stojí 6 ks 20 eur alebo 30 s tromi kefkami.Keďže som musel dať nové hepy po dvoch mesiacoch,bude to dosť nákladné.
Ďakujem, Milan
Dano napísal(a)…
Žiaľ, o lepšej cene pri tomto zatiaľ neviem. Ale je zvláštne, že tak skoro to menia. Ja som to menil zatiaľ raz. A to ho už mám 2 roky. :-)
Atheos napísal(a)…
Tie hepa filtre zachytávajú najjemnejší prach.Voľným okom ani nespozoruješ,že sú zanesené,dokonca ja ich čistím štetcom a už sa zdá,že sú čisté.Skús nimi ale poklepať na čistú plochu a až tak zistíš,čo v nich je.
Milan
Dano napísal(a)…
To ja viem. Ja som tým nechcel povedať, že ich nečistím. Ja zoberiem starý vysávač s poriadným ťahom a odsajem z nich prah z oboch strán. :)
Muro napísal(a)…
Zdravim, tak od minuleho tyzdna som aj ja stastnym vlastnikom roomba 780 (nas wall-e). Mam vsak od zaciatku problem. Mam v byte rozmiestnene oba majaky, ktore rozdeluju byt priblizne na tretiny. Prvy majak funguje tak ako ma, ked vsak roomba prejde cez prvy majak, druhy ho spravne blokuje. namiesto toho, aby roomba neskor pokracovala za 2.majak, vrati sa spat cez prvy majak do dock station. Vsimol som si, ze mu na displey blika dock. zatial sa mi nepodarilo donutit roombu, aby presla aj cez 2.majak.
cele vysavanie tychto 2/3 bytu trvalo odhadom 45 minut. Rozloha celeho bytu je zhruba 90m2.
Dakujem za rady
Dano napísal(a)…
Dobrý, ťažko takto na diaľku ale ak ste vylúčili bežné veci ako, batérie, prepínač na majáku, nedokončené vysávanie z predchádzajúceho cyklu (manuálne ste vypli vysávač, lebo bolo povysávané ale nereštartli ste ho a on si zapamätal, že už má vysávať len 30 min.), tak môže byť naozaj chybný maják. Skúsil by som ešte prehodiť majáky, najprv nech prejde cez ten "pokazený". Ak prejde, chyba je inde.
PsychX napísal(a)…
@Atheos: ak ti mozem odporucit tak taketo veci ja nakupujem vacsinou mimo sk. cena 6filtrov+3kefky stoja cca 13€ a je to cena vratane postovneho z USA, sice dorucenie asi mesiac ale za tu cenu sa to oplati
link: http://www.ebay.com/itm/iRobot-Roomba-700-Hepa-Filter-770-780-760-6pcs-Side-Brush-6-armed-3pcs-/251302335040?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a82c95240
Unknown napísal(a)…
Dobrý den Dano mám Roombu 780 Potřebuji poradit. Robot vysaje cca půlku bytu pak se vrátí do dekodovací stanice a nabije se,ale už nepokračuje v místnosti kde skončil musím ho zase zapnout a přenést . Existuje nějaká předvolba aby se dobil pokračoval tam kde skončil děkuji za odpověd
Dano napísal(a)…
Dobrý, žiaľ takto Roomba nepracuje. Nevie sa vrátiť tam, kde skončil. Treba ha manuálne premiestniť tam, kde treba. Nezabudnite ho však pre istotu vypnúť a zapnúť, aby nezostala pamäť z posledného vysávania. Skúste byt rozdeliť majákmi a povysávať napr. pol bytu, nabiť a 2. polku.
Atheos napísal(a)…
Ďakujem kolega PsychX,pre mňa nie je problém si tú sadu nechať aj doniesť z USA.Dobrá rada nad zlato.Ináč,videl som v NAY iroombu,ktorá už aj umýva,teda robí dve funkcie a stojí 600 eur.
Milan alias Atheos
Dano napísal(a)…
Aj mne tá info o doplnkoch pomohla. Už som objednal za 25 eur z Ebay.com sadu. Tu stojí najlacnejšia na 700 radu cca 40 eur. :(
A k umývacej Roombe. Ak ste mysleli Braavu 380 tak to je trošku iné ako Robo. Už na ňu robím recenziu. Zverejním možno dnes večer. :)Tá ale nevysáva, iba vytiera na sucho a na mokro. :)
Anonymný napísal(a)…
Ahoj, Dano, viem, že to sem nezapadá, ale ja mám tiež irobota, ale 620 a som s ním veľmi spokojná, ale asi dva dni mi robí tak, že keď ho zapnem, chvíľu ide normálne a potom sa mu začne zasekávať tá vrtuľa a neviem, prečo, pritom som mu dala všetky nečistoty z nej preč, je úplne čistá a zasekáva sa aj tak, čo s tým, nevieš mi poradiť? Odpoveď poprosím na mail janak19@centrum.sk
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano, chcem sa spýtať tiež na Roombu 780 ale teraz je už aj 790-tka a rozdiel je iba v príslušenstve alebo aj v prístroji? A druhá vec mal som pred rokom požičaný jeden irobot ale neviem teraz model len viem, že sa mi veľmi nepáčil dojazd k prekážkam zdal sa mi ten náraz dosť silný aj to ma vtedy odradilo od irobota ako to je s tou 780-tkou?
Dano napísal(a)…
Pokiaľ viem áno iba v príslušenstvo. Narážanie je vraj lepšie ako staršie vs. Tvrdšie do čierneho objektu, ten nevidí, a do inej farby jemnejšie. . Vid videa.
Anonymný napísal(a)…
Ahojte, chcem sa spýtať ešte k tým majákom majú byť umiestnené na podlahe alebo položené na neakej poličke príp. stole? A ak mám obdlžnikovu chodbu a z tej sa ide do všetkých miestnosti v dome ako je najlepšie uložiť tie navigačné majáky do prahov dverí bude dobre?
Anonymný napísal(a)…
Ahojte, rozhodujem sa o kúpe robota, ale mám dilemu. Nemáte niekto prosím Vás skúsenosti s Neato XV Signature Pro ? Alebo Váš názor na tento typ robot.vysávača. Super je , že si pamatá kde prestal vysávať. Vysáva vraj rýchlejšie, ale už sa nevráti na miesto, kde už bol. Čiže ak je niekde viac špiny,nemusí ju povysávať dôkladne. Ďakujem za váš názor. Petra
Anonymný napísal(a)…
Ahojte. Dík za poučné informácie. Má niekto skúsenosti s tmavohnedými drevenými podlahami? Milan, ak si z Košíc, nedohodli by sme sa za "tekutú slivkovú províziu" na malej skúške Tvojho Džonga u mňa v dome? Jožo z KE.
Anonymný napísal(a)…
Najlepší vysávač zo všetkych! Mám ho doma a úplne suhlasim s popisom recenzie. Podla mna dost huci, ale inak nevidim n nom ziadnu chybu! Lepsie usetreny cas si neviem predstavit. Uz sa tesim na Scoobu na mokre umyvanie, kt. mam dostat na dnesne vianoce :-)) len odporucam :-) pekne sviatky
Anonymný napísal(a)…
Ahojte. Mam Roombu 780 uz mesiac. Blbnu mi majaky. Sem tam ako keby ich surovo ignoroval, a prechadza tam, kde nema. Skusala som uplne vsetky polohy. Raz ide, raz nie. Ked som sa pytala predajcu, co s tym, dostala som odpoved, ze ak je doma wifi, moze to rusit majak. Ma niekto s takymto problemom skusenosti?
A stalo sa mi aj to, ze po spusteni Roomby bez majakov, len do jednej uzavretej izby, po chvili zacne blikat dook. Neviete preco? Uz som ho aj neraz resetovala. Dakujem za rady a pomoc. Mam ozaj zlost, a neviem, ci je to predmetom reklamacie. Viktoria
Anonymný napísal(a)…
Ahojte. Mam este otazocku. Reaguje a funguje ovladac ak chcete zapnut vysavac, ktory je v docku? Mne sa to nedari. Raz sa spustil ale len na Spot. Ak posuvam Roombu uz v priestore, tak ide a je o.k. Cim to je? Viktoria.
Dano napísal(a)…
Mne reaguje na spot aj clean.
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň, môžete mi povedať, ako to funguje, keď sa robot pokazí? Treba ho doručiť do servisu alebo si príde servisák preň? V ktorých mestách sú servisné strediská?
I-robot Roomba 780 bol zakúpený 11/2012 cez internetový obchod mall.sk, čiže je ešte v záruke.
Ďakujem za rýchlu odpoveď.
Jana
Dano napísal(a)…
dobrý, žiaľ to záleží ci je mall oficiálny dovozca, lebo tam stačí zavolať na kuriéra a všetko ide zadarmo. Ak ale nie je, tak si to platíte vy. Myslím, že mall nie je oficiálny dovozca Roomba robotov.
Unknown napísal(a)…
Ahoj, skús podržať tlačidlo CLEAN príp. SPOT niekoľko sekúnd. Určite sa pohne
Anonymný napísal(a)…
Ja som to skusal tak isto dokupil som este 2 majaky nakolko 780 dokaze spolupracovat so 4 naraz. Blbne to niekedy aj mne nakolko po povysavani jednej miestnosti mal by prejst do druhej a do dalsej. Niekedy ale prejde cez majak c.1. do miestnosti 2 a on miesto toho aby siel do dalsej nepovysavanej miestnost cez majak 2 vrati sa do miestnosti 1. Uz som skusal vselico no je pravda ze v bytovke je to popreplietane wifi signalmi. Takze vlastne ten lighthouse ktory ma navigovat je vlastne nanic a funguje iba stena aby nepresiel do druhej miestnosti. Dialkove, raz funguje raz nie tiez neviem preco. Vsavacu inak niet co vytknut az na tieto veci. Myslim ze za 600€ to mohli viac premakat. Nakoniec to robim tak ze ho surovo prenesiem do miestnosti ktoru ma povysavat a ked skonci dam ho do dalsej a tak dalej, aj ked ma mrzi ze to s tymi majakmi nefunguje.
Anonymný napísal(a)…
dobry den dano, prosim mozete uviest, kde ste roombu kupoval, ze mate moznost vyzdvihnutia pokazenej roomby bez dalsich zbytocnych nakladov na kurierov? rozmyslam o kupe, tak uz by som ho chcela kupit u spolahliveho predajcu, s ktorym nebudem mat pri pripadnych problemoch tazku komunikaciu. dakujem za info aj za super recenziu ;-)
Dano napísal(a)…
Dobrý, kupoval som ho na play.sk, len oni asi nie sú najlacnejší práve kvôli tým službám.
Anonymný napísal(a)…
Ahojte :) Roombu uz vlastnim aj ja....resp. moj manzel :D ja ju len vyuzivam...
Chcem sa vsak spytat, musim byt Roomba stale v Docku a v sieti, aj ked ju nevyuzivam? Dakujem :)
Dano napísal(a)…
Ahoj, teoreticky nemusí, ale je lepšie keď je. Batéria to ma radšej. :-)
Anonymný napísal(a)…
co sa tyka reklamacie, treba len vyplnit formular na www.irobot.sk v casti servis a podpora a oni sa uz ozvu, ze co a ako. Ja som kupoval Roombu vo Svajciarsku a aj tak mi to bez problemov zobrali na reklamaciu do Ziliny s tym, ze oni poslali kuriera, takze so servisom plnaaaaaa spokojnost.
Unknown napísal(a)…
zdravim ja by som mal zaujem o kupu oboch, este je to aktualne?
Unknown napísal(a)…
Ahojte, aj ja sa radim medzi novych majitelov tohto paradneho pomocnika. Ako autor mam aj ja 85m 4izbovy byt. Schvalne sme nechali teraz 5 dni byt bez vysavania a dnes po 12h nabiti sme sa pustili do upratovania. Odporucam pri prvom pouziti byt pri celom cykle vysavania aby ste videli ako reaguje na majaky, ci mu nevadia stolicky pod stolom , vyssie prechodove listy a pod... Z vlastnej skusenosti uvediem nasledovne:
1. Pokial pouzivate majaky prave vo funkcii auto majak, treba ich umiestnit tak aby mali priamy vyhlad na obe miestnosti ktore chcete oddelit ( ak ich date bokom k stene, majak sa sprava ako virtual stena a cez jeho luc neprejde)

2. 85m 4izbak komplet povysaval za cca 2hodiny na jedno nabitie a po skonceni poslednej miestnosti asi 15minut hladal zakladnu.

3.nakolko sa byt 5 sni nevysaval odpadova nadobka bola asi z 1/2 plna ale necakal som ze mam v byte tolko prachu.

4. kedze mam 4izbak a len 2 majaky, cize byt bol rozdeleny na cca 27m casti robo niektore casti nestihol az tak dokladne upratat nakolko mu skoncil casovy limit...

5. odporucam zakupit pre vacsi byt este 1 idealne dva majaky, z mojho pohladu je idealne rozdelenie bytu na max 18-20m casti tak ako pisu v navode.

Pokial by niekto majaky doma nepouzival prosim napiste mi, urcite sa nejako dohodneme na odkupe.

Rado
Anonymný napísal(a)…
Poprosím Vás keby sa dalo poriadne vysvetlit ako sa majú tie majáky umiestniť aby povisaval prvú, potom druhú a potom tretiu miestnosť....nejako mi chodí chaoticky ako sa mu chce ....dík
Anonymný napísal(a)…
na bazosi mas novy nevyuzity predava 1ks po 10€ ma 3 plus zakladu s nabijackou
Anonymný napísal(a)…
to by som aj ja rad vedel nakolko mi cez 1 majak prejde ale cez 2 uz nie a vrati sa do docku.
hviezdicka napísal(a)…
Ahoj Dano. Prosim Ta o radu ohladom nasho HUGA. Dnes sa mi stalo, ze v poho povysaval dve izby a ked som ho dala do tretej, tak bocna kefa uz nefungovala.Vobec sa netocila. Skusila som ho pustit viackrat, ale nerozbehla sa. Vlasy na nej nie su. Neviem, co sa mohlo stat.A vobec neviem, co s tym.
A svieti ikona Uviaznutia, ale len ked je spusteny. Vies poradit? Diky moc.
Dano napísal(a)…
Ahoj. Žiaľ to neviem. Skúsila si kefu od montovať a poriadne to pozrieť a prečistiť? Ak áno a nič tam nie je, tak žiaľ asi len servis. :-(
hviezdicka napísal(a)…
Kedze kefa bola cista, neodmontovavala som ju.Ale skusim to este. Zatial Dik :)
Anonymný napísal(a)…
Dano poprosím Vás keby sa dalo poriadne vysvetlit ako sa majú tie majáky umiestniť aby povisaval prvú, potom druhú a potom tretiu miestnosť....nejako mi chodí chaoticky ako sa mu chce ....dík
Dano napísal(a)…
Žiaľ to inak vysvetliť neviem. A hlavne, on bude vždy chodiť chaoticky. Mal by však len vrámci miestnosti. Stačí dať všade maják, lighthouse a on urobí co treba. Výstava najprv miestnosť ohraničenu 1. majákom, potom 2. atď. a keď skončí ide späť. Ale nie priamo.
hviezdicka napísal(a)…
Ahoj Dano. Neuveris, ale nas HUGO funguje. A to som skoro nic neurobila.Parkrat som len potocila skrutkovacom v skrutke kefy a potom sa uz rozbehla.Tak snad sa to nestane znovu.
Atheos napísal(a)…
Ahojte Dano and company.Po cca roku prevádzky,ale veľmi intenzívnej,( viackrát denne) sa stalo to o čom ani v návode nepíšu.Stroj funguje,všetko beží,ale nesaje.Vymenil som všetko,čo sa dá,mimo batérie,lebo je OK,aspoň si nesťažuje,ale roomba chodí ako sa patrí a všetko necháva na zemi,akoby sa nechumelilo.Viete popradiť,zažil už niekto taký trapas?
ďakujem,kto sa ozveš.
Dano napísal(a)…
To je ťažko diagnostikovať takto na diaľku. Nerozumiem, ak je to rok, tak servis a hotovo ci?
Atheos napísal(a)…
Áno,už som vyplnil reklamačný formulár a čakám,že sa si prídu preňho.Len ma zaujímalo,či sa to už niekomu stalo
Anonymný napísal(a)…
Ahoj Dano, velmi sa mi lubia tvoje recenzie, na zaklade toho som si kupila aj vysavac aj mop. Vsetko je ok, perfektne mi pomahaju, len mam problem s majakmi, ako ich rozlozit v byte, aby vysavac vsade povysaval. Keby som ti poslala podorys bytu vies mi poradit? Dakujem za odpoved.
Hajannta
Dano napísal(a)…
Ahoj, no môžeš to skúsiť, ale nemám teraz toľko času, takže nič nesľubujem. Tiež nie je isté, že to takýmto spôsobom vyriešime. Však uvidíme. Neviem či tu mám niekde môj mail, tak ak nie, daj sem svoj a ja ti napíšem. Zatiaľ.
Anonymný napísal(a)…
Dakujem, zajtra kupujem. Uz ma to nebavi-dokola upratovat. Prosim-aky je rozdiel medzi stenou a majakom. Rozmyslam medzi 870 a 880-jediny rozdiel je, ze 870 ma stenu, 880 majaky A CENA :O). VDAKAAA.
Anonymný napísal(a)…
Ahojte... Je iRobot vhodný aj do domácnosti, v ktorej je domáci miláčik (navyše dosť pĺzne)? Bojím sa, že investujem a nakoniec ho pri svojej labradorke nebudem môcť použivať. Ďakujem za info :) Lenka
Dano napísal(a)…
IRobot vyrábal voľakedy špeciálneho robota pre tých, čo majú zvieratá. Bola to myslím 5kova rada. Teraz už to je asi jedno a môžete využiť 7kovu radu. Len budete asi častejšie čistiť kefy.
Karolinka napísal(a)…
Dobry den, poznate take klasicke stare prahy? Prejde aj cez ne? Dakujem
Dano napísal(a)…
Žiaľ neviem. Pozrite recenziu, videa a možno odpoved nájdete.
Unknown napísal(a)…
ano prejde, odskusane....
Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň, po prečítaní recenzií sme sa s manželkou rozhodli zakúpiť si 880. vysávanie je v poriadku len sme narazili na problém prechodu z laminátky na koberec. Niekedy naň vybehne a niekedy nie. Neviem v čom môže byť problém. Skúsite mi poradiť? Ďakujem
Anonymný napísal(a)…
Po dvoch rokoch a troch mesiacoch nám odišiel akumulátor Irobot vydrží tak max 30 minút a je po baterke. Nová batéria 70 až 80 € Takže zháňam novú lacnejšiu
Anonymný napísal(a)…
repasia batérii, napr Bratislava BOA elektro
Anonymný napísal(a)…
iRobot---veľmi drahé ND, čístiaca sada 40-50 e ,vydrží 1rok.
Kidbux napísal(a)…
Hi Dano, iRobot team of dust-busting Roomba and its grime-fighting partner Scooba will effortlessly rid your home of filth. For detail information visit:
http://kidbuxblog.com/irobot-helps-you-clean-your-house-easily/
Unknown napísal(a)…
stalo sa niekomu, že irobot(780)sa samovolne púšťa každú noc o polnoci najpriek tomu, že časovač je nastavený na 8.00 ráno? začalo to počas búrky a odvtedy to neprestalo, neviem či to má nejaký súvis... či reklamácia v tomto prípade?
Atheos napísal(a)…
Mne sa stáva,že sa samovoľne spustí,lenže nie výdy v rovnakú hodinu.pri čistení a obrátení hore kiolesami sa prihodí ( manželke!,že stlačí niečo a ani netuší čo,potom zabudne na to a odrazu o 1.30,napr. sa spustí a začne vysávať.Ale váš prípad je asi iný,doporučujem servis,zrejme pod vplyvom elektr. výbojov,došlo k poruche v softwhéri.Servis funguje úno-ňúňo.
Unknown napísal(a)…
Prosím vás, ako ste vyriešili ten problém S nevysávanim. Tiež máme presne to isté, ale už nemáme záruku, takže pred platením servisu chcem vyskúšať čo sa dá
Dano napísal(a)…
Nevysavanie môže byť spôsobené tým, že nefungujú kefy. Možno sa už netocia ak sa napr. zanedbávalo čistenie, alebo tam vznikol iný tech. problém. Ak otočíte roombu a skúsite kefy ci sa ľahko točia, tak zistíte minimálne to, či nie sú ložiská zablokované spinov. Ak sa točia, lebo ste ich už vyčistili, môže byť ale ta rotačna časť pokazená. Potom už asi len servis. Držím palce.
Unknown napísal(a)…
"Roombaci"caute :) poradte kde kupujete baterky do roomby?len na stranke irobot? Moja 770 po rokoch dosluhuje :(
Anonymný napísal(a)…
Ahojte, rada by som sa dozvedela, či ste nejako vyriešili problém s nekomunikujucimi majakmi, resp. Či sa potvrdila príčina zlyhania - wifi v byte. Ja mám rovnaký problém i keď v byte v ktorom som ho používala pred tým ako sme sa presťahovali majaky fungovali perfektne a wifi sme tam mali tiež. Roombu som už mala 2x v servise (oprava navigacie, výmena sacieho modulu ), neviem či ho mám opäť poslať na diagnostiku, alebo mi niekto poradíte?
Unknown napísal(a)…
ja som kúpil lacné batérie pre irobot v tomto obchode
http://www.powerenergy.sk/powerenergy/eshop/11-1-Baterie-iRobot-Roomba
Anonymný napísal(a)…
Chcem sa opytat, ked mam v byte tri majaky, musia medzi sebou na seba vidiet alebo staci ich dak kolmo k zarubni teda dveram.Je to model roomba 880. Dakujem
Unknown napísal(a)…
Ahojte irobot fandovia. nakolko sa moja roomba porucala na vecny spanok, zostalo mi po nej nové-nepoužité príslušenstvo ktoré by sa vám mohlo hodiť.
Mám:Roomba čistiaca sada pre sériu 700, 2ks bočná kefka, 1ks hlavná štetinová kefa, 1ks hlavná flexibilná gumenná kefa, 2ks HEPA filter do zberného koša, séria 700 mám aj 1ks virtuálna stena s majákom pre model Roomba 581, Roomba 780 a Roomba 880. Cena za komplet je 25€.
V prípade záujmu mi napíšte na radogr@gmail.com a vieme sa dohodnúť na zaslaní prípadne osobnom odovzdaní, na požiadanie pošlem aj foto.
Unknown napísal(a)…
Dobry den,
majaky na seba NEMOZU vidiet nakolko by sa medzi sebou mohli rušiť. Nakoľko Roomba pracuje na principe room to room, treba majaky rozmiestnit tak aby ste mali byt logicky rozdeleny na priechodzie casti ktore roomba postupne uprace a nasledne sa vrati spat na nabijaciu stanicu. V pripade ze si neviete poradit, poslite mi podorys bytu/domu kde bude robot vysavat spolu s infom o umiestneni zakladnej stanice a mozem Vam pomoct s rozostavenim.
Unknown napísal(a)…
pomohol by restart roomby, vyberte bateriu na dlhsiu dobu pripadne pomocou tlacitok vyresetujte
Unknown napísal(a)…
mam v ponuke original cistiacu sadu za zlomok ceny nakolko uz robot nemam. v pripade zaujmu mi napiste
Anonymný napísal(a)…
Dobry den a kde by som Vám mohol poslať pôdoris bytu ?
Anonymný napísal(a)…
Dobry deň Dano,
Veľmi ma zaujal vás blog, úžasná recenzia.tiez rozmýšľame nad irobotom, pretože máme malé deti a najmenší 8 mesačný stále lozi a spoznáva podlahu a koberce. Umývam asi každý druhý deň ale už v ten deň ako umyjem nájdem na podlahe prach spinky atď. Uz nevládzem a nemozem sa pozerať na toľko spiny aj keď sme čistotna rodina :-) neznasam špinu a prach a hlavne keď zasvieti slnko :-( no ale k podstate. Na základe vašej recenzie som sa ako keby rozhodla, ale potom ma zaujala reklama na vašej stránke na " robzone". Nepoznate, nemáte skúsenosti aj s týmito robotmi? Čo som na ich stránke citala všetko super napisane asi tak ako všade len aby sme si kúpili ten ich výrobok, ale tá mega zľava má trochu láka ale aj sa jej obávam či to nie je len nejaká napodobenina irobota. Ale teda hlavne ma zaujal robot ktorý dokáže aj vysávať aj umývať v jednom. Prosim poraďte.dakujem veľmi pekne.s pozdravom Maja
Dano napísal(a)…
Dobrý, ďakujem. Pokiaľ ide o skúsenosti s inou značkou, tak žiaľ tie nemám. Ako píšem aj v recenzii, radšej si priplatim a mam istotu. Ja by som do iného ako iRobot nešiel. Bál by som sa kvality. A pokiaľ ide o hybrid, že umýva aj vysáva, tak o to viac by som sa bal. Je to ako s pneumatikami. Môžete kúpiť celoročne univerzálne, ale tie nikdy nebudú tak dobre ako letné a zimné zvlášť.
Anonymný napísal(a)…
Dobry deň, dakujem za rýchlu odpoveď. No neviem ako sa rozhodnúť, ale asi irobot, pretože nachádzam od včera na nete recenzie hlavne české na robzone a nie sú vraj dobre skúsenosti. Aj keď má stále láka to umyvanie :-) každopádne veľmi pekne ďakujem za pomoc a nech sa darí naďalej písať super recenzie. Pekny den.maja
samouk napísal(a)…
K tomu prečo musí byť vysávač stále napojený v docku. Používa NiMH akumulatory, ktoré trpia samovybijanim. Ak sú napr. plne nabité a nepoužívajú sa, tak cca po mesiaci môžu byť vybité. Toto majú ošetrené napr. akku eneloop.
Unknown napísal(a)…
Dobry den.Viete mi niekto poradit pri nabijani asi po 20min vypise error 5.
Dano napísal(a)…
Hádal by som to na chybnú batériu. Tým pádom servis. Prípadne ak je možnosť vyskúšať batériu z iného robota rovnakeho typu.
Anonymný napísal(a)…
Dobry den :)
Potrebovala by som poradit. Kedze povodna bateria skoncila "svoju put", kupila som novu, ale nie original, teda, o polovicu lacnejsiu, ze ved vyskusam.
Avsak, aj ked je nabita, zacne vysavat a pri naraze sa automaticky vypne a signalizuje vybitie. V com to moze byt? Zly kontakt? Alebo zla bateria?
Dakujem, Zuzana
Dano napísal(a)…
Zdravím. Dôvodov môže byť viac. Môže ísť o chybnú batériu (kapacitne), prípadne môže byť batéria o malinko menšia čo môže spôsobiť nedostatočný kontakt s "plieškami" na príjem energie.
Ja mám napr. takú skúsenosť s čínskymi batériami do mobilu. Sú proste občas o milimeter menšie a potom mi mobil vypínal, lebo stratil kontakt. Tak som ju trošku zväčšil (napr. glejovacia pištol a nalepiť na ňu kúsok glejovacieho lepidla) aby nelietala vo vymedzenom priestore. Prípadne podložiť niečim. Ak je to teda voľnosťou batérie v docku na batériu. Snáď pomohlo.
Anonymný napísal(a)…
Ahojte potrebujem poradit asi po 1min prevadzky sa vypne a na nic nereaguje a svieri kontrolka baterie na zeleno.ani zresetovat sa neda.iba vytiahnut bateriu.ako keby zamrzol.je to roomba 799.dakujem za rady

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kto za mňa povysáva? iRobot Roomba 980.

Úvod Ubehlo už asi 6 rokov od doby, kedy som písal recenziu na   Roombu 780 . Bol to môj prvý robotický vysávač a bola to láska na 1. pohľad. To znie zvláštne, ale je to pravda. Doba pokročila a je tu nový top model Roomba 980. Zmúdrel nový Robo natoľko, aby sa oplatilo opäť do neho investovať? Vie už konečne vyskočiť na poličku a utrieť prach? Vie si konečne pred vysávaním upratať? Cena je pomerne vysoká, tak by asi mal všetko toto ovládať. Roomba 980 vychádza z predošlých modelov. To znamená, že ak ste mali predchádzajúce verzie, viete zhruba čo Vás čaká. Ak nie a chcete vedieť všetky detaily, stačí si pozrieť moju recenziu na Roomba 780 . Nechcem Vám písať to, čo už je napísané   a preto sa zameriam hlavne na zmeny, vylepšenia a celkový dojem z nového Roba. Poďme na to. Tip: Na konci článku je jedna informácia, ktorá môže byť zaujímavá pre tých, čo majú záujem o niektorého iRobota .  Ó, aký fešák. Roomba 980 je vlastne taká istá ako Room

Recenzia iRobot Braava 380. Poďme umývať.

Náš Robo, o ktorom som písal asi pred dvoma rokmi tu , dostal sestričku. Oficiálne sa volá iRobot Braava 380. U nás je to ale "Bára". Máme ju doma asi mesiac, ale už nadobudla štatút nedotknuteľnosti. Rovnako ako Robo. Nedáme na nich dopustiť. V praxi to znamená, čo sa nechce robiť nám, urobí Robo. Čo sa nechce robiť Robovi, urobí Bára. Jednoducho potom, ako Robo dovysáva, prichádza na rad jeho sestra. Tento mikro robot dokáže vytierať nasucho, ale hlavne dokáže umývať podlahy, parkety, kamenné dlažby a iné tvrdé povrchy. Recenzia obsahuje okrem fotiek aj videá, ako si poradí s fľakom alebo s prahovou lištou.  Po veľkej Scoobe a malej Scoobe 230 vydala firma iRobot nové umývacie zariadenie. Funguje trošku na inom princípe. Je to skôr mop ako vysávač. V praxi to znamená, že nepúšťa vodu na zem a potom ju nevysáva. Využíva handru z mikrovlákien, ktorú si pravidelne navlhčuje zo zásobníka vody a tým stiera podlahu. Takto dokáže umyť až 33 m2 plochy. To je oproti